måndag 16 november 2009

Det lackar mot jul

Fler och fler frågor om julen dyker upp i bageriet, här kommer lite om vår plan:
Nästa helg 28-29/11, då det är första advent tycker vi att det är lagom att börja julbaka. Då kommer det att finnas finfina vörtbröd, lussekatter och pepparkakor till försäljning. I följande vecka kommer vi att ha saffransbullar och pepparkakor medan vörtbrödet bakas först till fredagen och helgen. Därefter kör vi för fullt till och med den 23 december då vi har öppet till kl 15.
Vi kommer även att baka goda skorpor som säljs i påsar och ett lite lyxigare julfruktbröd, men dagarna för det är inte bestämt än.

Under den här perioden är det viktigare än vanligt att vi får in beställningar i god tid, om vi har minst två dagar på oss så hinner vi planera ordentligt.

Vissa ändringar i det vanliga sortimentet kommer att krävas för att vi ska ha plats och tid med julsortimentet, det vi vet nu är att Gotlandsbrödet kommer att försvinna tills efter jul, äpple & valnöt och äpplebullarna kommer att plockas bort, sen får vi se om vi får ihop det eller om ytterligare justeringar kommer.

Idag har vi fått en låda med fina ekologiska kastanjer, så på fredag och lördag den här veckan kommer det att dyka upp något slags kastanjebröd!

torsdag 29 oktober 2009

Om att inte alltid lyckas

Dagarna blir många och långa i bageriet. Som surdegsbagare skall man helst alltid vara på topp, känna, smaka, lukta sig fram till det perfekta brödet. Blir det alltid som vi vill? Nej tyvärr, men vi har höga krav, förmodligen mycket högre än de flesta av våra kunder har. En sen trött eftermiddag kan man bli lurad av vågen, det hände mig igår och idag blev Sten för salt! Vi upptäckte det först efter att några av dem var sålda... Förlåt! Det är så svårt att hinna smaka allt varje dag även om det bästa vore om vi gjorde det.

Snälla, kom och klaga (men gärna på ett vänligt sätt) om vi har gjort ett misstag, vi kompenserar gärna med något och vi blir tacksamma över att få veta vad som inte har varit bra.

Vi märker också tydligt att det finns många delade meningar, Marcus, som hoppar in i kassan ibland tyckte t ex att lite för salt Sten var väldigt gott! Någon gillar bröd med riktig karaktär och brungräddad skorpa, medan vissa vill ha så ljus yta som möjligt, några vill ha luftiga bröd med stora hål i men andra tycker om de kompakta limporna bäst.

Vi strävar efter att hålla en hög och jämn kvalitet. Men för en bagare är varje dag en ny utmaning. Det gäller att aldrig tappa sugen och ge upp jakten på det där ultimata brödet. Trots att jag blev ledsen och besviken på mig själv (och på vågen) idag, blev jag jublande glad över de vackra rågsur-bröden. Så när som perfekta blev de!

Varje dag samma sak, men med små små nyanser i form av temperaturskiftningar, surdegens mognadsgrad, mjölets färskhet och fuktighet, bagarens humör, ugnens värme, osv osv. Vi får verkligen jobba med alla våra sinnen, men hur mycket vi än vill så blir det aldrig riktigt likadant. Säg gärna vad ni tycker, vi behöver både ris och ros!

Så här ser nya äpple & valnöt ut. Bitar av färska svenska krav-äpplen och rostade valnötter + dinkelbröd.

Som jag skrev i förra inlägget har vi stängt i helgen, både lördag och söndag. En del av helgen kommer vi dock att änga oss åt provbak inför julen, så bli inte förvånade om en viss juldoft/stämning sprider sig i kvarteret.

Och vi har fått nya fina papperspåsar med tryck på!

måndag 19 oktober 2009

Hektiska och härliga tider

Vi börjar idag med ett tack till GP och Anna-Lena och Stefan som gjorde ett väldigt fint reportage om oss.

Det är också på sin plats att hälsa alla nya kunder varmt välkomna samt att försäkra våra gamla trogna kunder om att vi gör vårt bästa för att allt ska vara "som förr" även om efterfrågan på surdegsbröd har ökat betydligt!

En två tre fyra..,undrar hur många som får plats!

