onsdag 12 augusti 2009

Full rulle igen


Vad det är trevligt med kunder som hälsar en välkommen tillbaka efter semestern! Tack så mycket och välkomna tillbaka ni också, kul att ni inte har glömt bort oss under sommaren!
Semestern kom välbehövd; som vi har njutit av att umgås med nära och kära, många och långa sovmorgnar, god mat, dryck, sol, bad, blåbärsplockning, sommarkantareller och björnbär osv...


Nu har vi blivit två och en halv bagare på alvar & ivar, vi har anställt vår första medarbetare Åsa (som hade praktik hos oss i våras då hon gick på Burgårdens bagarutbildning), det skall bli väldigt roligt att ha henne hos oss.

Vi har märkt att det är fler än vi som har anknytning till Halland och Falkenberg där vi båda kommer ifrån, ett fint reportage om oss i Hallands Nyheter i lördags har förvånandsvärt många
av våra kunder redan sett! Ett hett tips till er som åker söderut ibland är det nystartade Kustbageriet i Varberg, ett väldigt fint bageri som är väl värt ett besök!
Nyheter i sortimentet har vi så klart också på gång, vi bakar nu ett blåbärsbröd på vardagarna, tors-lördag har vi en favorit i repris; ost & kummin, ett klockrent bröd att avnjuta till kräftor. På den söta sidan har vi också lite nytt på gång.


Den fina blåbärsdegen

Så här i skördetid sänder vi ibland en extra tanke till våra hårt arbetande spannmålsodlare på västgötaslätten, en stor del av skörden är redan bärgad men några sorter är inte riktigt mogna ännu, vi hoppas på en riktigt god skörd!

lördag 27 juni 2009

Sommartider


Temperaturen stiger i bageriet, idag uppmätte vi dryga 32 grader, men vi kämpar på i två veckor till med vanliga öppettider. Den 12/7-10/8 har vi semesterstängt.

Vi vet att några av er gärna vill "bunkra upp" med bröd för att klara sommaren och då ber vi er att helst förbeställa ett par dagar innan för att vara på den säkra sidan.

Idag den 27/6 kom det en bilaga med GP som heter "Morgonstund" och där hittar man en liten artikel som handlar om vårt bageri (utan att det nämns vid namn för att inte konkurrera med bilagans annonsörer enligt redaktören), jag (Fanny Ivarsson) uttalar mig om nyttiga bröd och rekommenderar såklart surdegsbröd! Jag vill passa på att förtydliga en formulering i texten där det står att alla diabetiker kan äta surdegsbröd eftersom det aldrig innehåller socker. Det här är felaktigt då man visst kan baka surdegsbröd med socker, även om det inte är så vanligt. Men jag vill poängtera att våra bröd aldrig innehåller något socker förutom i ett fall- vårt goda Gotlandsbröd.

Receptet i artikeln kommer också från oss (något som borde framgått i artikeln och brödet heter Kryddivar). Prova gärna att baka hemma! För den som är intresserad så säljer vi alltid surdeg om man frågar, tag då gärna med en liten burk att ta med den i för det är inte alltid vi har något lämpligt. Vi har även fina Wästgöta-mjöler till försäljning.
Trevlig helg!



onsdag 17 juni 2009

alvar & ivar i vida världen

Imorgon bitti kommer det att se ut ungefär såhär i bageriet. Bilden är från i påskas och nu har vi fått in nästan lika många beställningar inför midsommarfirandet!



Ibland får vi höra att våra bröd är på resande fot, häromdagen var det ett som for till Skottland och tidigt igår morse påbörjade ett annat en lång resa med Nordkap som mål. Även några storstäder har de fått nöjet att besöka, Köpenhamn, London och Berlin. Margareta tar med bröd till systern i Boston, en annan skickar suralvar med post till svärföräldrarna i Motala. Vi har hört talas om fjällturer och kanotfärder och vi kan ju inte annat än att glädjas med brödens vilda framfart, det är helt fantastiskt att de tar sig långt långt utanför Linnéstaden.

