måndag 23 augusti 2010
Sensommar och småskalighet
Sensommaren är nog min absoluta favoritårstid, så mycket goda svenska frukter och grönsaker på en och samma gång att det nästan är svårt att välja på allt. Och så dessa underbara havskräftor! I bageriet har vi gjort ett bröd som passar till havets läckerheter, ett dill- och lökbröd som vi bakar på fredagar och lördagar ett tag framöver. Löken är färsk svensk ekolök, både gul och röd, som vi rostar lite lätt i ugnen för att få fram godast smak, och dillfrön (som jag tyvärr ännu inte fått tag på ekologiska) som blandas i degen till vårt ljusa bröd, vetesur, och smaken blir fantastisk. Detta bröd bakar vi inga stora mängder av så beställ gärna i god tid till kräftskivan.
I lördags bakade vi små söta pajer med röda plommon och lite mandelmassa, på lördagar framöver kommer vi att ha liknande pajer, men innehållet kan variera beroende på vad vi får tag på, plommon, äpplen, havtorn osv.
Som sagt nu kan man välja och vraka och det bästa som finns är väl när de svenska ekoäpplena äntligen kommer!? Jag längtar i alla fall som bara den och Klara och Åsa på Hedenborgs (vår leverantör av frukt, nötter, frön, rapsolja, choklad osv) säger att det inte dröjer länge nu.
På tal om leverantörer så börjar det äntligen att dyka upp alternativ till mejerijätten Arla! Sedan i maj får vi ekologisk mjölk direkt från ett litet mejeri som heter Hjordnära, och ligger i Hjo! Det är precis så vi vill jobba, i liten skala och att helst kunna få en personlig kontakt med våra producenter och leverantörer. Det ger så mycket mer och man förstår varandra bättre när man spelar i samma liga...
Vi bakar ett nytt bröd nu, det heter Bruno. Det är vårt grövsta bröd hittills, bakat på hel emmer, emmerfullkornsmjöl, vetesurdeg, speltkli, solrosfrö, hampafrö och lite aprikoser som får sprida sin behagliga sötma. Grovt, saftigt, hållbart och med en lite söt nötaktig smak. Emmer- och hampasmak är svårt att beskriva men det bör provas av alla som gillar riktigt grova bröd. Vi bakar det på tisdagar, torsdagar och lördagar. Emmer är ett av de allra äldsta spannmålen, föregångaren till dinkel som i sin tur brukar beskrivas som vetets föregångare.
Till sist, en bagare känner igen sina bröd! Ett par gånger har jag sett bilder på våra bröd illustrera texter i GP, jag tar det som en komplimang även om det vid ett tillfälle handlar om ett annat bageri...
Och, troligtvis kommer reportaget om oss och surdeg i norska Dagens Näringsliv nu i helgen eller kanske nästa helg, vet inte om vi har någon som följer oss i Norge, men man vet ju aldrig!
onsdag 11 augusti 2010
Välkomna tillbaka!
Tur att vi har dragit igång bageriet den här veckan då!
Vi har njutit av de lediga veckorna i fulla drag, vilken lyx att få vara uppe hur sent man vill på kvällarna och sen sova tills man vaknar utan klocka på morgonen! Det gjorde verkligen gott.
Och vad roligt det känns att starta igen när man har hämtat lite nya krafter. Vi har fått höra av många kunder att vi har varit efterlängtade och vi kan bara säga det samma tillbaka, vi har längtat efter er också! Några nyheter kommer att dyka upp de kommande veckorna så håll ögonen öppna. Och så har vi förstärkt personalen med en ny bagare, Sabina, som gjorde sin praktik hos oss i våras. Maja och Julia som har jobbat så bra i butiken ska båda börja skolan, så snart kommer nya ansikten att dyka upp bakom disken. En riktig nystart blir det med andra ord.