Efter att chocken över anstormningen har lagt sig lite känner vi att vi är på banan igen, men bageriet är litet och vår kapacitet är och förblir begränsad. Det är otroligt glädjande att så många är intresserade av surdegsbröd, både av att köpa bröd men också att baka eget hemma. Vi har sålt otaliga surdegsklickar med medföljande goda råd de senste veckorna!

Vi gör vårt yttersta för att baka tillräckligt med bröd, men det är tyvärr inte alla dagar planeringen går ihop. Om man kommer sent på eftermiddagen eller om det är något särskilt bröd man vill ha så går det alldeles utmärkt att ringa och beställa i förväg.

Med bra planering och fler händer har vi faktiskt kapaciet att baka ännu mer. Vi vill ju gärna att alla ska få, men vi har heller ingen önskan att växa oss mycket större än vad vi är. Det är i den lilla skalan vi kan baka de bästa bröden och att vi bagare kan ha den fina kundkkontakten vi har nu är helt ovärderlig för oss.

Fler händer kan baka mer

Vid sidan av bakandet håller vi på att planera julsortimentet, vi har nog aldrig längtat så mycket till julen som i år, julstök i vårt eget bageri kommer att bli hektiskt och härligt! Vi har jagat eko- saffran över hela världen och har nu lagt en order på indisk ekologisk saffran från Schweiz som ett exempel på förberedelserna.

Den här veckan byter vi ut det omtyckta nyponbrödet mot ett äpple- och valnötsbröd, och vi kommer ett tag framöver att baka Sten med lingon i, Lingonsten!

Allhelgonahelgen stänger vi bageriet lördag och söndag, fredagen den 30/10 är det öppet som vanligt, men kanske blir det lite extra riv efter bröden så beställ gärna i god tid.

fredag 2 oktober 2009

Trevlig helg!


Om det mot all förmodan har kunnat undgå någon (i Göteborg) att GPs fina lördagsbilaga Två Dagar har ett reportage om oss imorgon, så vill jag bara hinta om trevlig läsning till morgonkaffet.
Läs reportage och recept (finns förhoppningsvis även på gp.se), och sen kan du allt om att baka egna surdegsbröd.
Verkar det krångligt? Vi bullar upp extra i helgen, så kom och köp!

måndag 21 september 2009

Och så blåste hösten in

Nu när det börjar bli mörkare och kallare i luften är det ännu trevligare att komma till det varma goa' bageriet. Det verkar fler än vi tycka, för det dyker upp nya kunder varje dag och det är fantastiskt roligt att så många är sugna på surdegsbröd!


Med hösten kommer fler nyheter; nyponbröd som ersätter blåbärsbrödet. Vi har tyvärr inte fått tag på ekologiska nyponskal, men kan ändå inte låta bli att baka detta goda bröd. I början är nyponsmaken inte så framträdande, men den kommer. Och om man låter brödet ligga till sig en dag extra så smakar det ännu mer! Nyttigt och gott, nyponen ger lite extra syrlighet och mustighet åt brödet, basen är vårt ljusa dinkelbröd och det bakas tisdag t o m fredag.

Nu har vi fått ordning på bakdagarna för vårt andra nya bröd, Sten som nu bakas tisdag, torsdag och lördag. I och med det har vi ändrat dagarna för det finska rågbrödet till onsdag och fredag. (Det går alltid att ringa och be oss att lägga undan bröd till den dagen det passar eller om man kommer sent på dagen.)

Sten, som har fått många goda omdömen efter de första veckorna.

Och för den som vill hålla reda på bakdagarna och veta mer om innehållet i de olika bröden har vi än så länge bara lappar, som man får ta med sig, i en plastficka i butiken. Vi har börjat planera en hemsida som kommer att komma upp någon gång under hösten, det ska bli kul att presentera oss och bröden på ett ordentligt sätt!

Ibland får vi frågan om vi levererar bröd någonstans, det gör vi inte. Enda stället förutom hos oss där man kan få vårt bröd är om man fikar eller lunchar på Hagabion. Så länge det går åt i samma snabba takt hos oss finner vi ingen anledning att ha fler försäljningsställen. Men vi kan varmt rekommendera ett besök och en måltid på Hagabion, de serverar nu lunch efter ett längre uppehåll och troligtvis går det inte att hitta godare vegetarisk mat i stan än där! De har även öppnat vårt nya favoritställe, Bar Kino, i bottenvåningen. Ett mycket trevligt tillskott till Linnéstadens uteliv!

