fredag 13 mars 2020

telefonstrul!

Hej! Vi har telefonstrul och vårt fasta nummer har blivit borttrollat och nu når oss nu tillfälligt på 0730-212823.
Ps: Allt är annars som vanligt i bageriet!

tisdag 17 december 2019

juletider på alvar & ivar

Inför julen har vi öppet så här:

Fre 20/12 7-18
Lör 21/12 8-14
Sön 22/12 9-13 (med reducerat sortiment)
Mån 23/12 7-16

Beställ bröd för att vara säker på att få det
du vill ha till jul, ring 031-130313 eller kom in till oss i butiken. Vi bakar vörtbröd och mycket annat gott! 
Bageriet är stängt 24/12 t o m 6/1 2020. 
Vi önskar alla kunder en God Jul och ett Gott Nytt År!

fredag 6 september 2019

Vi mustar dina äpplen!


Vi mustar dina äpplen i vårt eget musteri på Tjörn.                    
Säsongen 2019 startar söndagen den 15/9 och håller på till slutet av oktober.
 
Antingen bokar ni tid och vi mustar medan ni väntar (det tar ca 1 timme och gäller bara på söndagar) eller så lämnar ni in era äpplen och hämtar musten veckan efter. Minsta mängd för att du ska få must bara av din egen frukt är 100 kg, det går jättebra med mindre mängder men då blandas dina äpplen med någon annans.

Det går fint att lämna in äpplen vid bageriet på Kastellgatan i Göteborg efter överenskommelse, för att senare även hämta ut musten där (för denna service tar vi 5 kr extra per bag in box). Packa inte för tunga kassar eller lådor, tänk på oss som ska bära och frakta din frukt:)

Viktig information om äpplen och mustning:

Finare äpplen blir finare must! Äpplena behöver inte vara perfekta, det viktigaste är att de är rena och genomgångna, rutten eller smutsig frukt kan man inte musta. Fallfrukt från hagar där det går betesdjur kan vi inte musta, det finns risk för farliga bakterier som inte dör i processen. Övrig fallfrukt är ok, om fallskadorna är av lättare karaktär och äpplena inte har legat mer än högst ett par dagar. Bäst blir det dock alltid om man plockar äpplena direkt från trädet.
Mjölig och övermogen frukt funkar dåligt att musta, den bästa musten får man av fasta och saftiga lagom mogna höst- och vinteräpplen. Bruna kärnor = moget äpple och det ska gärna knaka lite i fruktköttet när man biter i äpplet.

Man får ut drygt hälften av äpplenas vikt i must, räkna med 6 liter av 10 kg.

Päron går bra att musta, de sorter med kött av lite fastare slag blir bäst, de får ej vara övermogna eller för mjuka för då sätter våra maskiner igen.

Vi pastöriserar musten och tappar den direkt i 3-liters bag in box-förpackningar, hållbarheten är 1 år. Vi kan också pressa råmust, tag då med egna kärl som rymmer minst 10 liter.

Priser 2019:
70 kr per 3-liters bag in box när man lämnar eller bokar direkt på Tjörn.
75 kr per 3-liter om man lämnar äpplen och hämtar must i Göteborg.
Råmust kostar 12 kr/liter.

Kontakt: kalvhagen@alvarochivar.se
tel 0708-231424
adress: Svanvik 540, 47172 Hjälteby



Byggnaden som inrymmer vårt musteri, den röda fina ladan, är uppförd med hjälp av medel från EU:s jordbruksfond för landsbygdsutveckling.

måndag 17 juni 2019

snart midsommar och semester

Den här veckan har vi öppet t o m torsdag, sedan är bageriet stängt hela midsommarhelgen. Beställ gärna bröd i veckan för att vara säker på att få det du vill ha. 
Efter midsommar har vi öppet två veckor till innan vi stänger för semester (i fem veckor, 7/7 t o m 12/8).
Till midsommar bakar vi de flesta av våra vanliga bröd samt ost & vitlöksbröd och midsommarkransar; vetedeg med hallon, mörk choklad, mandel, vanilj och lavendel. 
Glad midsommar och sommar önskar vi på alvar & ivar 

onsdag 22 maj 2019

Helgerna

Vi kommer att ha stängt hela Kristihimmelsfärdshelgen, dvs både torsdag, fredag och lördag i kommande vecka. Men på nationaldagen veckan efter, torsdagen den 6/6 har vi öppet kl 8-14. Trevlig helg och välkommen!

tisdag 5 mars 2019

Fettisdagen!

