tag:blogger.com,1999:blog-3285203170233156351.post8527453676087052411..comments2023-08-26T15:22:37.805+02:00Comments on alvar & ivar bageri & musteri: Om surdegalvar & ivar surdegsbagerihttp://www.blogger.com/profile/04938777584310711937noreply@blogger.comBlogger2125tag:blogger.com,1999:blog-3285203170233156351.post-79884486544992321002010-09-07T17:52:41.756+02:002010-09-07T17:52:41.756+02:00kalo!
Det finns många olika sätt att få full fart...kalo!<br /><br />Det finns många olika sätt att få full fart på surdegen, men i mitt bageri så matar vi surdegen varje dag och vi bakar varje dag, det är en viss skillnad från att låta suren bo i kylen hemma i köket och bara baka ibland. <br />Har surdegen stått länge i en kyl så kan det behövas några omgångar med matning för att den skall bli riktigt pigg och alert. Vi har ju också ganska go' temperatur för surdegarna i bageriet, det blir aldrig under 20°, oftast runt 25°, då går det mycket fortare att få fart på grejerna! <br />Hos oss står surdegen framme i ca 14 timmar från matning till bakmogen, det är bättre, anser jag, att surdegen har fått stå framme lite för länge än tvärt om. <br />Smaken blir kanske en aning surare men man får en mycket bättre jäsning med en surdeg som är lite "övermogen".<br /><br />Självklart går det att baka goda gotlandslimpor utan jäst!<br /><br />Fannyalvar & ivar surdegsbagerihttps://www.blogger.com/profile/04938777584310711937noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3285203170233156351.post-86916188562634057852010-09-02T20:58:49.796+02:002010-09-02T20:58:49.796+02:00Hej,
jag hör ibland att man måste mata flera gång...Hej,<br /><br />jag hör ibland att man måste mata flera gånger och att det inte får jäsa för länge då blir det för mycket syra??? Men du tar fram surdegen och gör direkt en fördeg? Tycker att dokc att det går att baka god Gotlandslimpa utan jäst.<br />/Karin<br /><br />PS. ert kräftbröd låter smarrigt.Karinhttps://www.blogger.com/profile/14112404988371203553noreply@blogger.com