torsdag 3 september 2009

Säg hej till Sten!

Det finns en gammal kvarnby med anor från 1200-talet (!) utanför Falköping, den bäst bevarade kvarnen heter Mellomkvarn och är en vattendriven gammaldags stenkvarn där det fortfarande bedrivs verksamhet i liten skala. Vår Wästgötabonde Anders säger att mjölnaren är nästan lika gammal som kvarnen, vilket kanske inte är helt sant, han säger också att han heter Sten, vilket faktiskt är helt sant.
Mjölnaren Sten har nu i samarbete med Wästgötarna malt några hundra kilo mjöl till oss i stenkvarnen och vad får då brödet som vi bakar på det heta, om inte Sten!


Brödet Sten är ett milt och saftigt fullkornsbröd, vi bakar det på stenmalet fullkornsmjöl av dinkel, råg och emmer och det jäser med vetesurdeg och får då en mjuk och ren smak av de olika spannmålssorterna. Det kommer inte att bakas alla dagar men håll utkik för det är väldigt gott!
Skillnaden på stenmalet mjöl är att det på grund av strukturen kan ta upp mer vätska och ger då ett lite saftigare bröd.

Emmer växer fint hos Anders Lunneryd

Nu är det äntligen äppelsäsong, de första svenska äpplena är ju så goda! Vi har kryddat våra kanelbullar med rårivet äpple, gissa om det blev gott (vanliga kanelbullar finns också liksom sockerdoppade kardemummabullar...)!

Vår nya praktikant Johanna från Ester Mosesson har knåpat ihop fina lavendelskorpor som vi nu säljer på små påsar och hör upp nu alla hemmabagare;

Vi kommer snart att få in jäskorgar till försäljning! Ett skepp har avseglat Bangladesh, våra korgar är flätade i ett Fair-Tradeprojekt och vi har specialbeställt dem genom House of Fairtrade. De är runda och finns förmodligen i olika storlekar, de flesta skall vi ha själva i bageriet men det kommer att finnas ett antal till försäljning inom någon vecka, mer info och priser återkommer vi med.

Regnet smattrar mot fönstret, nu är det läggdags för en bagare...

onsdag 12 augusti 2009

Full rulle igen


Vad det är trevligt med kunder som hälsar en välkommen tillbaka efter semestern! Tack så mycket och välkomna tillbaka ni också, kul att ni inte har glömt bort oss under sommaren!
Semestern kom välbehövd; som vi har njutit av att umgås med nära och kära, många och långa sovmorgnar, god mat, dryck, sol, bad, blåbärsplockning, sommarkantareller och björnbär osv...


Nu har vi blivit två och en halv bagare på alvar & ivar, vi har anställt vår första medarbetare Åsa (som hade praktik hos oss i våras då hon gick på Burgårdens bagarutbildning), det skall bli väldigt roligt att ha henne hos oss.

Vi har märkt att det är fler än vi som har anknytning till Halland och Falkenberg där vi båda kommer ifrån, ett fint reportage om oss i Hallands Nyheter i lördags har förvånandsvärt många
av våra kunder redan sett! Ett hett tips till er som åker söderut ibland är det nystartade Kustbageriet i Varberg, ett väldigt fint bageri som är väl värt ett besök!
Nyheter i sortimentet har vi så klart också på gång, vi bakar nu ett blåbärsbröd på vardagarna, tors-lördag har vi en favorit i repris; ost & kummin, ett klockrent bröd att avnjuta till kräftor. På den söta sidan har vi också lite nytt på gång.


Den fina blåbärsdegen

Så här i skördetid sänder vi ibland en extra tanke till våra hårt arbetande spannmålsodlare på västgötaslätten, en stor del av skörden är redan bärgad men några sorter är inte riktigt mogna ännu, vi hoppas på en riktigt god skörd!

lördag 27 juni 2009

Sommartider


Temperaturen stiger i bageriet, idag uppmätte vi dryga 32 grader, men vi kämpar på i två veckor till med vanliga öppettider. Den 12/7-10/8 har vi semesterstängt.

Vi vet att några av er gärna vill "bunkra upp" med bröd för att klara sommaren och då ber vi er att helst förbeställa ett par dagar innan för att vara på den säkra sidan.

Idag den 27/6 kom det en bilaga med GP som heter "Morgonstund" och där hittar man en liten artikel som handlar om vårt bageri (utan att det nämns vid namn för att inte konkurrera med bilagans annonsörer enligt redaktören), jag (Fanny Ivarsson) uttalar mig om nyttiga bröd och rekommenderar såklart surdegsbröd! Jag vill passa på att förtydliga en formulering i texten där det står att alla diabetiker kan äta surdegsbröd eftersom det aldrig innehåller socker. Det här är felaktigt då man visst kan baka surdegsbröd med socker, även om det inte är så vanligt. Men jag vill poängtera att våra bröd aldrig innehåller något socker förutom i ett fall- vårt goda Gotlandsbröd.

Receptet i artikeln kommer också från oss (något som borde framgått i artikeln och brödet heter Kryddivar). Prova gärna att baka hemma! För den som är intresserad så säljer vi alltid surdeg om man frågar, tag då gärna med en liten burk att ta med den i för det är inte alltid vi har något lämpligt. Vi har även fina Wästgöta-mjöler till försäljning.
Trevlig helg!



onsdag 17 juni 2009

alvar & ivar i vida världen

Imorgon bitti kommer det att se ut ungefär såhär i bageriet. Bilden är från i påskas och nu har vi fått in nästan lika många beställningar inför midsommarfirandet!