Idag på semlans egna dag har vi öppet från 7-18. Missa inte våra goda ekologiska semlor!

onsdag 9 januari 2019

alvar & ivar 10 år!


bilder: Lina Tengström             

Det är inte utan att vara stolt som jag skriver denna rubrik. Tiden har på ett sätt flugit fram, men mycket har också hunnit hända sedan den 10/1 2009 när vi öppnade bageriet för första gången.

När man startar upp en helt ny verksamhet så vet man absolut inget om hur det kommer att bli i verkligheten. Slump, tajming och tur tycks vara avgörande när jag ser tillbaka på hur allting har fallit ut i vårt fall. Vi var två unga tjejer utan mycket till startkapital som hade en längtan efter en egen verksamhet, riktigt bröd och en lust att arbeta hårt för att nå dit. Kunskap hade vi samlat på oss en del, men oj vad vi ändå var gröna, då för 10 år sedan. Nu känns det som om nästan allt jag har lärt mig, (med risk för att låta pretentiös!) både om bakning och om livet, har jag lärt mig efter att vi startade.
Längtan, lust och en vision hade vi (då Alvarsson & Ivarsson, men efter ett år slutade Alvarsson i företaget som numera ägs och drivs av Ivarsson och hennes man) om vad vi ville skapa, men slumpen, turen och tajmingen tycktes vara på vår sida redan innan det började på allvar.
Vi hade en plan och hade ägnat all vår lediga tid åt att leta lokal i drygt ett år, innan vi satt på banken för att skriva under på våra lån. Det var bara någon enstaka dag innan finanskrisen briserade som en bomb, under hösten 2008. De hade knappast låtit oss ta det där lånet om vi hade kommit några dagar senare. Lokalen vi hade funnit låg på Kastellgatan, som befinner sig i ett av de områden som vi kände på oss skulle kunna funka bra för vår idé. Men vi blev varnade av många, lokalen hade bytt ägare och verksamhet flera gånger under bara några år och det låg redan ett bageri i närheten. Vi lyssnade mest på vår känsla. Tur det, för trots en ganska trång lokal så har vi alltid trivts fantastiskt bra just här! Och kunderna har hittat oss även om vi ligger lite i skymundan.

Det fanns nästan ingen som bakade surdegsbröd i Göteborg då. Vi var med mitt i surdegsboomen, vilken tur att det fanns fler än vi själva som fastnade för riktigt bröd. Med vårt 10-åriga perspektiv så kan vi nu se vilken otrolig förändring hela Sverige har genomgått när det gäller mat, hantverk, kvalitet och ekologi. Medvetandet om råvaror och ursprung har blivit så mycket större, matfusk har genomskådats och inte minst har ekomaten fått en viktig plats i butiker och skafferier.

Men fortfarande bakas det mycket dåligt bröd. Det fuskas med råvaror, namn och märkningar. Ett surdegsbröd är sällan ett riktigt surdegsbröd, men det saknas ett regelverk för vad som får kallas just surdegsbröd. Vår egen bedömning är att ett bröd som är bakat med konventionell jäst (oavsett mängd) inte alls behöver vara ett dåligt bröd, men det är fel att kalla det för surdegsbröd. Jästsvamparna är så kraftfulla att de stör den känsliga mikroflora som surdegen utgör och tar över jäsningen helt så att processen som sker under en riktig, långsam jäsning med enbart surdeg uteblir. En process som annars frigör näringsämnen (mineraler, proteiner och spårämnen) och gör dem mer lättillgängliga för vår kropp. Snällare mot magen blir det också. Det är skillnad på bröd och bröd säger vi ofta i bageriet. Och det är det verkligen.

Som egen företagare är man konstant ödmjuk och tacksam inför alla kunder som är livsviktiga för verksamheten. Vi har så många trogna, varav en del har funnits där redan från första start. Vi är så otroligt tacksamma för att ni gillar det vi gör och att det här med surdeg inte bara blev en trend som efter några år försvann. Ni fattar grejen! Tusen tusen tack och åter tack. Vi känner oss så priviligerade att kunna jobba med något vi gillar och tror på och det är tack vare er. Utan er, inget bröd.

