onsdag 29 april 2009

Cash eller kort!?


Efter mycket om och men, tre dryga månader av väntan, felanmälan på felanmälan och ännu mera krångel, har vi äntligen fått igång vår korttreminal!
Så till alla er som vi svarat, -tyvärr vi kan inte ta kort än men det är på gång, så säger vi välkomna till alvar & ivar för att shoppa loss!

Ytterligare ett tips i den här galet tidiga sommarvärmen är vår spartanska uteservering. Solen ligger på vid 10-11-tiden ungefär och nu längtar vi verkligen efter en sommar utan byggdamm och byggnadsställningar, bygget i grannhuset är än så länge en följetong utan slut...

Helgens öppettider tål nog att upprepas; valborgsmässoafton har vi öppet som vanligt, 1 maj kör vi som en söndag 8-14, lördag söndag är som vanligt 8-14. Och på lördag den 2 maj är vi med på Fair & Aware-marknaden på Magasinsgatan mellan kl 11 och 17.

Vi har fått reda på att flera kunder som har köpt suralvar (den med sesamfrön på), har fått mögelproblem och vi har nu riktat in oss på att ta reda på var källan till problemet ligger, att ett bröd möglar är helt naturligt men våra bröd skall hålla sig i åtminstone ca en vecka innan sådant dyker upp. Vi misstänker att det är sesamfröna som är boven i dramat och väntar nu på en ny sändning som förhoppningsvis är av bättre kvalitet. Har du köpt ett bröd som inte varit bra är vi tacksamma för att du säger det till oss och om det känns bättre så skall vi kompensera dig med något likvärdigt.
Och till sist det viktigaste av allt; förvara aldrig våra bröd i plastpåse! Mer om det i nästa inlägg...

torsdag 23 april 2009

Glada kunder och unga bagare


Först och främst, det absolut roligaste med att ha ett eget bageri: Alla våra fina och trevliga kunder! Det är himla kul att så många är intresserade av riktigt bröd och att många av er kommer till oss t o m efter att ha letat och frågat sig fram (vi vet att skyltningen är lite dålig). Ett tack riktas härmed till alla våra kunder som förgyller dagarna i bageriet!

Den här veckan och tre till har vi en praktikant hos oss, Åsa som går på bagerilinjen på Burgården. Vi ser fram emot att sprida lite kunskap till en ambitiös ung bagare!



Nu är det snart dags att säga hej då till nässelbrödet, det blev snabbt en favorit hos många, men det är de spädaste nässlorna som är godast så nu får vi vänta till nästa vår. Vi klurar på vad vi skall hitta på härnäst.

En nyhet som vi hoppas på att ha snart är ett vitlöksbröd, vi tycker att det känns lite somrigt, tänk picknick och grillning... Och för att inte ha för många sorter samtidigt (det får vi helt enkelt inte plats med) får en av sorterna stryka på foten och det kommer bli ost & kumminbrödet. Lite synd kan man tycka, det är ju vansinnigt gott, men det kommer tillbaka igen i höst!
















Nu till ett lästips. Camino heter en riktigt bra tidning som handlar om miljö och en hållbar livsstil. Den görs av ett gäng från Göteborg, och handlar alltid om intressanta och aktuella frågor, ibland även om surdegsbröd... I senaste numret är det ett väldigt fint reportage om oss!

Snart är det första maj och då har vi öppet som en söndag, kl 8-14, på lördagen den andra är vi med på en marknad på Magasinsgatan, Fair & Aware heter den kolla in på http://www.facebook.com/group.php?gid=70186838704&ref=mf




Hej då nässelbröd!

måndag 30 mars 2009

Våren är på ingång!


Nu får även en bagare lite ljus under tidiga morgontimmar och vi har lagt märke till att det börjar spira frisk ny grönska under fjolårets torra gamla löv. Det betyder att det snart är dags att baka nässelbröd, en av vårens allra första primörer måste vi ju bara ta vara på! Planen är att det skall finnas härliga grönprickiga vårbröd i bageriet nu till helgen.