Ibland får vi höra att våra bröd är på resande fot, häromdagen var det ett som for till Skottland och tidigt igår morse påbörjade ett annat en lång resa med Nordkap som mål. Även några storstäder har de fått nöjet att besöka, Köpenhamn, London och Berlin. Margareta tar med bröd till systern i Boston, en annan skickar suralvar med post till svärföräldrarna i Motala. Vi har hört talas om fjällturer och kanotfärder och vi kan ju inte annat än att glädjas med brödens vilda framfart, det är helt fantastiskt att de tar sig långt långt utanför Linnéstaden.

Lite nyfikna blir vi också, några resor hör vi talas om, men vad sker i det tysta? Det vore himla kul att få ta del av fler bröd-öden, finns det bilder av lilla dinkel på campingen på Öland eller av kryddivar i en park Stockholm? Har du något trevligt att berätta, gör gärna ett inlägg här på bloggen eller skriv ett mail till oss! info@alvarochivar.se


Glad midsommar!



torsdag 4 juni 2009

Färsk vitlök och semesterplaner


Här kommer ett tips om våra vänner Bagaren & Kocken, som har en fin butik i Kålltorp och på webben. De säljer köksprylar och mycket smått och gott för bakentusiaster såsom jäskorgar och bakstenar. Av dem fick vi några härliga specialtillverkade korgar att provbaka våra bröd i, det blir stora vetesurbröd, på 2 kg deg med texten "vårt dagliga bröd giv oss idag" på. Sådana bröd kan man nu beställa hos oss och vill man hellre baka ett eget så finns korgarna att köpa hos Bagaren & Kocken

Maj månad gick i rasande fart och nu är det sommar på riktigt!
Nationaldagen, nu på lördag har vi öppet som vanligt kl 8-14.

Snart kommer ännu en högtidshelg, midsommarveckan har vi öppet såhär:
tisd 7-14
onsd 7-18
torsd 7-18
fred stängt
lörd stängt
sönd stängt
Och som vanligt är det ett hett tips att beställa bröd till midsommarhelgen i god tid, på tel 031-130313, (torsdagen den 18e bakar vi våra goda Gotlandsbröd, de passar finfint till sillen).


Det har dykt upp frågor om vi skall ha semesterstängt i sommar och svaret är JA!!
Vi stänger vecka 29 och fyra veckor framåt och tar oss då en välbehövd semester!

Titta här vilka godsaker, färsk ekologisk vitlök som skall ugnsbakas innan den och vår extralagrade goudaost blandas i degen till vårt nya bröd ost & vitlök. Skiva och lägg på grillen, ät som en brushetta med solmogna tomater, eller bara rakt upp och ner.

torsdag 14 maj 2009

Söta nyheter

Ett litet reportage i tidningen centrum/linné förra veckan har resulterat i flera nya kunder. Mycket trevligt tycker vi och hälsar er varmt välkomna!



Vår egen spannmålsbonde och mjölleverantör Anders Lunneryd från Wästgötarna får snällt komma förbi bageriet med allt kortare tidsintervall, för att lyckas hålla vår lilla mjölgarderob välfylld.

Nu har vi har nöjet att presentera några nyheter på avdelningen sötsaker. Vi har i dagarna introducerat "Fannys chokladkonfekt", en liten läckerbit fullspäckad med nyttigheter som mörk choklad, frön, nötter och frukt.
En annan liten godsak är lavendelkakan som har premiär i morgon fredag.
Rabarberbullen med kardemumma har funnits hos oss ett litet tag och trivs bra på disken. Den ekologiska rabarbern kommer från Kållered. Kul att lyckas hitta fina råvaror så nära!


Krisithimmelsfärdshelgen är runt hörnet, och vi vill informera om våra öppettider:


torsdag 21 maj 8-14

fredag 22 maj 7-14

lördag 23 maj 8-14

söndag 24 maj 8-14


Vi föreslår också att ni beställer bröd till helgen i god tid.
Alvar och Ivar lovar att göra sitt bästa för att baka så att brödet räcker till alla. Men av erfarenhet från tidigare större helger så kan vi inte garantera något, annat än om man försäkrar sig om att få det bröd som önskas genom att ringa och beställa, gärna minst två dagar innan. 031-130313 är numret till bageriet.

Vi ses på Kastellgatan!

måndag 4 maj 2009

Hur man förvarar surdegsbröd, del 1


Vi rekommenderar att man förvarar våra bröd invirade i en kökshandduk eller liknande, då bevaras brödets skorpa och den är väldigt viktig för hållbarheten och även för smaken. Troligtvis blir brödet lite torrt på snittytan men då får man offra en tunn skiva och det är det värt.
I en plastpåse blir det för tätt och fuktigt, surdegsbröd behöver en lite luftigare miljö (risken är att det bildas mögel i plastpåse och förvarar man surdegsbröd rätt är det annars nästan omöjligt att få dem att mögla).
Vill man frysa bröd lägger man det i en fryspåse. Bröd som skall frysas skivas med fördel upp först, frysning och upptining gör att brödet åldras lite grann så hållbarheten efter frysning är inte den samma.

Om man äter upp brödet på ett par dagar kan man förvara det stående med snittytan nedåt på skärbrädan annars är det helt klart kökshandduks-metoden som får bröden att hålla sig goda längst. De stora och grova bröden håller upp till en vecka, mindre bröd inte fullt så länge.
Hör av er om ni har några frågor!