Jag och min fantastiska Benny har dessutom kunnat fortsätta med att bygga vidare på vår vision om bättre och roligare mat, när vi för tre år sedan anlade en äppelodling och byggde ett eget musteri. Den delen av företaget är fortfarande i startfasen, men kommer snart att ta mer fart, då vi till våren utökar odlingen med 2 hektar (8 gånger det vi har nu) ekologisk äppelodling..!

Hurra för alvar & ivar!

Er tillgivne bagare Fanny Ivarsson

tisdag 11 december 2018

Juletider på alvar & ivar


Det lackar mot jul! Så här har vi öppet i julveckan:

tisd 18/12 7-14
onsd 19/12-fred 21/12 7-18
lörd 22/12 8-14
sönd 23/12 7-15

Beställ det du önskar till den 23/12, den dagen säljer vi bara förbeställda bröd. Ring 031-130313 eller kom in till oss i butiken (vi hinner inte svara på mejl). Vi rekommenderar att man beställer alla dagar sista veckan för att vara säker på att få det man vill ha.
Bageriet är stängt från den 24/12 och öppnar åter onsdag den 9/1 2019.

Julsortiment:

Vörtbröd med russin (den 20-23:e bakar vi även utan russin)
Frukt de luxe, vårt julfruktbröd med extra allt
Vetesur
Rågsur
Dinkel
Suralvar
Bjørn
Finsk råg
Valnöt
Frukt & nöt
Jean Paul hel eller halv

Skurna pepparkakor med mandel
Lussekatt
Mjuk Pepparkaka med lingon
Buon Natale, lyxiga mandelkakor med smak av citrus
Knäckebröd, tunna spröda bakade på emmer med sesam och kummin
Vinteräpple- vår egen äppelmust som är lätt sötad och kryddad, drick varm istället för glögg

Vi önskar alla kunder en GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR!

onsdag 24 oktober 2018

Musteriet är stängt för säsongen

Det rivstartade med rekordmustning, men tog slut ovanligt fort i år. Vi har nu stängt mustningen för säsongen, vi mustade sista söndagen den 22/10. Tack alla kunder för i år!

onsdag 26 september 2018

matfest äppelfest & mustfest


Varmt välkommen att besöka vårt musteri och våra äppelodlingar på Tjörn, söndag 30/9 kl 11-16

Vi har öppet hus och firar matfest:

*Musteriet är öppet hela dagen
*Vi bjuder på fika
*Tipspromenad för barn i alla åldrar
kl 13.30 föreläsning med Anders Lunneryd från Wästgötarna om ekologisk spannmålsodling av kultursorter.
*Gårdsbutik med must, bröd och grönsaker


Adress: Svanvik 540, 471 72 Hjälteby  Vi finns med på Matfest-kartan



måndag 20 augusti 2018

Musteriet öppnar 9/9


Snart dags för mustning!
Efter en ovanligt varm och torr äppelsäsong som ändå ser ut att ge bra skördar, planerar vi att starta upp musteriet lite tidigare än vanligt. Söndagen den 9/9 är det mustpremiär. Från och med då har vi öppet hos alvar & ivar på kalvhagen på Tjörn alla söndagar under hela september och oktober. 
Man kan antingen boka tid och komma dit med äpplen eller lämna frukt i förväg och hämta musten senare. Det går även bra att efter överenskommelse lämna in äpplen vid bageriet på Kastellgatan i Göteborg. 

Mer information om mustning hos oss: 
Antingen bokar ni tid och vi mustar medan ni väntar (det tar ca 1 timme) eller så lämnar ni in äpplen och hämtar musten veckan efter. Minsta mängd för att du ska få must bara av din egen frukt är 100 kg, annars blandas dina äpplen med andras.
Det går även bra att lämna in äpplen vid bageriet på Kastellgatan i Göteborg efter överenskommelse, för att senare även hämta ut musten där. OBS! Packa inte för tunga kassar eller lådor, tänk på oss som ska bära och frakta din frukt.
Viktig information om äpplen och mustning:
Äpplena ska vara rena och genomgångna, ingen rutten frukt är ok.
Fallfrukt från hagar där det går betesdjur kan vi inte musta, det finns risk för skadliga bakterier som inte dör i processen. Övrig fallfrukt är ok, om fallskadorna är av lättare karaktär och äpplena inte har legat mer än högst ett par dagar.
Mjölig och övermogen frukt funkar dåligt att musta, den bästa musten får man av fasta och saftiga höst- och vinteräpplen. Bruna kärnor = moget äpple.
Man får ut drygt hälften av äpplenas vikt i must.
Päron går ofta fint att musta, de med kött av lite fastare slag blir bäst, de bör ej vara övermogna.
Vi pastöriserar musten och tappar den i 3-liters bag in box-förpackning, hållbarheten är 1 år. Det går även att köpa råmust, tag då med egna kärl som rymmer minst 10 liter, pris 12 kr/l.
Pris per 3 liter pastöriserad must inkl bag in box är 65 kr.
Ring 0708-231424 om du vill boka eller få mer info eller maila kalvhagen@alvarochivar.se
adress:
Svanvik 540, 471 72 Hjälteby