Lite nyfikna blir vi också, några resor hör vi talas om, men vad sker i det tysta? Det vore himla kul att få ta del av fler bröd-öden, finns det bilder av lilla dinkel på campingen på Öland eller av kryddivar i en park Stockholm? Har du något trevligt att berätta, gör gärna ett inlägg här på bloggen eller skriv ett mail till oss! info@alvarochivar.se


Glad midsommar!



torsdag 4 juni 2009

Färsk vitlök och semesterplaner


Här kommer ett tips om våra vänner Bagaren & Kocken, som har en fin butik i Kålltorp och på webben. De säljer köksprylar och mycket smått och gott för bakentusiaster såsom jäskorgar och bakstenar. Av dem fick vi några härliga specialtillverkade korgar att provbaka våra bröd i, det blir stora vetesurbröd, på 2 kg deg med texten "vårt dagliga bröd giv oss idag" på. Sådana bröd kan man nu beställa hos oss och vill man hellre baka ett eget så finns korgarna att köpa hos Bagaren & Kocken

Maj månad gick i rasande fart och nu är det sommar på riktigt!
Nationaldagen, nu på lördag har vi öppet som vanligt kl 8-14.

Snart kommer ännu en högtidshelg, midsommarveckan har vi öppet såhär:
tisd 7-14
onsd 7-18
torsd 7-18
fred stängt
lörd stängt
sönd stängt
Och som vanligt är det ett hett tips att beställa bröd till midsommarhelgen i god tid, på tel 031-130313, (torsdagen den 18e bakar vi våra goda Gotlandsbröd, de passar finfint till sillen).


Det har dykt upp frågor om vi skall ha semesterstängt i sommar och svaret är JA!!
Vi stänger vecka 29 och fyra veckor framåt och tar oss då en välbehövd semester!

Titta här vilka godsaker, färsk ekologisk vitlök som skall ugnsbakas innan den och vår extralagrade goudaost blandas i degen till vårt nya bröd ost & vitlök. Skiva och lägg på grillen, ät som en brushetta med solmogna tomater, eller bara rakt upp och ner.

torsdag 14 maj 2009

Söta nyheter

Ett litet reportage i tidningen centrum/linné förra veckan har resulterat i flera nya kunder. Mycket trevligt tycker vi och hälsar er varmt välkomna!



Vår egen spannmålsbonde och mjölleverantör Anders Lunneryd från Wästgötarna får snällt komma förbi bageriet med allt kortare tidsintervall, för att lyckas hålla vår lilla mjölgarderob välfylld.

Nu har vi har nöjet att presentera några nyheter på avdelningen sötsaker. Vi har i dagarna introducerat "Fannys chokladkonfekt", en liten läckerbit fullspäckad med nyttigheter som mörk choklad, frön, nötter och frukt.
En annan liten godsak är lavendelkakan som har premiär i morgon fredag.
Rabarberbullen med kardemumma har funnits hos oss ett litet tag och trivs bra på disken. Den ekologiska rabarbern kommer från Kållered. Kul att lyckas hitta fina råvaror så nära!


Krisithimmelsfärdshelgen är runt hörnet, och vi vill informera om våra öppettider:


torsdag 21 maj 8-14

fredag 22 maj 7-14

lördag 23 maj 8-14

söndag 24 maj 8-14


Vi föreslår också att ni beställer bröd till helgen i god tid.
Alvar och Ivar lovar att göra sitt bästa för att baka så att brödet räcker till alla. Men av erfarenhet från tidigare större helger så kan vi inte garantera något, annat än om man försäkrar sig om att få det bröd som önskas genom att ringa och beställa, gärna minst två dagar innan. 031-130313 är numret till bageriet.

Vi ses på Kastellgatan!

måndag 4 maj 2009

Hur man förvarar surdegsbröd, del 1


Vi rekommenderar att man förvarar våra bröd invirade i en kökshandduk eller liknande, då bevaras brödets skorpa och den är väldigt viktig för hållbarheten och även för smaken. Troligtvis blir brödet lite torrt på snittytan men då får man offra en tunn skiva och det är det värt.
I en plastpåse blir det för tätt och fuktigt, surdegsbröd behöver en lite luftigare miljö (risken är att det bildas mögel i plastpåse och förvarar man surdegsbröd rätt är det annars nästan omöjligt att få dem att mögla).
Vill man frysa bröd lägger man det i en fryspåse. Bröd som skall frysas skivas med fördel upp först, frysning och upptining gör att brödet åldras lite grann så hållbarheten efter frysning är inte den samma.

