fredag 28 augusti 2020

Snart är mustsäsongen igång!

Vi mustar dina äpplen i vårt eget musteri på Tjörn.

Säsongen 2020 startar den 17/9 och håller på till slutet av oktober/början av november, (det är äpplena som styr). 

Antingen bokar ni tid och vi mustar medan ni väntar (det tar ca 1 timme och gäller bara på söndagar) eller så lämnar ni in era äpplen i vårt bageri Göteborg och hämtar musten veckan efter. Minsta mängd för att du ska få must bara av din egen frukt är 100 kg, det går jättebra med mindre mängder men då blandas dina äpplen med någon annans.
Det går fint att lämna in äpplen vid bageriet på Kastellgatan i Göteborg efter överenskommelse, för att senare även hämta ut musten där (för denna service tar vi 5 kr extra per bag in box). Packa inte för tunga kassar eller lådor, tänk på oss som ska bära och frakta din frukt:)  

Viktig information om äpplen och mustning:
Finare äpplen blir finare must! Äpplena behöver inte vara perfekta, det viktigaste är att de är rena och genomgångna, rutten och smutsig frukt ska man inte musta. Fallfrukt från hagar där det går betesdjur kan vi inte musta, risken för farliga bakterier är för stor. Övrig fallfrukt är ok, om fallskadorna är av lättare karaktär och äpplena inte har legat mer än högst ett par dagar. Bäst blir det dock alltid om man plockar äpplena direkt från trädet. Angrepp från rönnbärsmal och äppelvecklare kan vara ok, kolla flera frukter inuti och gör en helhetsbedömning, skalen kan se värre ut än insidan.
Mjölig och övermogen frukt funkar dåligt att musta, den bästa musten får man av fasta och saftiga lagom mogna höst- och vinteräpplen. Bruna kärnor = moget äpple och det ska gärna knaka lite i fruktköttet när man biter i äpplet.
Man får ut drygt hälften av äpplenas vikt i must, räkna med ca 6 liter av 10 kg.
Päron går bra att musta, de sorter med kött av lite fastare slag blir bäst, de får ej vara övermogna eller för mjuka för då sätter våra maskiner igen.
Vi pastöriserar musten och tappar den direkt i 3-liters bag in box-förpackningar, hållbarheten är 1 år. Vi kan också pressa råmust, tag då med egna kärl som rymmer minst 10 liter, pris för råmust är 12 kr/l.
Priser 2020; 70 kr per 3-liters bag in box när man lämnar eller bokar direkt på Tjörn. Priset är 75 kr per 3-liter om man lämnar äpplen och hämtar must i Göteborg.
 

Kontakt: kalvhagen@alvarochivar.se
tel 0708-231424
adress: Svanvik 540, 47172 Hjälteby

tisdag 30 juni 2020

semestern närmar sig

Nu har vi öppet sista veckan innan vi tar ledigt, bageriet är semesterstängt v 28 t o m 32, och öppnar åter onsdag den 12/8. Sista chansen att handla är alltså lördag den 4/7. 
Vi vill tacka alla våra kunder för en konstig men för bageriets del ganska fantastisk vår och försommar, vi har aldrig förr haft så mycket att göra. Tack för att ni finns!❤️

fredag 13 mars 2020

telefonstrul!

Hej! Vi har telefonstrul och vårt fasta nummer har blivit borttrollat och nu når oss nu tillfälligt på 0730-212823.
Ps: Allt är annars som vanligt i bageriet!

tisdag 17 december 2019

juletider på alvar & ivar

Inför julen har vi öppet så här:

Fre 20/12 7-18
Lör 21/12 8-14
Sön 22/12 9-13 (med reducerat sortiment)
Mån 23/12 7-16

Beställ bröd för att vara säker på att få det
du vill ha till jul, ring 031-130313 eller kom in till oss i butiken. Vi bakar vörtbröd och mycket annat gott! 
Bageriet är stängt 24/12 t o m 6/1 2020. 
Vi önskar alla kunder en God Jul och ett Gott Nytt År!

fredag 6 september 2019

Vi mustar dina äpplen!


Vi mustar dina äpplen i vårt eget musteri på Tjörn.                    
Säsongen 2019 startar söndagen den 15/9 och håller på till slutet av oktober.
 
Antingen bokar ni tid och vi mustar medan ni väntar (det tar ca 1 timme och gäller bara på söndagar) eller så lämnar ni in era äpplen och hämtar musten veckan efter. Minsta mängd för att du ska få must bara av din egen frukt är 100 kg, det går jättebra med mindre mängder men då blandas dina äpplen med någon annans.

Det går fint att lämna in äpplen vid bageriet på Kastellgatan i Göteborg efter överenskommelse, för att senare även hämta ut musten där (för denna service tar vi 5 kr extra per bag in box). Packa inte för tunga kassar eller lådor, tänk på oss som ska bära och frakta din frukt:)

Viktig information om äpplen och mustning:

Finare äpplen blir finare must! Äpplena behöver inte vara perfekta, det viktigaste är att de är rena och genomgångna, rutten eller smutsig frukt kan man inte musta. Fallfrukt från hagar där det går betesdjur kan vi inte musta, det finns risk för farliga bakterier som inte dör i processen. Övrig fallfrukt är ok, om fallskadorna är av lättare karaktär och äpplena inte har legat mer än högst ett par dagar. Bäst blir det dock alltid om man plockar äpplena direkt från trädet.
Mjölig och övermogen frukt funkar dåligt att musta, den bästa musten får man av fasta och saftiga lagom mogna höst- och vinteräpplen. Bruna kärnor = moget äpple och det ska gärna knaka lite i fruktköttet när man biter i äpplet.

Man får ut drygt hälften av äpplenas vikt i must, räkna med 6 liter av 10 kg.

Päron går bra att musta, de sorter med kött av lite fastare slag blir bäst, de får ej vara övermogna eller för mjuka för då sätter våra maskiner igen.

Vi pastöriserar musten och tappar den direkt i 3-liters bag in box-förpackningar, hållbarheten är 1 år. Vi kan också pressa råmust, tag då med egna kärl som rymmer minst 10 liter.

Priser 2019:
70 kr per 3-liters bag in box när man lämnar eller bokar direkt på Tjörn.
75 kr per 3-liter om man lämnar äpplen och hämtar must i Göteborg.
Råmust kostar 12 kr/liter.

Kontakt: kalvhagen@alvarochivar.se
tel 0708-231424
adress: Svanvik 540, 47172 Hjälteby



Byggnaden som inrymmer vårt musteri, den röda fina ladan, är uppförd med hjälp av medel från EU:s jordbruksfond för landsbygdsutveckling.

måndag 17 juni 2019

snart midsommar och semester

Den här veckan har vi öppet t o m torsdag, sedan är bageriet stängt hela midsommarhelgen. Beställ gärna bröd i veckan för att vara säker på att få det du vill ha. 
Efter midsommar har vi öppet två veckor till innan vi stänger för semester (i fem veckor, 7/7 t o m 12/8).
Till midsommar bakar vi de flesta av våra vanliga bröd samt ost & vitlöksbröd och midsommarkransar; vetedeg med hallon, mörk choklad, mandel, vanilj och lavendel. 
Glad midsommar och sommar önskar vi på alvar & ivar