tisdag 5 januari 2010

Nytt år och 1-årsdag!



Nu har vi städat ut julen och förbereder oss som bäst för att öppna bageriet igen på torsdag..

Om vi gör en liten tillbakablick på det gångna året kan vi bara konstatera att vi har haft ett helt fantastiskt år! På söndag är det ett år sedan vi slog upp dörrarna för första gången och efter det rullade det liksom bara på i en väldig fart.

Som ny företagare förbereder man sig på en lång startsträcka och att det inte alltid blåser medvind. Vi märkte snart att det inte riktigt stämde i vårat fall, vi har kunnat gasa på redan från första dagen. Hårt jobb har lönat sig och vi är nu fyra som jobbar i bageriet, plus några som kommer in och hjälper till när trycket är som hårdast. Vår stenhårda tro på att fler än vi själva inte vill kompromissa med sitt bröd har visat sig stämma väl. Fler och fler kunder har hittat oss under året och det är glädjande att så många kommer tillbaka med mersmak. Vi vill önska alla våra kunder en god fortsättning på det nya året och säga ett stort stort tack för året som har varit.

Vi tänker nu fortsätta vår kamp för bättre bröd åt folket! Och hoppas att det kommer att fortsätta blåsa en mild medvind längs Kastellgatan...

måndag 7 december 2009

Julbaket är nu i full gång


Tiden rusar iväg, och likaså gör våra vörtbröd och lussekatter! Vi har fått många lovord de senaste dagarna vilket känns helt fantastiskt.
Lite som är bra att veta om julen hos alvar & ivar:
Vi utökar öppettiderna den sista veckan innan jul:

måndag 21/12 öppet 7-18
tisdag 22/12 öppet 7-18
onsdag 23/12 öppet 7-15, -men den här dagen har vi bara utlämning av förbeställda bröd.
Beställ gärna bröd så snart som möjligt, vi har än så länge inte satt någon gräns, men om det fortsätter att komma in beställningar i samma takt som hittills så kommer vi att behöva sätta stopp om ett litet tag.

Lite om sortimentet:
Vörtbröd bakar vi nu alla dagar. Vårt vörtbröd är med russin och bakas på skållat rågmjöl, vetesurdeg, rågsurdeg, ölands lantvete, råsirap, råsocker, vört och goda kryddor. Det innehåller endast lite lite jäst och är saftigt och gott. Den 22 och 23 kan man beställa vörtbröd utan russin.
Frukt de luxe är ett otroligt lyxigt julfruktbröd. Fikon, äpplen, aprikoser, valnötter, korinter, mandel, kanel, apelsinskal, ja ni hör ju själva, mer frukt än bröd! Det kommer vi bara att baka de sista dagarna innan jul, från lördagen den 19 och framåt.
Lussekatter bakar vi så mycket vi hinner, de är gulare än gula inuti och smakar underbart av ekologisk saffran. Planen är att det skall finnas alla dagar helst hela tiden.
Skurna pepparkakor med mandel, apelsin, kanel, ingefära, svartpeppar osv, säljes i påsar om ca 15 st. Vi bakar även mandelskorpor med ingefära och apelsin eller kardemumma och lingon som säljes i påsar.
I slutet av veckan har vi troligtvis fått våra nya presentkort, ett annat bra julklappstips är att vi nu säljer Martin Johanssons fina bok -Surdegsbröd, en väldigt bra bakbok som är enkel och pedagogisk.

Efter jul tar vi ledigt och pustar ut ända till torsdagen den 7 januari. Sen är det 1-årskalas!

måndag 16 november 2009

Det lackar mot jul

Fler och fler frågor om julen dyker upp i bageriet, här kommer lite om vår plan:
Nästa helg 28-29/11, då det är första advent tycker vi att det är lagom att börja julbaka. Då kommer det att finnas finfina vörtbröd, lussekatter och pepparkakor till försäljning. I följande vecka kommer vi att ha saffransbullar och pepparkakor medan vörtbrödet bakas först till fredagen och helgen. Därefter kör vi för fullt till och med den 23 december då vi har öppet till kl 15.
Vi kommer även att baka goda skorpor som säljs i påsar och ett lite lyxigare julfruktbröd, men dagarna för det är inte bestämt än.

Under den här perioden är det viktigare än vanligt att vi får in beställningar i god tid, om vi har minst två dagar på oss så hinner vi planera ordentligt.