tisdag 10 juli 2018

semesterstängt

Vi har semesterstängt och öppnar åter den 15/8. Vi önskar alla kunder en trevlig sommar!

onsdag 28 mars 2018

Glad Påsk!

Dags för Påsk! Vi har öppet t o m skärtorsdagen kl 7-17 och därefter stängt hela påskhelgen och öppnar åter onsdag den 4/4.
Vi bakar de flesta av våra vanliga bröd samt Gotlandsbröd, Påskbröd, Citron & Vallmo, Valnöt mm. Sötsaker finnes också, på torsdag, i form av Citronpaj med maräng, Nötkola med havssalt, kanel- och kardemummabullar, marsipanägg, chokladkonfekt mm.
 Ring gärna in din beställning till oss på 031-130313 om du vill vara säker på att få bröd inför påskhelgen.

Vi önskar alla kunder en GLAD PÅSK!

fredag 29 december 2017

Gott Nytt År!

Gott Nytt År och Tack för 2017! Vi känner oss så tacksamma över vår grymma och trogna kundkrets, ert tålamod i julkön och den uppskattning vi dagligen får för vårt arbete. Utan er, inget bröd! 
Vi har stängt över nyår och öppnar igen tisdag den 9/1.
    
foto Bror Augustsson

onsdag 13 december 2017

Juletider på alvar & ivar


Julen närmar sig! Vi har som vanligt öppet till och med den 23/12. Sista dagen säljer vi bara förbeställda bröd, beställ i god tid för att vara säker på att få det du vill ha. (Vi rekommenderar att man beställer till alla dagar hela sista veckan för att få det man vill.) Beställ så snart som möjligt, vi tar beställningar tills det blir fullt, på telefon 031-130313 eller i vår butik, (ej på mail).

Våra öppettider i julveckan:

tisdag 19/12          kl  7-14
onsd - fred 20-22/12   kl 7-18
lördag 23/12          kl 7-15

Julsortiment:

Vörtbröd med russin (den 21-23:e bakar vi även utan russin)
Frukt de luxe, vårt julfruktbröd med extra allt
Vetesur
Rågsur
Dinkel
Suralvar
Bjørn
Finsk råg
Valnöt
Frukt & nöt
Jean Paul hel eller halv

Skurna pepparkakor
Lussekatt
Mjuk Pepparkaka med lingon
Buon Natale, lyxiga mandelkakor med smak av citrus
Saffransdrömmar
Knäckebröd

Bageriet är stängt 24/12 t o m den 8/1 2018
Vi önskar alla våra kunder en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!

torsdag 21 september 2017

Matfest & äppelfest

Öppet hus hos alvar & ivar på kalvhagen, tid: söndag 24/9 11-16
                              plats: Svanvik 540, 47172 Hjälteby, Tjörn

På programmet: drop in-mustning, gårdsbutik, cider-föreläsning med Pontus & Jenny från The Fork & Shovel kl 13, fika, poängpromenad, biholkspyssel mm.

Hjärtligt välkommen!

torsdag 14 september 2017

Vi mustar dina äpplen!


Musteriet hos alvar & ivar på kalvhagen på Tjörn är öppet från den 9/9 och alla söndagar till slutet av oktober.
Antingen bokar ni tid och vi mustar medan ni väntar (det tar ca 1 timme) eller så lämnar ni in äpplen och hämtar musten veckan efter. Minsta mängd för att du ska få must bara av din egen frukt är 100 kg, annars blandas dina äpplen med andras.
Det går även bra att lämna in äpplen vid bageriet på Kastellgatan i Göteborg efter överenskommelse, för att senare även hämta ut musten där. OBS! Packa inte för tunga kassar eller lådor, tänk på oss som ska bära och frakta din frukt. 

