onsdag 22 maj 2019
Helgerna
Vi kommer att ha stängt hela Kristihimmelsfärdshelgen, dvs både torsdag, fredag och lördag i kommande vecka. Men på nationaldagen veckan efter, torsdagen den 6/6 har vi öppet kl 8-14. Trevlig helg och välkommen!
tisdag 5 mars 2019
Fettisdagen!
Idag på semlans egna dag har vi öppet från 7-18. Missa inte våra goda ekologiska semlor!
onsdag 9 januari 2019
alvar & ivar 10 år!
bilder: Lina Tengström
Det är inte utan att vara stolt som jag skriver denna rubrik. Tiden har på ett sätt flugit fram, men mycket har också hunnit hända sedan den 10/1 2009 när vi öppnade bageriet för första gången.
När man startar upp en helt ny verksamhet så vet man absolut inget om hur det kommer att bli i verkligheten. Slump, tajming och tur tycks vara avgörande när jag ser tillbaka på hur allting har fallit ut i vårt fall. Vi var två unga tjejer utan mycket till startkapital som hade en längtan efter en egen verksamhet, riktigt bröd och en lust att arbeta hårt för att nå dit. Kunskap hade vi samlat på oss en del, men oj vad vi ändå var gröna, då för 10 år sedan. Nu känns det som om nästan allt jag har lärt mig, (med risk för att låta pretentiös!) både om bakning och om livet, har jag lärt mig efter att vi startade.
Längtan, lust och en vision hade vi (då Alvarsson & Ivarsson, men efter ett år slutade Alvarsson i företaget som numera ägs och drivs av Ivarsson och hennes man) om vad vi ville skapa, men slumpen, turen och tajmingen tycktes vara på vår sida redan innan det började på allvar.
Vi hade en plan och hade ägnat all vår lediga tid åt att leta lokal i drygt ett år, innan vi satt på banken för att skriva under på våra lån. Det var bara någon enstaka dag innan finanskrisen briserade som en bomb, under hösten 2008. De hade knappast låtit oss ta det där lånet om vi hade kommit några dagar senare. Lokalen vi hade funnit låg på Kastellgatan, som befinner sig i ett av de områden som vi kände på oss skulle kunna funka bra för vår idé. Men vi blev varnade av många, lokalen hade bytt ägare och verksamhet flera gånger under bara några år och det låg redan ett bageri i närheten. Vi lyssnade mest på vår känsla. Tur det, för trots en ganska trång lokal så har vi alltid trivts fantastiskt bra just här! Och kunderna har hittat oss även om vi ligger lite i skymundan.
Det fanns nästan ingen som bakade surdegsbröd i Göteborg då. Vi var med mitt i surdegsboomen, vilken tur att det fanns fler än vi själva som fastnade för riktigt bröd. Med vårt 10-åriga perspektiv så kan vi nu se vilken otrolig förändring hela Sverige har genomgått när det gäller mat, hantverk, kvalitet och ekologi. Medvetandet om råvaror och ursprung har blivit så mycket större, matfusk har genomskådats och inte minst har ekomaten fått en viktig plats i butiker och skafferier.
Men fortfarande bakas det mycket dåligt bröd. Det fuskas med råvaror, namn och märkningar. Ett surdegsbröd är sällan ett riktigt surdegsbröd, men det saknas ett regelverk för vad som får kallas just surdegsbröd. Vår egen bedömning är att ett bröd som är bakat med konventionell jäst (oavsett mängd) inte alls behöver vara ett dåligt bröd, men det är fel att kalla det för surdegsbröd. Jästsvamparna är så kraftfulla att de stör den känsliga mikroflora som surdegen utgör och tar över jäsningen helt så att processen som sker under en riktig, långsam jäsning med enbart surdeg uteblir. En process som annars frigör näringsämnen (mineraler, proteiner och spårämnen) och gör dem mer lättillgängliga för vår kropp. Snällare mot magen blir det också. Det är skillnad på bröd och bröd säger vi ofta i bageriet. Och det är det verkligen.
Som egen företagare är man konstant ödmjuk och tacksam inför alla kunder som är livsviktiga för verksamheten. Vi har så många trogna, varav en del har funnits där redan från första start. Vi är så otroligt tacksamma för att ni gillar det vi gör och att det här med surdeg inte bara blev en trend som efter några år försvann. Ni fattar grejen! Tusen tusen tack och åter tack. Vi känner oss så priviligerade att kunna jobba med något vi gillar och tror på och det är tack vare er. Utan er, inget bröd.
Jag och min fantastiska Benny har dessutom kunnat fortsätta med att bygga vidare på vår vision om bättre och roligare mat, när vi för tre år sedan anlade en äppelodling och byggde ett eget musteri. Den delen av företaget är fortfarande i startfasen, men kommer snart att ta mer fart, då vi till våren utökar odlingen med 2 hektar (8 gånger det vi har nu) ekologisk äppelodling..!
