lördag 27 juni 2009

Sommartider


Temperaturen stiger i bageriet, idag uppmätte vi dryga 32 grader, men vi kämpar på i två veckor till med vanliga öppettider. Den 12/7-10/8 har vi semesterstängt.

Vi vet att några av er gärna vill "bunkra upp" med bröd för att klara sommaren och då ber vi er att helst förbeställa ett par dagar innan för att vara på den säkra sidan.

Idag den 27/6 kom det en bilaga med GP som heter "Morgonstund" och där hittar man en liten artikel som handlar om vårt bageri (utan att det nämns vid namn för att inte konkurrera med bilagans annonsörer enligt redaktören), jag (Fanny Ivarsson) uttalar mig om nyttiga bröd och rekommenderar såklart surdegsbröd! Jag vill passa på att förtydliga en formulering i texten där det står att alla diabetiker kan äta surdegsbröd eftersom det aldrig innehåller socker. Det här är felaktigt då man visst kan baka surdegsbröd med socker, även om det inte är så vanligt. Men jag vill poängtera att våra bröd aldrig innehåller något socker förutom i ett fall- vårt goda Gotlandsbröd.

Receptet i artikeln kommer också från oss (något som borde framgått i artikeln och brödet heter Kryddivar). Prova gärna att baka hemma! För den som är intresserad så säljer vi alltid surdeg om man frågar, tag då gärna med en liten burk att ta med den i för det är inte alltid vi har något lämpligt. Vi har även fina Wästgöta-mjöler till försäljning.
Trevlig helg!



onsdag 17 juni 2009

alvar & ivar i vida världen

Imorgon bitti kommer det att se ut ungefär såhär i bageriet. Bilden är från i påskas och nu har vi fått in nästan lika många beställningar inför midsommarfirandet!



Ibland får vi höra att våra bröd är på resande fot, häromdagen var det ett som for till Skottland och tidigt igår morse påbörjade ett annat en lång resa med Nordkap som mål. Även några storstäder har de fått nöjet att besöka, Köpenhamn, London och Berlin. Margareta tar med bröd till systern i Boston, en annan skickar suralvar med post till svärföräldrarna i Motala. Vi har hört talas om fjällturer och kanotfärder och vi kan ju inte annat än att glädjas med brödens vilda framfart, det är helt fantastiskt att de tar sig långt långt utanför Linnéstaden.

Lite nyfikna blir vi också, några resor hör vi talas om, men vad sker i det tysta? Det vore himla kul att få ta del av fler bröd-öden, finns det bilder av lilla dinkel på campingen på Öland eller av kryddivar i en park Stockholm? Har du något trevligt att berätta, gör gärna ett inlägg här på bloggen eller skriv ett mail till oss! info@alvarochivar.se


Glad midsommar!



torsdag 4 juni 2009

Färsk vitlök och semesterplaner


Här kommer ett tips om våra vänner Bagaren & Kocken, som har en fin butik i Kålltorp och på webben. De säljer köksprylar och mycket smått och gott för bakentusiaster såsom jäskorgar och bakstenar. Av dem fick vi några härliga specialtillverkade korgar att provbaka våra bröd i, det blir stora vetesurbröd, på 2 kg deg med texten "vårt dagliga bröd giv oss idag" på. Sådana bröd kan man nu beställa hos oss och vill man hellre baka ett eget så finns korgarna att köpa hos Bagaren & Kocken

Maj månad gick i rasande fart och nu är det sommar på riktigt!
Nationaldagen, nu på lördag har vi öppet som vanligt kl 8-14.

Snart kommer ännu en högtidshelg, midsommarveckan har vi öppet såhär:
tisd 7-14
onsd 7-18
torsd 7-18
fred stängt
lörd stängt
sönd stängt
Och som vanligt är det ett hett tips att beställa bröd till midsommarhelgen i god tid, på tel 031-130313, (torsdagen den 18e bakar vi våra goda Gotlandsbröd, de passar finfint till sillen).


Det har dykt upp frågor om vi skall ha semesterstängt i sommar och svaret är JA!!
Vi stänger vecka 29 och fyra veckor framåt och tar oss då en välbehövd semester!

Titta här vilka godsaker, färsk ekologisk vitlök som skall ugnsbakas innan den och vår extralagrade goudaost blandas i degen till vårt nya bröd ost & vitlök. Skiva och lägg på grillen, ät som en brushetta med solmogna tomater, eller bara rakt upp och ner.

torsdag 14 maj 2009

Söta nyheter

Ett litet reportage i tidningen centrum/linné förra veckan har resulterat i flera nya kunder. Mycket trevligt tycker vi och hälsar er varmt välkomna!



Vår egen spannmålsbonde och mjölleverantör Anders Lunneryd från Wästgötarna får snällt komma förbi bageriet med allt kortare tidsintervall, för att lyckas hålla vår lilla mjölgarderob välfylld.

Nu har vi har nöjet att presentera några nyheter på avdelningen sötsaker. Vi har i dagarna introducerat "Fannys chokladkonfekt", en liten läckerbit fullspäckad med nyttigheter som mörk choklad, frön, nötter och frukt.
En annan liten godsak är lavendelkakan som har premiär i morgon fredag.
Rabarberbullen med kardemumma har funnits hos oss ett litet tag och trivs bra på disken. Den ekologiska rabarbern kommer från Kållered. Kul att lyckas hitta fina råvaror så nära!