Viktig information om äpplen och mustning:
*Äpplena ska vara rena och genomgångna, ingen rutten frukt är ok, ej heller mörkbruna fallskador.
*Fallfrukt från hagar där det går betesdjur kan vi inte musta, det finns risk för skadliga bakterier som inte dör i processen. Övrig fallfrukt är ok, om fallskadorna är av lättare karaktär och äpplena inte har legat mer än högst ett par dagar.
*Mjölig och övermogen frukt funkar dåligt att musta, den bästa musten får man av fasta och saftiga höst- och vinteräpplen. Bruna kärnor = moget äpple.
*Man får ut drygt hälften av äpplenas vikt i must.
*Päron går ofta fint att musta, de med kött av lite fastare slag blir bäst, de bör ej vara övermogna.
*Vi pastöriserar musten och tappar den i 3-liters bag in box-förpackning, hållbarheten är 1 år.  Det går även att köpa råmust, tag då med egna kärl som rymmer minst 10 liter, pris 12 kr/l.
*Pris per 3 liter pastöriserad must inkl bag in box är 65 kr.
Kontakt: 
kalvhagen@alvarochivar.se 
tel: 0708231424
Svanvik 540, 471 72 Hjälteby
Små skyltar finns från väg 169

torsdag 6 juli 2017

Semester

I år har vi semesterstängt från tisdagen den 11/7 och öppnar åter torsdagen den 17/8.
Beställ gärna bröd till fredag/lördag sista veckan för att få det du vill ha:)

Vi önskar alla våra kunder en riktigt fin sommar!

torsdag 15 juni 2017

Midsommar


I midsommarveckan har vi öppet så här:

tisdag 20/6 kl     7-14
onsdag 21/6       7-18
torsdag 22/6       7-17

Därefter är bageriet stängt hela midsommarhelgen. Beställ bröd i förväg för att vara säker på att få det du vill ha till helgen, tel 031-130313.

Följande bröd finns att beställa till torsdag den 22:a;

Gotlandsbröd (bakas annars bara lördagar, sötat lite kompakt rågbröd, kryddat med pomerans, anis & fänkål, vårt enda bröd som inte bakas på surdeg!)
Bjørn (råg, hela nakenhavre och nakenkorn, syrlig och "dansk")
Suralvar (grovt med råg, dinkel, rågkross, solros och sesamfrö)
Finsk råg
Citron & Vallmo
Vetesur
Rågsur
Jean Paul, hel eller halv
Dinkel
Frukt & nöt
Färsk vitlök & ost (säsongsbröd, väldigt gott till grillen!)
Kummin

Vi bakar även midsommarkransar: En vetekrans med fyllning av vanilj och mandel, med mörk choklad, hallon och en gnutta lavendel.

TREVLIG MIDSOMMAR ÖNSKAR VI ER

I år har vi semesterstängt v 28-33, sista dagen före semestern är lördagen den 8/7 och vi öppnar åter torsdagen den 17/8.

tisdag 23 maj 2017

Helgtider

Den här veckan har vi endast öppet tisdag (7-14) och onsdag (7-18), sedan stänger vi hela Kristi Himmelsfärdshelgen, alltså både torsdag, fredag och lördag. 

Vi har även stängt på nationaldagen tisdag den 6/6.

Det går som vanligt fint att beställa bröd inför helgen, till onsdag 24/5 laddar vi upp med nässelbröd, valnötsbröd, frukt de luxe, rabarberbullar och en massa annat gott. 
 
Trevlig helg!

tisdag 11 april 2017

Glad Påsk!

Den här veckan har vi öppet t o m skärtorsdag kl 17, beställ bröd om du vill vara säker på att få det du vill ha till helgen. Vi bakar för fullt och bullar upp med massor av goda grejer. 
Bröd:
Vetesur
Rågsur
Frukt & nöt
Dinkel
Jean Paul (hel eller halv)
Gotlandsbröd (endast torsdag)
Valnöt 
Citron & vallmo
Påskbröd (med mörk choklad, pekannötter och mandel)
Kummin 
Suralvar 
Bjørn
Finsk råg

Godsaker:
Choklad- och marsipanägg ("hemmagjorda" 3-pack med 2 olika smaker; calvados/honung/bipollen och apelsin/pistagenöt
Kanel-och kardemummabullar
Citronpaj med maräng (endast torsdag)
Buona Pasqua, italienska mandelkakor
med citron och mörk choklad

Vi har stängt hela påskhelgen och öppnar igen på onsdag den 19/4.