Om man äter upp brödet på ett par dagar kan man förvara det stående med snittytan nedåt på skärbrädan annars är det helt klart kökshandduks-metoden som får bröden att hålla sig goda längst. De stora och grova bröden håller upp till en vecka, mindre bröd inte fullt så länge.
Hör av er om ni har några frågor!

onsdag 29 april 2009

Cash eller kort!?


Efter mycket om och men, tre dryga månader av väntan, felanmälan på felanmälan och ännu mera krångel, har vi äntligen fått igång vår korttreminal!
Så till alla er som vi svarat, -tyvärr vi kan inte ta kort än men det är på gång, så säger vi välkomna till alvar & ivar för att shoppa loss!

Ytterligare ett tips i den här galet tidiga sommarvärmen är vår spartanska uteservering. Solen ligger på vid 10-11-tiden ungefär och nu längtar vi verkligen efter en sommar utan byggdamm och byggnadsställningar, bygget i grannhuset är än så länge en följetong utan slut...

Helgens öppettider tål nog att upprepas; valborgsmässoafton har vi öppet som vanligt, 1 maj kör vi som en söndag 8-14, lördag söndag är som vanligt 8-14. Och på lördag den 2 maj är vi med på Fair & Aware-marknaden på Magasinsgatan mellan kl 11 och 17.

Vi har fått reda på att flera kunder som har köpt suralvar (den med sesamfrön på), har fått mögelproblem och vi har nu riktat in oss på att ta reda på var källan till problemet ligger, att ett bröd möglar är helt naturligt men våra bröd skall hålla sig i åtminstone ca en vecka innan sådant dyker upp. Vi misstänker att det är sesamfröna som är boven i dramat och väntar nu på en ny sändning som förhoppningsvis är av bättre kvalitet. Har du köpt ett bröd som inte varit bra är vi tacksamma för att du säger det till oss och om det känns bättre så skall vi kompensera dig med något likvärdigt.
Och till sist det viktigaste av allt; förvara aldrig våra bröd i plastpåse! Mer om det i nästa inlägg...

torsdag 23 april 2009

Glada kunder och unga bagare


Först och främst, det absolut roligaste med att ha ett eget bageri: Alla våra fina och trevliga kunder! Det är himla kul att så många är intresserade av riktigt bröd och att många av er kommer till oss t o m efter att ha letat och frågat sig fram (vi vet att skyltningen är lite dålig). Ett tack riktas härmed till alla våra kunder som förgyller dagarna i bageriet!

Den här veckan och tre till har vi en praktikant hos oss, Åsa som går på bagerilinjen på Burgården. Vi ser fram emot att sprida lite kunskap till en ambitiös ung bagare!



Nu är det snart dags att säga hej då till nässelbrödet, det blev snabbt en favorit hos många, men det är de spädaste nässlorna som är godast så nu får vi vänta till nästa vår. Vi klurar på vad vi skall hitta på härnäst.

En nyhet som vi hoppas på att ha snart är ett vitlöksbröd, vi tycker att det känns lite somrigt, tänk picknick och grillning... Och för att inte ha för många sorter samtidigt (det får vi helt enkelt inte plats med) får en av sorterna stryka på foten och det kommer bli ost & kumminbrödet. Lite synd kan man tycka, det är ju vansinnigt gott, men det kommer tillbaka igen i höst!
















Nu till ett lästips. Camino heter en riktigt bra tidning som handlar om miljö och en hållbar livsstil. Den görs av ett gäng från Göteborg, och handlar alltid om intressanta och aktuella frågor, ibland även om surdegsbröd... I senaste numret är det ett väldigt fint reportage om oss!

Snart är det första maj och då har vi öppet som en söndag, kl 8-14, på lördagen den andra är vi med på en marknad på Magasinsgatan, Fair & Aware heter den kolla in på http://www.facebook.com/group.php?gid=70186838704&ref=mf




Hej då nässelbröd!

måndag 30 mars 2009

Våren är på ingång!


Nu får även en bagare lite ljus under tidiga morgontimmar och vi har lagt märke till att det börjar spira frisk ny grönska under fjolårets torra gamla löv. Det betyder att det snart är dags att baka nässelbröd, en av vårens allra första primörer måste vi ju bara ta vara på! Planen är att det skall finnas härliga grönprickiga vårbröd i bageriet nu till helgen.

