måndag 18 november 2013

Bakkurs på alvar & ivar


Kommande kursdatum:

25 - 26/1 2014
1 - 2/2 2014
 

Vi erbjuder en 2-dagars grundkurs i bakning med surdeg för hemmabagare.
På kursen får du se mer av hur vi arbetar på alvar & ivar, vi kommer att dela med oss av mycket kunskap, en del hemligheter och hur man ska göra för att våga lita på sin surdeg och baka bröd helt utan jäst.
Under kursen går vi igenom grunderna för surdegsbakning, pratar om mjöl, surdeg och utrustning och vi provar på att tillsammans baka flera olika sorters bröd samt pizza enbart på surdeg.

I priset ingår fika, middag, provsmakning med tilltugg, en surdegsstart, recept och så klart bröd att ta med dig hem.
Kursen hålls på alvar & ivar surdegsbageri på Kastellgatan 11 i Göteborg.
Deltagarantalet är begränsat till 8 per tillfälle. Först till kvarn för anmälan gäller, via mail, info@alvarochivar.se, eller i butiken.

    Dag 1 kl 16.30-21
    Dag 2 kl 10-15

    Pris 1 900 kr

Kursavgiften skall betalas in senast två veckor innan kursen äger rum, vid förhinder senast 1 vecka innan betalas hela avgiften tillbaka. Vid avhopp två dagar innan kursstart eller senare betalas endast halva avgiften tillbaka.
Foto: Lena Haraldsson

fredag 1 november 2013

Öppet lördag 2/11!

Vi har öppet som vanligt på Alla helgons dag, lördagen den 2/11. Alltså kl 8-14, välkomna och ha en trevlig helg!

onsdag 2 oktober 2013

Fredagen den 4/10


Det finns inte många bakverk som förtjänar en egen dag, men kanelbullen är och förblir en odödlig svensk klassiker. Det finns nog inget annat bakverk som kan framkalla så många känslor och minnen som den. På fredag är det dags för hyllning, det är kanelbullens dag.

Våra bullar är ekologiska och bakas på ölands lantvete, dinkel, smör, råsocker, kanel, kardemumma, och jäst (vi har aldrig lyckats göra tillräckligt goda bullar på surdeg). Pris 15 kr, men vid förbeställningar (dagen innan)  på 10 eller fler ger vi 10% rabatt.
Beställ gärna dina bullar på tel 031-130313

onsdag 11 september 2013

Snart är hösten här

 De vackra sensommarveckorna virvlar förbi i bageriet. Det har varit ett kärt återseende med alla stammisar som har längtat efter oss (eller snarare bröden) efter semestern. Tack alla ni som ger oss beröm och pepp!
I höst är det lite av en nystart i bageriet. Nästan hela gänget är nytt och det är väldigt spännande. Flera av våra gamla medarbetare valde att ta nya vägar i höst, seriösa studier och bagerijobb i Stockholm lockade bl a... Stort tack och lycka till Åsa, Emil, Lizette och Ebba som har jobbat och slitit hos mig så länge!

Emma bakar Gotlandsbröd

Det nya alvar & ivar-gänget består av mig, min fantastiska man Benny som äntligen har övergivit restaurangbranschen och börjat hos oss! Emma, som var vår bagarpraktikant under 8 v när hon gick sista året på gymnasiet, trots hennes unga ålder imponerade hon stort på oss då och gör det fortfarande. Kristin som tidigare agerat extrapersonal vid sidan av sitt engagemang i det fina kaféet Two Little Birds på Andra Långgatan, kommer nu att jobba här lite mer. Vi har även fått en lärling på halsen, Jonas som efter några år som kallskänka nu vill ägna sig helhjärtat åt att baka surdegsbröd. Han går en utbildning i Kungälv som är förlagd hos oss fyra dagar i veckan!

Den här veckan börjar vi med ett nytt säsongsbröd, Äpple & rönnbärsbröd. Det är en osedvanligt god säsong för frukt och bär på västkusten i år och det vill vi ta vara på. Vi använder en blandning av trädgårdsäpplen, just nu mest Transparente blanche och Hallands Brunnsäpple och egenplockade rönnbär som vi frostnupit i frysen och därefter torkat i ugnen. Rönnbären ger en god lite fruktig och bitter smak åt brödet (tänk riktigt fin apelsinmarmelad), äpplena ger i sin tur sötma och saftighet. Brödet är bakat på dinkelmjöl och vetesurdeg.
På lördagar bakar vi små goda äppelpajer och bland sötsakerna dyker nu även kola och blåbärsbullar upp vissa dagar.

Frostnupna rönnbär

måndag 5 augusti 2013

Nu öppnar vi igen


Imorgon öppnar bageriet åter efter semestern.
Vi och degarna är laddade.
Alla är välkomna!

onsdag 19 juni 2013

Midsommarstrul!

Vi har haft lite telefonstrul i bageriet, precis lagom till midsommarbaket. Vi vet att många har försökt ringa men inte kommit fram. Försök igen, nu ska det funka!
Och det är ännu inte för sent att beställa bröd till imorgon. Vi kan inte ta emot fler beställningar på Jean-Paul men alla andra bröd finns än så länge kvar. Ring imorgon bitti eller kom förbi så ska vi hjälpa dig med midsommarbröden! Imorgon torsdag den 20/6 har vi öppet kl 7-17.
Tel 031-130313

Vi önskar alla en trevlig midsommarhelg!

onsdag 12 juni 2013

Midsommarbröd



Öppettider i midsommarveckan är:

tisd 18/6     7-14
onsd 19/6    7-18
torsd 20/6   7-17

Stängt fredag 21/6 t o m månd 24/6, därefter har vi öppet en vecka som vanligt innan vi stänger för semester. Vi öppnar åter den 6/8. 

En liten påminnelse till er alla som vill handla hos oss i midsommarveckan:
Beställ i förväg för att vara säker på att få det du vill ha, framför allt på onsdag och torsdag kommer bröden att gå åt extra fort. Vi bakar väldigt mycket men vår kapacitet är begränsad.

Vi kommer att baka våra vanligaste bröd plus Gotlandsbröd, Kumminbröd och Vitlök & ostbröd och Jean Paul både onsdag och torsdag. Frallor och baguetter bakas inte på torsdagen och vi kommer tyvärr inte heller att baka Bruno.

Ring oss och beställ på 031-130313. Vi önskar alla en trevlig helg!