Glad påsk!






måndag 27 februari 2017

Bagare sökes

Vi söker en duktig och ambitiös bagare för heltidsanställning, med tillträde i maj. Erfarenhet av tidigare arbete i ett hantverksbageri eller surdegsbageri är ett krav.
Gillar du den dagliga utmaningen i att baka surdegsbröd av högsta möjliga kvalitet?
Tror du som vi att det godaste brödet bakas med riktigt, levande mjöl, kunskap och passion?
Sök tjänsten med brev + cv senast den 15/3! Skicka till info@alvarochivar.se
Frågor? Prata med Fanny eller Benny på alvar & ivar.


onsdag 14 december 2016

Juletider på alvar & ivar

Nu julbakas det för fullt hos oss, och vi har som vanligt öppet t o m den 23/12. Beställ bröd i god tid för att få det du vill ha. Den 23:e är det endast försäljning av förbeställda bröd, men under hela julveckan är det klokt att beställa i förväg för att vara säker. Beställ på tel 031-130313 eller kom in till oss.
I julveckan har vi öppet så här:

tis 20/12     7-15
ons 21/12   7-18
tors 22/12  7-18
fre 23/12    7-17

Vi kommer under de här dagarna att ha ett reducerat sortiment, detta är för att vi ska kunna baka mer än vanligt så att bröden räcker till fler.
De här bröden bakar vi:

Vörtbröd med eller utan russin
Frukt de luxe, (julfruktbrödet med extra allt)
Frukt & nöt
Vetesur
Rågsur
Dinkel
Valnöt
Suralvar
Finsk råg
Bruno
Jean Paul, hel eller halv

Annat gott som går fint att beställa:

Lussekatter
Saffransbullar, slät och doppad i socker
Pepparkakor, tunna, skurna och kryddiga med mandel
Knäckebröd, tunna och spröda med emmer, sesam, vallmo och kummin
Saffransskorpor, med mandel
Kryddat Vinteräpple 2016, en kryddad och lätt sötad äppelmust från alvar & ivar i kalvhagen, tänkt att drickas varm.

Bageriet är stängt den 24/12 t o m tisdag 10/1 2017

Vi önskar alla våra kunder en GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!!

torsdag 22 september 2016

Välkommen på äppelfest




















Den 25/9 kl 11-16 är det invigning av musteriet och äppelgården i Svanvik på Tjörn.

Det här händer:

se när vi mustar och provsmaka nymustade äpplen

tipspromenad för barn i alla åldrar

vi bjuder på fika i äppelodlingen

kl 13 workshop om mjölksyrning av mat och dryck med Torsten Palm

kl 14 är det guidning i äppelodlingen med Fanny

liten butik med försäljning

Se matfest-kartan för mer information. Adress Svanvik 540, 471 72 Hjälteby

söndag 11 september 2016

alvar & ivar i kalvhagen


Vi gillar att gå upp mitt i natten och baka, träffa världens bästa kunder och göra det vi är bra på. Vi gillar också att lära oss nya saker i form av att renovera hus, måla, snickra, gräva, odla och förädla. Man kan säga att vi särskilt har gått loss på det senare och i våras anlade vi en liten äppelodling hemma på vår gård. Nu håller vi även där som bäst på att färdigställa ett musteri. Gården kallas Kalvhagen och ligger i Svanvik på Tjörn.
Den 25/9 kl 11-16 bjuder vi in till premiär, invigning, matfest och äpplets dag, allt på en gång! Vi drar igång mustandet och bjuder på fika, det blir även några aktiviteter i form av guidning i odlingen och föreläsning om mjölksyrning och så något kul för barnen. Vi kommer även att ta emot äpplen för mustning, maila oss om du vill musta (eller om du har äpplen du vill bli av med) på kalvhagen@alvarochivar.se


fredag 29 april 2016

Helgerna


Imorgon på valborgsmässoafton har vi öppet som vanligt, 8-14. Men nästa vecka är bageriet stängt hela Kristihimmelsfärdshelgen, torsdag t o m lördag. Beställ gärna bröd till onsdag 4/5. Trevlig helg! 

torsdag 17 mars 2016

Påsk 2016


I påskveckan har vi öppet så här:

tis 22/3                    kl 7-14
ons 23/3                  kl 7-18
skärtorsdagen 24/3 kl 7-17

Sedan stänger bageriet hela helgen och öppnar igen onsdagen den 30/3.
Vi rekommenderar att man beställer i förväg för att vara säker på att få det man vill ha, tel 031-130313.

