måndag 5 augusti 2013

Nu öppnar vi igen


Imorgon öppnar bageriet åter efter semestern.
Vi och degarna är laddade.
Alla är välkomna!

onsdag 19 juni 2013

Midsommarstrul!

Vi har haft lite telefonstrul i bageriet, precis lagom till midsommarbaket. Vi vet att många har försökt ringa men inte kommit fram. Försök igen, nu ska det funka!
Och det är ännu inte för sent att beställa bröd till imorgon. Vi kan inte ta emot fler beställningar på Jean-Paul men alla andra bröd finns än så länge kvar. Ring imorgon bitti eller kom förbi så ska vi hjälpa dig med midsommarbröden! Imorgon torsdag den 20/6 har vi öppet kl 7-17.
Tel 031-130313

Vi önskar alla en trevlig midsommarhelg!

onsdag 12 juni 2013

Midsommarbröd



Öppettider i midsommarveckan är:

tisd 18/6     7-14
onsd 19/6    7-18
torsd 20/6   7-17

Stängt fredag 21/6 t o m månd 24/6, därefter har vi öppet en vecka som vanligt innan vi stänger för semester. Vi öppnar åter den 6/8. 

En liten påminnelse till er alla som vill handla hos oss i midsommarveckan:
Beställ i förväg för att vara säker på att få det du vill ha, framför allt på onsdag och torsdag kommer bröden att gå åt extra fort. Vi bakar väldigt mycket men vår kapacitet är begränsad.

Vi kommer att baka våra vanligaste bröd plus Gotlandsbröd, Kumminbröd och Vitlök & ostbröd och Jean Paul både onsdag och torsdag. Frallor och baguetter bakas inte på torsdagen och vi kommer tyvärr inte heller att baka Bruno.

Ring oss och beställ på 031-130313. Vi önskar alla en trevlig helg!

torsdag 30 maj 2013

I grönskans tid

Årets minispannmålsodling är på gång, emmer, råg och dinkel.

Det har varit väldigt dåligt med uppdateringar här på bloggen den senaste tiden, det beror på att jag just nu ägnar all min lediga tid åt att renovera en gammal gård (ska berätta lite mer om det vid ett senare tillfälle).

Men på Kastellgatan bakar vi på som vanligt, nu är det nässelbröd och rabarberbullar som gäller. Det är en sån skön känsla att få ett lass med nyplockade nässlor eller nyskördad rabarber. Så gott och samtidigt så vackert. Nässlor är inte bara ogräs, de nya späda är en delikatess och ofta en av de första riktiga primörerna, väldigt goda i bröd eller soppa.



I sommar har vi öppet som vanligt förutom:

Nationaldagen den 6/6      kl 8-14
Midsommarafton              stängt
Midsommardagen             stängt
Semesterstängt vecka 27-31, dvs 30/6-5/8.
Den 6/8 öppnar vi igen med vanliga tider.

Inför midsommarhelgen brukar vi ha riktigt mycket att göra och även om vi bakar så mycket det bara går tar det alltid slut för tidigt. Det går bra att beställa bröd i förväg för att vara på den säkra sidan, tänk på att göra det i god tid för att få det du vill ha.

torsdag 25 april 2013

Vårens helger


Det tog sin tid, men nu kan man väl säga att det är vår på riktigt? Det är faktiskt t o m svagt  gryningsljus före 5-tiden på morgonen nu. Oavsett väder så tycker jag ändå att ljuset är det allra säkraste vårtecknet.

På onsdag nästa vecka är det redan första maj, då har vi öppet kl 8-14.

Och veckan som kommer därefter är det Kristi himmelsfärdshelgen, då är våra öppettider följande:

tisd 7/5 kl 7-14
onsd 8/5 kl 7-18
torsd 9/5 kl 8-14
fred 10/5 kl 8-14
lörd 11/5 kl 8-14

onsdag 20 mars 2013

Bara en vecka kvar till påsk

Nästa vecka har vi öppet som vanligt t o m Skärtorsdagen, den 28/3 kl 18. Därefter är bageriet stängt hela påskhelgen. Det kommer att innebära ett ganska hårt tryck efter bröd på onsdag och torsdag, vi rekommenderar därför starkt alla kunder att beställa i god tid för att vara på den säkra sidan.

Förutom det vanliga sortimentet (vi bakar bara stora bröd och inga baguetter och frallor på skärtorsdagen) bakar vi Gotlandsbröd och ett litet påskbröd som är ljust och fullt med godsaker; saltrostade pistagenötter, mörk choklad och mandel.

Idag fick vi hem årets påskägg, från danska Woodshade Organics. Goda handgjorda ägg av finaste ekologiska choklad, marsipan och nougat. Fyra smaker finns, mörk choklad-marsipan, mörk choklad-pistage, vit choklad-mocca-nougat, mörk choklad-marc de champagne (fransk grappa av champagnedruvor), säljes styckvis för 20 kr eller i en presentask, 6 st för 95 kr. 

Ring för beställningar, 031-130313. Glad Påsk!


tisdag 12 mars 2013

Låt oss presentera Jean-Paul


 I höstas började vi experimentera med ett nytt bröd. Det vi sökte var ett luftigt, saftigt och lite mildare bröd än våra andra. Brödet skulle vara stort och kunna köpas på bit, med kilopris. 
Resultatet blev snabbt väldigt populärt, men hittills har brödet varit ganska anonymt. Det får inte ens plats på den vanliga bröddisken, utan ligger lite vid sidan av. Men vissa har kallat det vårt godaste bröd hittills.

När brödet började bli klart fick det namnet Jean-Paul, det har liksom en lite "franskare" känsla än våra vanliga bröd. Man kan se det som vår hyllning till den franska brödkulturen, som utmärks av bröd med frasig skorpa och saftigt och milt inkråm. 
Jean-Paul skulle mycket väl kunna kallas för ett "levainbröd", men vi väljer att inte använda det ordet eftersom det skapar en del oklarheter. I Sverige har "levain" blivit synonymt med en brödsort. I Frankrike är det ett mer allmänt ord för bröd som jäser på naturligt vis med surdeg.

Brödet bakas med Ölands lantvete, siktat dinkelmjöl och lite fullkornsmjöl av råg. Surdegen som vi använder är något mildare än vanligt och jäsningsprocessen lite snabbare och kortare än för våra vanliga bröd. På så vis lockas lite andra smaker fram i brödet. Brödets skorpa är tunnare men mycket smakrik, den behöver gräddas ganska hårt för att brödet inte ska bli mjukt och mesigt. Det passar i princip till allt, men är perfekt till mat och kanske att doppa i en god olivolja. Vi bakar Jean-Paul torsd-lörd och kilopriset är 70 kr.