Hurra för alvar & ivar!
Er tillgivne bagare Fanny Ivarsson
tisdag 11 december 2018
Juletider på alvar & ivar
Det lackar mot jul! Så här har vi öppet i julveckan:
tisd 18/12 7-14
onsd 19/12-fred 21/12 7-18
lörd 22/12 8-14
sönd 23/12 7-15
Beställ det du önskar till den 23/12, den dagen säljer vi bara förbeställda bröd. Ring 031-130313 eller kom in till oss i butiken (vi hinner inte svara på mejl). Vi rekommenderar att man beställer alla dagar sista veckan för att vara säker på att få det man vill ha.
Bageriet är stängt från den 24/12 och öppnar åter onsdag den 9/1 2019.
Julsortiment:
Vörtbröd med russin (den 20-23:e bakar vi även utan russin)
Frukt de luxe, vårt julfruktbröd med extra allt
Vetesur
Rågsur
Dinkel
Suralvar
Bjørn
Finsk råg
Valnöt
Frukt & nöt
Jean Paul hel eller halv
Skurna pepparkakor med mandel
Lussekatt
Mjuk Pepparkaka med lingon
Buon Natale, lyxiga mandelkakor med smak av citrus
Knäckebröd, tunna spröda bakade på emmer med sesam och kummin
Vinteräpple- vår egen äppelmust som är lätt sötad och kryddad, drick varm istället för glögg
Vi önskar alla kunder en GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR!
onsdag 24 oktober 2018
Musteriet är stängt för säsongen
Det rivstartade med rekordmustning, men tog slut ovanligt fort i år. Vi har nu stängt mustningen för säsongen, vi mustade sista söndagen den 22/10. Tack alla kunder för i år!
onsdag 26 september 2018
matfest äppelfest & mustfest
Varmt välkommen att besöka vårt musteri och våra äppelodlingar på Tjörn, söndag 30/9 kl 11-16
Vi har öppet hus och firar matfest:
*Musteriet är öppet hela dagen
*Vi bjuder på fika
*Tipspromenad för barn i alla åldrar
kl 13.30 föreläsning med Anders Lunneryd från Wästgötarna om ekologisk spannmålsodling av kultursorter.
*Gårdsbutik med must, bröd och grönsaker
Adress: Svanvik 540, 471 72 Hjälteby Vi finns med på Matfest-kartan
måndag 20 augusti 2018
Musteriet öppnar 9/9
Snart dags för mustning!
Efter en ovanligt varm och torr äppelsäsong som ändå ser ut att ge bra skördar, planerar vi att starta upp musteriet lite tidigare än vanligt. Söndagen den 9/9 är det mustpremiär. Från och med då har vi öppet hos alvar & ivar på kalvhagen på Tjörn alla söndagar under hela september och oktober.
Man kan antingen boka tid och komma dit med äpplen eller lämna frukt i förväg och hämta musten senare. Det går även bra att efter överenskommelse lämna in äpplen vid bageriet på Kastellgatan i Göteborg.
Mer information om mustning hos oss:
Antingen bokar ni tid och vi mustar medan ni väntar
(det tar ca 1 timme) eller så lämnar ni in äpplen och hämtar musten veckan
efter. Minsta mängd för att du ska få must bara av din egen frukt är 100 kg,
annars blandas dina äpplen med andras.
Det går även bra att lämna in äpplen vid bageriet
på Kastellgatan i Göteborg efter överenskommelse, för att senare även hämta ut
musten där. OBS!
Packa inte för tunga kassar eller lådor, tänk på oss som ska bära och frakta
din frukt.
Viktig information om äpplen och mustning:
Äpplena ska vara rena och genomgångna, ingen rutten
frukt är ok.
Fallfrukt från hagar där det går betesdjur kan vi
inte musta, det finns risk för skadliga bakterier som inte dör i processen.
Övrig fallfrukt är ok, om fallskadorna är av lättare karaktär och
äpplena inte har legat mer än högst ett par dagar.
Mjölig och övermogen frukt funkar dåligt att musta,
den bästa musten får man av fasta och saftiga höst- och vinteräpplen. Bruna
kärnor = moget äpple.
Man får ut drygt hälften av äpplenas vikt i must.
Päron går ofta fint att musta, de med kött av lite
fastare slag blir bäst, de bör ej vara övermogna.
Vi pastöriserar musten och tappar den i 3-liters
bag in box-förpackning, hållbarheten är 1 år. Det går även att köpa råmust, tag
då med egna kärl som rymmer minst 10 liter, pris 12 kr/l.
Pris per 3 liter pastöriserad must inkl bag in box är
65 kr.
Ring 0708-231424 om du vill boka eller få mer info eller maila kalvhagen@alvarochivar.se
adress:
Svanvik 540, 471 72 Hjälteby
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)