Sortiment på skärtorsdagen: 
(Påskbrödet bakas alla dagar från och med nu och Gotland finns även på onsdag)
 Bröd:
Vetesur
Rågsur
Jean Paul, hel eller halv
Gotland (sötat bröd bakat på skållad råg, kryddad med pomerans, anis och fänkål, vårt enda brödet som innehåller jäst!)
Påskbröd (litet ljust lyxbröd med saltrostade pistagenötter, mandel och 70%-ig mörk choklad)
Kummin (mindre version av rågsur kryddad med kummin)
Dinkel
Valnöt
Frukt & nöt
Suralvar
Finsk råg (100% råg)
Citron & vallmo
 Sött:
Citronpaj med maräng
Våra handgjorda marsipanägg med mörk choklad, finns i två smaker, Äpple/calvados och Citron/bipollen
Mandel och chokladskorpor

TREVLIG HELG!






torsdag 4 februari 2016

Den godaste dagen

Foto: Vegafoto
 Nu är den snart här, en av årets allra godaste dagar, fettisdagen! På tisdag den 9/2 har vi extraöppet från kl 7-18. Semlor beställes med fördel i förväg på tel 031-130313, men vi kommer att baka hela dagen lång så det kommer att finnas semlor i stort sett hela tiden.
Vår semla är lagom stor och så klart helt ekologisk, bullen bakas av ölandsvete och dinkel med både smör och kardemumma. Fyllningen gör vi på den goda mandelmassan från danska Woodshade Organics (65% mandel, råsocker och honung) som vi spetsar med extra mandel som rostats och grovhackats. Och så grädden, gräddig och ljuvlig från Hjordnära. Hela härligheten har ett lock med krispigt råsocker på, våga vägra florsocker. Pris 35 kr.

torsdag 7 januari 2016

Ugnen värmer

Ugnen värmer riktigt gott idag, nu öppnar vi igen efter jullovet! Gott Nytt 2016.

onsdag 9 december 2015

Juletider


Inför jul har vi öppet så här:
*Luciaveckan som vanligt, men vi har extraöppet söndag 13/12 kl 9-12 för avhämtning av beställda lussekatter.
*Tisdag 15/12 till och med lördag 19/12 öppet som vanligt.

  *söndag den 20/12 stängt
  * måndag 21/12 kl 7-18
  * tisdag 22/12 kl 7-18
  * onsdag 23/12 kl 7-17

Den 23/12 säljer vi bara förbeställda bröd, beställ i god tid för att vara säker på att få det du vill ha, vi tar emot beställningar på telefon 031-130313 eller direkt i butiken.

Det här kan man beställa den 23:e:
Vörtbröd med russin- vårt vanliga vörtbröd som jäser med surdeg och är saftigt och kryddigt
Vörtbröd utan russin
Vetesur
Rågsur
Dinkel
Frukt & nöt
Frukt de luxe- vårt julfruktbröd, på gränsen till en fruktkaka men ändå ett osötat surdegsbröd
Suralvar
Bruno
Finsk råg
Jean Paul hel
Jean Paul halv
Knäckebröd- Bennys sesam, tunna knäcke med emmer, sesam, vallmo och kummin
Pepparkakor- tunt skurna med mandel
Lussekatt- med russin och mycket saffran
Julkonfekt- ask med 10 bitar, 5 av årets smak med äppelknäck och 5 av vår vanliga chokladkonfekt med frukt och nötter
Saffransskorpor- spröda, bakade med mandelmjöl
Müsli- vår rostade müsli

tisdag 24 november 2015

Jul 2015


Det lackar mot jul! Vi har jobbat med förberedelserna i några veckor nu, det är mycket att fixa med så här när det börjar närmar sig första advent; saffran som ska läggas in, pepparkaksdegar som ska mogna och vörtbrödsrecept som ska finslipas. En härlig tid med många fantastiska dofter.
På fredag den 27/11 börjar vi sälja våra pepparkakor, lussekatter och vörtbröd.
Vörtbröden kommer inte att bakas alla dagar utan de första veckorna bara på fredagar och lördagar, framåt luciaveckan kommer vi att trappa upp vört-dagarna stegvis.

Som vanligt har vi öppet t o m den 23/12 och då är det endast försäljning av förbeställda bröd, men mer information och öppettider kommer lite senare.
Söndagarna i hela december har vi stängt, även den 20/12, men vi kommer att baka förbeställda lussekatter på lucia-söndagen den 13/12 mellan kl 9-12.