I påsk stänger vi några dagar för att vila upp oss och umgås lite med familj och vänner. Vi har öppet t o m skärtorsdagen kl 18 och öppnar som vanligt på tisdagen veckan efter påsk. För alla er som vill köpa ert helgbröd hos oss är det därför lämpligt att beställa bröd till skärtorsdagen. Men var ute i god tid, beställ senast på tisdag den 7e för att vara säker på att få det du vill ha (vi kommer att baka gotlandsbröd också).

måndag 16 mars 2009

Solig söndag


De senaste veckorna i bageriet har varit händelserika, först var det fettisdag, sedan mässan Passion för mat och så har vi fått en praktikant!

Mässan var väldigt trevlig, intensiva dagar och många härliga möten med bröd- och matintresserade människor! Vi kommer även att dyka upp på mässan Interfood som är på Svenska mässan i maj, den 20 närmare bestämt, är mässan öppen för allmänheten och vi kommer att synas tillsammans med Wästgötarna och den fina tidningen Camino. Det ser vi fram emot.

Nu har vi också fått den äran att ta emot Jesper som går på restauranggymnasiet i Alingsås som praktikant, en duktig kille som gladeligen går upp i ottan för att åka ända till Göteborg och baka med oss. En så ambitiös kille kan nog gå långt!

Vi har tryckt upp en egen tygpåse, den är såklart tillverkad i eko-bomull och är perfekt att bära eller förvara bröd i! Säljes hos oss för 50 kr.

Bästa tipset för förvaring av våra goda bröd är att slå in dem i t ex en kökshandduk eller en brödpåse i tyg, då får brödet behålla den goda skorpan till skillnad om man lägger det i en plastpåse.
När vi ändå är inne på att dela ut tips så är det bästa om man vill beställa bröd av oss att kontakta oss via telefon, 031-130313 är numret till alvar & ivar. Vi tar gärna emot beställningar men helst två dagar innan du vill ha brödet.






















Martina och Jesper i bageriet

söndag 22 februari 2009

Finbesök i bageriet + en nalkande fettisdag

En upplysning till alla våra semle-älskande kunder! På tisdag håller vi bageriet extraöppet till kl 18, ring gärna och beställ i förväg för att vara säker på att få din godsak, tel 031-130313.

En hektisk helg är nu över, men vi har haft så himla trevligt! I lördags hade vi den stora äran att få bagaren Sture Nilsson som "praktikant", han har nog nästan mer erfarenhet av bagaryrket än våra levnadsår tillsammans, men han är nyfiken på hur vi bakar våra surdegsbröd och vi tackar inte nej till hjälpande händer!
Sture startade Brödhuset i Askim i början av 80-talet och var den förste i de här trakterna som började baka ekologiskt, en riktig förebild med andra ord, han odlade t om spannmålet själv!

Förresten, helgen den 6-8 mars är vi med på matmässa i Eriksbergshallen, Passion för mat, se mer på passionformat.se, tillsammans med Wästgötarna som levererar vårt mjöl. Vi ska baka så det står det härliga till och ta med oss massor av bröd dit, men mer om det lite senare...

måndag 9 februari 2009

KRAV-märkt!



Nu är alvar & ivar KRAV-märkta!
Vi är således Göteborgs andra bageri med försäljning över disk som är godkänt enligt KRAVs regler för produktion av ekologiskt bröd (efter Cum Pane i Majorna). Detta innebär bl a att KRAV årligen kontrollerar att vi följer de regler som finns för förädling av ekologiska livsmedel.

alvar & ivar firar detta med en underbart god KRAV-semla!



torsdag 22 januari 2009

dags för semla




Idag har vi premiär för semlor hos alvar och ivar!




Vår bulle har vi bakat på ölandslantvete och dinkelmjöl, toppad med lite råsocker. Mandelmassan är en prisbelönt dansk sort från woodshade organics.

Smaskens!