Krisithimmelsfärdshelgen är runt hörnet, och vi vill informera om våra öppettider:


torsdag 21 maj 8-14

fredag 22 maj 7-14

lördag 23 maj 8-14

söndag 24 maj 8-14


Vi föreslår också att ni beställer bröd till helgen i god tid.
Alvar och Ivar lovar att göra sitt bästa för att baka så att brödet räcker till alla. Men av erfarenhet från tidigare större helger så kan vi inte garantera något, annat än om man försäkrar sig om att få det bröd som önskas genom att ringa och beställa, gärna minst två dagar innan. 031-130313 är numret till bageriet.

Vi ses på Kastellgatan!

måndag 4 maj 2009

Hur man förvarar surdegsbröd, del 1


Vi rekommenderar att man förvarar våra bröd invirade i en kökshandduk eller liknande, då bevaras brödets skorpa och den är väldigt viktig för hållbarheten och även för smaken. Troligtvis blir brödet lite torrt på snittytan men då får man offra en tunn skiva och det är det värt.
I en plastpåse blir det för tätt och fuktigt, surdegsbröd behöver en lite luftigare miljö (risken är att det bildas mögel i plastpåse och förvarar man surdegsbröd rätt är det annars nästan omöjligt att få dem att mögla).
Vill man frysa bröd lägger man det i en fryspåse. Bröd som skall frysas skivas med fördel upp först, frysning och upptining gör att brödet åldras lite grann så hållbarheten efter frysning är inte den samma.

Om man äter upp brödet på ett par dagar kan man förvara det stående med snittytan nedåt på skärbrädan annars är det helt klart kökshandduks-metoden som får bröden att hålla sig goda längst. De stora och grova bröden håller upp till en vecka, mindre bröd inte fullt så länge.
Hör av er om ni har några frågor!

onsdag 29 april 2009

Cash eller kort!?


Efter mycket om och men, tre dryga månader av väntan, felanmälan på felanmälan och ännu mera krångel, har vi äntligen fått igång vår korttreminal!
Så till alla er som vi svarat, -tyvärr vi kan inte ta kort än men det är på gång, så säger vi välkomna till alvar & ivar för att shoppa loss!

Ytterligare ett tips i den här galet tidiga sommarvärmen är vår spartanska uteservering. Solen ligger på vid 10-11-tiden ungefär och nu längtar vi verkligen efter en sommar utan byggdamm och byggnadsställningar, bygget i grannhuset är än så länge en följetong utan slut...

Helgens öppettider tål nog att upprepas; valborgsmässoafton har vi öppet som vanligt, 1 maj kör vi som en söndag 8-14, lördag söndag är som vanligt 8-14. Och på lördag den 2 maj är vi med på Fair & Aware-marknaden på Magasinsgatan mellan kl 11 och 17.

Vi har fått reda på att flera kunder som har köpt suralvar (den med sesamfrön på), har fått mögelproblem och vi har nu riktat in oss på att ta reda på var källan till problemet ligger, att ett bröd möglar är helt naturligt men våra bröd skall hålla sig i åtminstone ca en vecka innan sådant dyker upp. Vi misstänker att det är sesamfröna som är boven i dramat och väntar nu på en ny sändning som förhoppningsvis är av bättre kvalitet. Har du köpt ett bröd som inte varit bra är vi tacksamma för att du säger det till oss och om det känns bättre så skall vi kompensera dig med något likvärdigt.
Och till sist det viktigaste av allt; förvara aldrig våra bröd i plastpåse! Mer om det i nästa inlägg...

torsdag 23 april 2009

Glada kunder och unga bagare


Först och främst, det absolut roligaste med att ha ett eget bageri: Alla våra fina och trevliga kunder! Det är himla kul att så många är intresserade av riktigt bröd och att många av er kommer till oss t o m efter att ha letat och frågat sig fram (vi vet att skyltningen är lite dålig). Ett tack riktas härmed till alla våra kunder som förgyller dagarna i bageriet!

Den här veckan och tre till har vi en praktikant hos oss, Åsa som går på bagerilinjen på Burgården. Vi ser fram emot att sprida lite kunskap till en ambitiös ung bagare!



Nu är det snart dags att säga hej då till nässelbrödet, det blev snabbt en favorit hos många, men det är de spädaste nässlorna som är godast så nu får vi vänta till nästa vår. Vi klurar på vad vi skall hitta på härnäst.

En nyhet som vi hoppas på att ha snart är ett vitlöksbröd, vi tycker att det känns lite somrigt, tänk picknick och grillning... Och för att inte ha för många sorter samtidigt (det får vi helt enkelt inte plats med) får en av sorterna stryka på foten och det kommer bli ost & kumminbrödet. Lite synd kan man tycka, det är ju vansinnigt gott, men det kommer tillbaka igen i höst!
















Nu till ett lästips. Camino heter en riktigt bra tidning som handlar om miljö och en hållbar livsstil. Den görs av ett gäng från Göteborg, och handlar alltid om intressanta och aktuella frågor, ibland även om surdegsbröd... I senaste numret är det ett väldigt fint reportage om oss!

Snart är det första maj och då har vi öppet som en söndag, kl 8-14, på lördagen den andra är vi med på en marknad på Magasinsgatan, Fair & Aware heter den kolla in på http://www.facebook.com/group.php?gid=70186838704&ref=mf




Hej då nässelbröd!