Musteriet hos alvar & ivar på kalvhagen på
Tjörn är öppet från den 9/9 och alla söndagar till slutet av oktober.
Antingen bokar ni tid och vi mustar medan ni väntar
(det tar ca 1 timme) eller så lämnar ni in äpplen och hämtar musten veckan
efter. Minsta mängd för att du ska få must bara av din egen frukt är 100 kg,
annars blandas dina äpplen med andras.
Det går även bra att lämna in äpplen vid bageriet
på Kastellgatan i Göteborg efter överenskommelse, för att senare även hämta ut
musten där. OBS!
Packa inte för tunga kassar eller lådor, tänk på oss som ska bära och frakta
din frukt.
Viktig information om äpplen och mustning:
Viktig information om äpplen och mustning:
*Äpplena ska vara rena och genomgångna, ingen rutten
frukt är ok, ej heller mörkbruna fallskador.
*Fallfrukt från hagar där det går betesdjur kan vi
inte musta, det finns risk för skadliga bakterier som inte dör i processen.
Övrig fallfrukt är ok, om fallskadorna är av lättare karaktär och
äpplena inte har legat mer än högst ett par dagar.
*Mjölig och övermogen frukt funkar dåligt att musta,
den bästa musten får man av fasta och saftiga höst- och vinteräpplen. Bruna
kärnor = moget äpple.
*Man får ut drygt hälften av äpplenas vikt i must.
*Päron går ofta fint att musta, de med kött av lite
fastare slag blir bäst, de bör ej vara övermogna.
*Vi pastöriserar musten och tappar den i 3-liters
bag in box-förpackning, hållbarheten är 1 år. Det går även att köpa råmust, tag
då med egna kärl som rymmer minst 10 liter, pris 12 kr/l.
*Pris per 3 liter pastöriserad must inkl bag in box
är 65 kr.
Små skyltar finns från väg 169