Idag på morgonen hade vi besök av två norrmän, en journalist och en fotograf, som håller på med ett regortage om surdeg för den norska varianten av Dagens Industri som heter Dagens näringsliv! Reportaget ska vara i helgbilagan om några veckor och efter besök hos oss skulle de vidare till Stockholm och baka med Martin Johansson som driver bloggen Pain de Martin och därefter åka till Gotland och prata med Erik Olofsson på Rute stenugnsbageri. Väldigt roligt med uppmärksamhet från utlandet!
Den här veckan blir ingen mjukstart utan vi bakar på som tusan, men dessvärre har bröden tagit slut lite tidigt både igår och idag, som sagt många har längtat, men vi jobbar på bättring...Svedjeråg
lördag 10 juli 2010
Studieresa, storstädning och semester!
Senare var vi ute på vandring i Anders åkrar, vajande sädesfält är så vackert! Svedjeråg, Ölands lantvete, Jacoby-vete, nakenkorn, emmer, spelt och så ungefär 80 olika sorter till som de försöksodlar. Helt enormt att få se så mycket olika spannmålssorter. Vi åt god lunch på Lundens gård, tittade på fler odlingar och en ny gigantisk spannmålstork, tiden går fort när man har roligt! Sen en titt på den 800 år gamla Tunhems-eken och därefter hade hela dagen gått och vi åkte hemåt stan igen.
måndag 28 juni 2010
Vi laddar inför sista veckan
Det var ett stort sug efter bröd dagen före midsommar, vi bakade så mycket som det bara går i vårt lilla bageri men det räckte inte på långa vägar! Vid lunchtid hade vi sålt slut de bröd som inte var beställda. Så till alla er som blev besvikna; vi är ledsna men det är inte mycket mer vi kan göra, bageriet är litet och det finns en begränsad kapacitet... Men beställ gärna bröd i god tid till dylika helger!
Nu har vi bara en vecka kvar tills det är dags för oss att ta sommarlov, söndagen den 4 juli är sista dagen och sen öppnar vi igen den 10 augusti. Det här veckan bakar vi på ganska mycket, vi vet att det är många som vill bunkra upp lite inför sommaren och då är det en god idé att ringa in beställningar senast dagen före, men ännu hellre två dagar innan så att vi kan planera hur mycket som skall bakas!
På måndag åker vi på en studietur till Wästgötabönderna och Anders Lunneryd med besök bl a i kvarnen och på sädesfälten, sen ska bageriet skrubbas från golv till tak innan vår semester börjar på allvar. Surdegen får så klart följa med!
tisdag 1 juni 2010
Söta söta sommar
Lördagsgodis, serveras helst med lättvispad vaniljgrädde...!
Sommaren har bara börjat men jag kan väl passa på att dra lite nyttig information, vi stänger över midsommarhelgen, har alltså öppet t o m torsdagen den 24/6 kl 18.
lördag 15 maj 2010
Våga vägra jäst
Fem fyrar i vad då? Jo, i GPs surdegsbrödtest! Konsumentpanelen har testat bröd från åtta bagerier i stan, vår vetesur fick toppbetyg. Det kom som en mycket glad överraskning tidigt på morgonkvisten. Det bästa av allt var att de hade noterat att vi var det enda bageriet som bakar surdegsbröd utan jäst! Det skulle vara intressant att ytterligare definiera det här med surdegsbröd...
En annan rolig grej som hände i veckan var att Sébastien från Petit France i Stockholm kom och hälsade på. En otroligt duktig och engagerad bagare som hade hittat till Göteborg för första gången. Det är alltid lika roligt att träffa likasinnade, här kan ni läsa vad han skriver om oss på sin blogg!
måndag 10 maj 2010
Helg igen!
tisdag 07-14
onsdag 07-18
torsdag 08-14
fredag 07-18
lördag 08-14
söndag 08-14
Vi väntar oss högtryck på onsdag, så kom inom tidigt eller ring och lägg undan bröd. Vi bakar det vanliga plus nässelbröd och kumminbröd på onsdag.
klicka på bilden för mer info
Många har frågat efter kurser i surdegsbakning och nu tar jag första steget att prova på att hålla kurs, det är Annika som har Hus 91 på Käringön som står för upplägget och jag kommer dit några dagar som baklärare! Veckorna är 24 och 34.