Välkomna in i julstöket:)

torsdag 29 oktober 2015

Allhelgonahelgen


På fredag har vi öppet 7-18 och lördag 8-14, välkomna hit!

måndag 21 september 2015

Nya bakkurser på alvar & ivar surdegsbageri

-->
 
Bakkurs på alvar & ivar

Kommande kursdatum:

7-8/11 2015
14-15/11 2015

Nu erbjuder vi en 2-dagars grundkurs i bakning med surdeg för hemmabagare.
På kursen kommer vi att dela med oss av mycket av vår kunskap, du kommer att få med dig en del hemligheter och tips för hur man ska göra för att våga lita på sin surdeg och baka goda bröd helt utan jäst.
Under kursen går vi igenom grunderna för surdegsbakning, pratar mycket om surdeg, mjöl och kultursorter, andra råvaror och utrustning och vi provar på att tillsammans baka flera olika sorters bröd samt pizza enbart på surdeg.

I priset ingår fika, middag med dryck, provsmakning med tilltugg och dryck, surdegsstart, recept och så klart massor av bröd att ta med dig hem.
Kursen hålls av Fanny Ivarsson på alvar & ivar surdegsbageri på Kastellgatan 11 i Göteborg.
Deltagarantalet är begränsat till 8 per tillfälle. Först till kvarn för anmälan gäller. Via mail, info@alvarochivar.se, eller direkt i butiken.

    Dag 1, lördag, kl 16.30-21
    Dag 2, söndag, kl 9-14

    Pris: 2 095 kr

(Kursavgiften skall betalas in senast två veckor innan kursen äger rum. Vid förhinder senast 1 vecka innan betalas hela avgiften tillbaka. Vid avhopp två dagar innan kursstart eller senare betalas endast halva avgiften tillbaka).

tisdag 9 juni 2015

Mer midsommar


I midsommarveckan har vi öppet så här:

tisd 16/6        kl 7-14
onsd 17/6      kl 7-18
torsd 18/6      kl 7-17

Bageriet är stängt fred 19/6-månd 22/6, därefter öppet som vanligt hela veckan t o m lördag 27/6, sedan har vi stängt för semester och öppnar åter den 5/8.

Beställ bröd i god tid för att vara säker på att få det du vill ha, sortimentet är något reducerat för att vi ska kunna baka så mycket som möjligt, men dagen före midsommarafton brukar det inte räcka tillräckligt långt tyvärr.

Midsommarsortiment torsdag den 18/6;

Vetesur (ljust, stort och milt)
Rågsur (halvgrov, stort)
Dinkel (ljust, mellanstor, mild)
Gotlandsbröd (sötat och kryddat med pomerans, anis, fänkål)
Jean Paul hel eller halv (ljust, luftigt, med tunnare skorpa, säljes/kg)
Frukt & Nöt (ljust, med hasselnöt, fikon, aprikos och russin)
Suralvar (osötat grovt rågbröd med sesamfrö runt)
Bruno (grovt med emmer, hampa, solros, fikon)
Kryddivar (osötat grovt med dinkel, emmer, linfrö, anis, fänkål)
Finsk råg (100% råg)
Vitlök & ost (ljust bröd med färsk vitlök och ost)
Kummin (litet halvgrovt bröd med råg och kummin)

Midsommarkransen: vetekrans med hallon, vanilj, mörk choklad, mandel och lavendel
Kanelbullar
Kardemummabullar

Vi önskar alla kunder en fin midsommar och en härlig sommar!

fredag 5 juni 2015

Sommartider


Vi har öppet lördag 6/6 kl 8-14.

Stängt midsommarafton och midsommardagen, beställ bröd till torsd 18/6 för att vara säker på att få det du vill ha. 

Semesterstängt v27 t om 31, 28/6-4/8, 

Mer info om detta kommer snart!

måndag 11 maj 2015

Helg igen


Bageriet kommer att vara stängt hela Kristihimmelsfärdshelgen, öppet endast tisdag och onsdag!

tisd 12/5  7-14
onsd 13/5 7-18
torsdag 14/5 t o m lördag16/5 har vi stängt.

På onsdag bakar vi alla vanliga bröd + citron & vallmo, valnöt och så blir det sista dagen för nässelbrödet.
Vi önskar er alla en trevlig helg.