Nya tygpåsar är nu beställda och kommer inom någon vecka. Korgarna som jag skrev om i förra inlägget har kommit och vi skall snarast tala om vad som gäller.

I veckan är det bokmässa och om våra förhoppningar infrias kommer självaste Pain de Martin-Martin att hälsa på oss. Alla som vill baka surdegsbröd hemma, kolla in hans nya bok Surdegsbröd, den är jättefin och han är så duktig!

Märta har laddat upp för söndagsfrukost och fyllt flaket med en vetesur! Vi skickar en extra hälsning till alla morgonpigga småbarnspappor som är starkt överrepresenterande bland kunderna på lördag- och söndagsmorgnar.

torsdag 3 september 2009

Säg hej till Sten!

Det finns en gammal kvarnby med anor från 1200-talet (!) utanför Falköping, den bäst bevarade kvarnen heter Mellomkvarn och är en vattendriven gammaldags stenkvarn där det fortfarande bedrivs verksamhet i liten skala. Vår Wästgötabonde Anders säger att mjölnaren är nästan lika gammal som kvarnen, vilket kanske inte är helt sant, han säger också att han heter Sten, vilket faktiskt är helt sant.
Mjölnaren Sten har nu i samarbete med Wästgötarna malt några hundra kilo mjöl till oss i stenkvarnen och vad får då brödet som vi bakar på det heta, om inte Sten!


Brödet Sten är ett milt och saftigt fullkornsbröd, vi bakar det på stenmalet fullkornsmjöl av dinkel, råg och emmer och det jäser med vetesurdeg och får då en mjuk och ren smak av de olika spannmålssorterna. Det kommer inte att bakas alla dagar men håll utkik för det är väldigt gott!
Skillnaden på stenmalet mjöl är att det på grund av strukturen kan ta upp mer vätska och ger då ett lite saftigare bröd.

Emmer växer fint hos Anders Lunneryd

Nu är det äntligen äppelsäsong, de första svenska äpplena är ju så goda! Vi har kryddat våra kanelbullar med rårivet äpple, gissa om det blev gott (vanliga kanelbullar finns också liksom sockerdoppade kardemummabullar...)!

Vår nya praktikant Johanna från Ester Mosesson har knåpat ihop fina lavendelskorpor som vi nu säljer på små påsar och hör upp nu alla hemmabagare;

Vi kommer snart att få in jäskorgar till försäljning! Ett skepp har avseglat Bangladesh, våra korgar är flätade i ett Fair-Tradeprojekt och vi har specialbeställt dem genom House of Fairtrade. De är runda och finns förmodligen i olika storlekar, de flesta skall vi ha själva i bageriet men det kommer att finnas ett antal till försäljning inom någon vecka, mer info och priser återkommer vi med.

Regnet smattrar mot fönstret, nu är det läggdags för en bagare...

onsdag 12 augusti 2009

Full rulle igen


Vad det är trevligt med kunder som hälsar en välkommen tillbaka efter semestern! Tack så mycket och välkomna tillbaka ni också, kul att ni inte har glömt bort oss under sommaren!
Semestern kom välbehövd; som vi har njutit av att umgås med nära och kära, många och långa sovmorgnar, god mat, dryck, sol, bad, blåbärsplockning, sommarkantareller och björnbär osv...


Nu har vi blivit två och en halv bagare på alvar & ivar, vi har anställt vår första medarbetare Åsa (som hade praktik hos oss i våras då hon gick på Burgårdens bagarutbildning), det skall bli väldigt roligt att ha henne hos oss.

Vi har märkt att det är fler än vi som har anknytning till Halland och Falkenberg där vi båda kommer ifrån, ett fint reportage om oss i Hallands Nyheter i lördags har förvånandsvärt många
av våra kunder redan sett! Ett hett tips till er som åker söderut ibland är det nystartade Kustbageriet i Varberg, ett väldigt fint bageri som är väl värt ett besök!
Nyheter i sortimentet har vi så klart också på gång, vi bakar nu ett blåbärsbröd på vardagarna, tors-lördag har vi en favorit i repris; ost & kummin, ett klockrent bröd att avnjuta till kräftor. På den söta sidan har vi också lite nytt på gång.


Den fina blåbärsdegen

Så här i skördetid sänder vi ibland en extra tanke till våra hårt arbetande spannmålsodlare på västgötaslätten, en stor del av skörden är redan bärgad men några sorter är inte riktigt mogna ännu, vi hoppas på en riktigt god skörd!