Vissa ändringar i det vanliga sortimentet kommer att krävas för att vi ska ha plats och tid med julsortimentet, det vi vet nu är att Gotlandsbrödet kommer att försvinna tills efter jul, äpple & valnöt och äpplebullarna kommer att plockas bort, sen får vi se om vi får ihop det eller om ytterligare justeringar kommer.

Idag har vi fått en låda med fina ekologiska kastanjer, så på fredag och lördag den här veckan kommer det att dyka upp något slags kastanjebröd!

torsdag 29 oktober 2009

Om att inte alltid lyckas

Dagarna blir många och långa i bageriet. Som surdegsbagare skall man helst alltid vara på topp, känna, smaka, lukta sig fram till det perfekta brödet. Blir det alltid som vi vill? Nej tyvärr, men vi har höga krav, förmodligen mycket högre än de flesta av våra kunder har. En sen trött eftermiddag kan man bli lurad av vågen, det hände mig igår och idag blev Sten för salt! Vi upptäckte det först efter att några av dem var sålda... Förlåt! Det är så svårt att hinna smaka allt varje dag även om det bästa vore om vi gjorde det.

Snälla, kom och klaga (men gärna på ett vänligt sätt) om vi har gjort ett misstag, vi kompenserar gärna med något och vi blir tacksamma över att få veta vad som inte har varit bra.

Vi märker också tydligt att det finns många delade meningar, Marcus, som hoppar in i kassan ibland tyckte t ex att lite för salt Sten var väldigt gott! Någon gillar bröd med riktig karaktär och brungräddad skorpa, medan vissa vill ha så ljus yta som möjligt, några vill ha luftiga bröd med stora hål i men andra tycker om de kompakta limporna bäst.

Vi strävar efter att hålla en hög och jämn kvalitet. Men för en bagare är varje dag en ny utmaning. Det gäller att aldrig tappa sugen och ge upp jakten på det där ultimata brödet. Trots att jag blev ledsen och besviken på mig själv (och på vågen) idag, blev jag jublande glad över de vackra rågsur-bröden. Så när som perfekta blev de!

Varje dag samma sak, men med små små nyanser i form av temperaturskiftningar, surdegens mognadsgrad, mjölets färskhet och fuktighet, bagarens humör, ugnens värme, osv osv. Vi får verkligen jobba med alla våra sinnen, men hur mycket vi än vill så blir det aldrig riktigt likadant. Säg gärna vad ni tycker, vi behöver både ris och ros!

Så här ser nya äpple & valnöt ut. Bitar av färska svenska krav-äpplen och rostade valnötter + dinkelbröd.

Som jag skrev i förra inlägget har vi stängt i helgen, både lördag och söndag. En del av helgen kommer vi dock att änga oss åt provbak inför julen, så bli inte förvånade om en viss juldoft/stämning sprider sig i kvarteret.

Och vi har fått nya fina papperspåsar med tryck på!

måndag 19 oktober 2009

Hektiska och härliga tider

Vi börjar idag med ett tack till GP och Anna-Lena och Stefan som gjorde ett väldigt fint reportage om oss.

Det är också på sin plats att hälsa alla nya kunder varmt välkomna samt att försäkra våra gamla trogna kunder om att vi gör vårt bästa för att allt ska vara "som förr" även om efterfrågan på surdegsbröd har ökat betydligt!

En två tre fyra..,undrar hur många som får plats!

Efter att chocken över anstormningen har lagt sig lite känner vi att vi är på banan igen, men bageriet är litet och vår kapacitet är och förblir begränsad. Det är otroligt glädjande att så många är intresserade av surdegsbröd, både av att köpa bröd men också att baka eget hemma. Vi har sålt otaliga surdegsklickar med medföljande goda råd de senste veckorna!

Vi gör vårt yttersta för att baka tillräckligt med bröd, men det är tyvärr inte alla dagar planeringen går ihop. Om man kommer sent på eftermiddagen eller om det är något särskilt bröd man vill ha så går det alldeles utmärkt att ringa och beställa i förväg.

Med bra planering och fler händer har vi faktiskt kapaciet att baka ännu mer. Vi vill ju gärna att alla ska få, men vi har heller ingen önskan att växa oss mycket större än vad vi är. Det är i den lilla skalan vi kan baka de bästa bröden och att vi bagare kan ha den fina kundkkontakten vi har nu är helt ovärderlig för oss.