I påsk stänger vi några dagar för att vila upp oss och umgås lite med familj och vänner. Vi har öppet t o m skärtorsdagen kl 18 och öppnar som vanligt på tisdagen veckan efter påsk. För alla er som vill köpa ert helgbröd hos oss är det därför lämpligt att beställa bröd till skärtorsdagen. Men var ute i god tid, beställ senast på tisdag den 7e för att vara säker på att få det du vill ha (vi kommer att baka gotlandsbröd också).

måndag 16 mars 2009

Solig söndag


De senaste veckorna i bageriet har varit händelserika, först var det fettisdag, sedan mässan Passion för mat och så har vi fått en praktikant!

Mässan var väldigt trevlig, intensiva dagar och många härliga möten med bröd- och matintresserade människor! Vi kommer även att dyka upp på mässan Interfood som är på Svenska mässan i maj, den 20 närmare bestämt, är mässan öppen för allmänheten och vi kommer att synas tillsammans med Wästgötarna och den fina tidningen Camino. Det ser vi fram emot.

Nu har vi också fått den äran att ta emot Jesper som går på restauranggymnasiet i Alingsås som praktikant, en duktig kille som gladeligen går upp i ottan för att åka ända till Göteborg och baka med oss. En så ambitiös kille kan nog gå långt!

Vi har tryckt upp en egen tygpåse, den är såklart tillverkad i eko-bomull och är perfekt att bära eller förvara bröd i! Säljes hos oss för 50 kr.

Bästa tipset för förvaring av våra goda bröd är att slå in dem i t ex en kökshandduk eller en brödpåse i tyg, då får brödet behålla den goda skorpan till skillnad om man lägger det i en plastpåse.
När vi ändå är inne på att dela ut tips så är det bästa om man vill beställa bröd av oss att kontakta oss via telefon, 031-130313 är numret till alvar & ivar. Vi tar gärna emot beställningar men helst två dagar innan du vill ha brödet.






















Martina och Jesper i bageriet

söndag 22 februari 2009

Finbesök i bageriet + en nalkande fettisdag

En upplysning till alla våra semle-älskande kunder! På tisdag håller vi bageriet extraöppet till kl 18, ring gärna och beställ i förväg för att vara säker på att få din godsak, tel 031-130313.

En hektisk helg är nu över, men vi har haft så himla trevligt! I lördags hade vi den stora äran att få bagaren Sture Nilsson som "praktikant", han har nog nästan mer erfarenhet av bagaryrket än våra levnadsår tillsammans, men han är nyfiken på hur vi bakar våra surdegsbröd och vi tackar inte nej till hjälpande händer!
Sture startade Brödhuset i Askim i början av 80-talet och var den förste i de här trakterna som började baka ekologiskt, en riktig förebild med andra ord, han odlade t om spannmålet själv!

Förresten, helgen den 6-8 mars är vi med på matmässa i Eriksbergshallen, Passion för mat, se mer på passionformat.se, tillsammans med Wästgötarna som levererar vårt mjöl. Vi ska baka så det står det härliga till och ta med oss massor av bröd dit, men mer om det lite senare...

måndag 9 februari 2009

KRAV-märkt!



Nu är alvar & ivar KRAV-märkta!
Vi är således Göteborgs andra bageri med försäljning över disk som är godkänt enligt KRAVs regler för produktion av ekologiskt bröd (efter Cum Pane i Majorna). Detta innebär bl a att KRAV årligen kontrollerar att vi följer de regler som finns för förädling av ekologiska livsmedel.

alvar & ivar firar detta med en underbart god KRAV-semla!



torsdag 22 januari 2009

dags för semla




Idag har vi premiär för semlor hos alvar och ivar!




Vår bulle har vi bakat på ölandslantvete och dinkelmjöl, toppad med lite råsocker. Mandelmassan är en prisbelönt dansk sort från woodshade organics.

Smaskens!





tisdag 20 januari 2009

En lyckad premiärvecka


Alvar och Ivar har haft en toppen första vecka i sitt lilla bageri. Vi vill passa på att tacka alla härliga positiva kunder som besökt oss och som uppskattar vårt surdegsbröd och inte minst våra kanelbullar! Tack tack.