Fler händer kan baka mer

Vid sidan av bakandet håller vi på att planera julsortimentet, vi har nog aldrig längtat så mycket till julen som i år, julstök i vårt eget bageri kommer att bli hektiskt och härligt! Vi har jagat eko- saffran över hela världen och har nu lagt en order på indisk ekologisk saffran från Schweiz som ett exempel på förberedelserna.

Den här veckan byter vi ut det omtyckta nyponbrödet mot ett äpple- och valnötsbröd, och vi kommer ett tag framöver att baka Sten med lingon i, Lingonsten!

Allhelgonahelgen stänger vi bageriet lördag och söndag, fredagen den 30/10 är det öppet som vanligt, men kanske blir det lite extra riv efter bröden så beställ gärna i god tid.

fredag 2 oktober 2009

Trevlig helg!


Om det mot all förmodan har kunnat undgå någon (i Göteborg) att GPs fina lördagsbilaga Två Dagar har ett reportage om oss imorgon, så vill jag bara hinta om trevlig läsning till morgonkaffet.
Läs reportage och recept (finns förhoppningsvis även på gp.se), och sen kan du allt om att baka egna surdegsbröd.
Verkar det krångligt? Vi bullar upp extra i helgen, så kom och köp!

måndag 21 september 2009

Och så blåste hösten in

Nu när det börjar bli mörkare och kallare i luften är det ännu trevligare att komma till det varma goa' bageriet. Det verkar fler än vi tycka, för det dyker upp nya kunder varje dag och det är fantastiskt roligt att så många är sugna på surdegsbröd!


Med hösten kommer fler nyheter; nyponbröd som ersätter blåbärsbrödet. Vi har tyvärr inte fått tag på ekologiska nyponskal, men kan ändå inte låta bli att baka detta goda bröd. I början är nyponsmaken inte så framträdande, men den kommer. Och om man låter brödet ligga till sig en dag extra så smakar det ännu mer! Nyttigt och gott, nyponen ger lite extra syrlighet och mustighet åt brödet, basen är vårt ljusa dinkelbröd och det bakas tisdag t o m fredag.

Nu har vi fått ordning på bakdagarna för vårt andra nya bröd, Sten som nu bakas tisdag, torsdag och lördag. I och med det har vi ändrat dagarna för det finska rågbrödet till onsdag och fredag. (Det går alltid att ringa och be oss att lägga undan bröd till den dagen det passar eller om man kommer sent på dagen.)

Sten, som har fått många goda omdömen efter de första veckorna.

Och för den som vill hålla reda på bakdagarna och veta mer om innehållet i de olika bröden har vi än så länge bara lappar, som man får ta med sig, i en plastficka i butiken. Vi har börjat planera en hemsida som kommer att komma upp någon gång under hösten, det ska bli kul att presentera oss och bröden på ett ordentligt sätt!

Ibland får vi frågan om vi levererar bröd någonstans, det gör vi inte. Enda stället förutom hos oss där man kan få vårt bröd är om man fikar eller lunchar på Hagabion. Så länge det går åt i samma snabba takt hos oss finner vi ingen anledning att ha fler försäljningsställen. Men vi kan varmt rekommendera ett besök och en måltid på Hagabion, de serverar nu lunch efter ett längre uppehåll och troligtvis går det inte att hitta godare vegetarisk mat i stan än där! De har även öppnat vårt nya favoritställe, Bar Kino, i bottenvåningen. Ett mycket trevligt tillskott till Linnéstadens uteliv!

Nya tygpåsar är nu beställda och kommer inom någon vecka. Korgarna som jag skrev om i förra inlägget har kommit och vi skall snarast tala om vad som gäller.

I veckan är det bokmässa och om våra förhoppningar infrias kommer självaste Pain de Martin-Martin att hälsa på oss. Alla som vill baka surdegsbröd hemma, kolla in hans nya bok Surdegsbröd, den är jättefin och han är så duktig!

Märta har laddat upp för söndagsfrukost och fyllt flaket med en vetesur! Vi skickar en extra hälsning till alla morgonpigga småbarnspappor som är starkt överrepresenterande bland kunderna på lördag- och söndagsmorgnar.