Så här andra veckan tänker vi utöka vårt sortiment med... semlor! Till helgen kommer ni även att kunna äta er frukost här hos oss.



Vi ses.

lördag 3 januari 2009

Premiär!
























Den 10/1 kl 11-15, Kastellgatan 11 Göteborg, varmt välkomna!

Nu har vi en hemsida också; www.alvarochivar.se

tisdag 23 december 2008

God Jul önskar Alvar & Ivar

Det byggs och byggs och det blir ett bageri! Snart är det klart, finputsning och färg på väggarna återstår samt inkörning av vår fantastiska ugn och lite annat smått och gott.
Vi gick miste om julbaket i år men det blir ju jul igen...
Nu tar vi ledigt några dagar för att hämta lite kraft, sen kör vi järnet fram till premiären den 10/1, vi återkommer med info om det.


tisdag 18 november 2008

Från jord till bord

Alvar och Ivar har varit på utflykt till varaslätten för att följa sädens väg från jord till bord. Vi tog tåget till Trollhättan för att möta Anders Lunneryd, spannmålsbonde och säljare hos Wästgötarna som kommer bli vår mjölleverantör framöver. Anders tog oss direkt till Varas lilla bageri, för att presentera oss för bagaren och leverera en kvarn, modell mindre.
Varabagarn Tony är en morgonpigg bagare som bakar surdegsbröd med stor entusiasm. Av honom fick vi goda råd, varsin laddning med aktiv kornmalt och ett stort lycka till!






Smarrig lunch bestående av maffig räkmacka intog vi på traktens charmigaste 50-tals inredda café, Konditori Fröjden. Vad skönt det är att tiden faktiskt står stilla någonstans! Mätta och belåtna rullade vi vidare mot Levene kvarn, för att träffa mjölnaren Hans. Här var det full fart på valsarna och det gamla fina maskineriet från 40-talet.
Hemma hos Anders fick vi en guidad tur på gården, som är vackert belägen bland åkrarna nära Trollhättan. Det var ett inspirerande besök, tack Anders för turen.



Kvarnen i St Levene





För övrigt går bageribyggandet framåt lite i sick-sack, byråkratin förhalar våra planer lite grann men vi är positiva och hoppas att allt lossnar snart. Håll tummarna hårt så kanske vi öppnar innan jul.

torsdag 16 oktober 2008

Länge leve kofoten!


Förmiddag i lokalen på Kastellgatan, lugnet före stormen... (lägg märke till vår fina espresso-maskin!)


Nu ska väggarna ner!


Voilà, det tog ett antal timmar men vi fixade det! Sakta men säkert går det framåt och ikväll firar vi med härliga ostar från Linnégatans ostaffär som firar 10 år den här veckan och därför säljer alla ostar för 10 kr/hg, stort grattis!

söndag 5 oktober 2008

Bullfrossa för en bättre värld


"Tillsammans för en bättre värld" är kloka ord från våra vänner på Emmaus Göteborg. Vi spenderade en härlig dag tillsammans igår och bjöd på små söta ekologiska kanelbullar, nästan 1000 st bakade alvar & ivar tidigt på morgonen, och bullarna hade minst sagt strykande åtgång. Tack Emmaus för ett gott samarbete!




torsdag 2 oktober 2008

miljövänliga veckan + kanelbullens dag = sant




Tiden går men igår skrev vi äntligen på hyreskontraktet för vår fina lilla bagerilokal. Planerad öppning för alvar & ivar surdegsbageri är än så länge i början av december.

På lördag den 4/10 (kanelbullens dag!) samarbetar vi med Emmaus som står i ett tält på Kungsportsplatsen i Gbg centrum. Naturskyddsföreningen anordnar miljövänliga veckan och vi kommer tillsammans med Emmaus att bjuda på kanelbullar som givetvis är ekologiska och mycket goda! Vi ses!

söndag 24 augusti 2008

Här ska vi bygga ett bageri!




Kastellgatan 11, Linnéstaden, Göteborg. Vi har äntligen fått en lokal! Nu väntar inget annat än hårt arbete innan vi kan slå upp dörrarna till vårt surdegsbageri. Vi har planerat och drömt, finkammat staden efter en lokal som passar, gett upp hoppet korta stunder, men nu är vi äntligen på gång! Göteborg har längtat, här ska vi snart baka riktigt gott bröd!