lördag 10 juli 2010

Studieresa, storstädning och semester!

Förra veckan bakades det och svettades en hel del hos oss. Det var en smått magisk känsla att cykla genom ett sommargöteborg med tropisk värme mitt i natten och baka på som bara den för att alla våra trogna surdegsberoende kunder inte ska ha tom frys under semestern... En fin avslutningsvecka, där t ex en ensam kund köpte 20 gotlandsbröd för att klara sommaren!

I måndags åkte vi på studieresa till Anders Lunneryd och Wästgötarna. Vi blev upplockade på stationen i Trollhättan, därefter bar det av till Stora Levene med fika på Konditori Fröjden och sedan ett besök i kvarnen där Hans visade oss runt. Det finns nästan bara en handfull med småskaliga kvarnar kvar i Sverige, mjölnarnas kunskap är nästan utdöende, men det verkar vara ett fint sätt att jobba på, så satsa på det ni som inte vet vad ni vill bli när ni blir stora! Leta upp en duktig mjölnare att praktisera hos eller gå i skola i Schweiz eller Tyskland, ty i Sverige finns inte längre mjölnarutbildningen kvar...

Senare var vi ute på vandring i Anders åkrar, vajande sädesfält är så vackert! Svedjeråg, Ölands lantvete, Jacoby-vete, nakenkorn, emmer, spelt och så ungefär 80 olika sorter till som de försöksodlar. Helt enormt att få se så mycket olika spannmålssorter. Vi åt god lunch på Lundens gård, tittade på fler odlingar och en ny gigantisk spannmålstork, tiden går fort när man har roligt! Sen en titt på den 800 år gamla Tunhems-eken och därefter hade hela dagen gått och vi åkte hemåt stan igen.


Riktigt gott att komma ut på landet en tur och en känsla av att vi tillsammans gör något viktigt för mångfalden infann sig på vägen hem. Anders och de andra sju Wästgötarna som odlar spännande gamla spannmålssorter, Hans som med fingertoppskänsla maler mjölet i den gamla kvarnen och så till slut vi som bakar och säljer brödet, vi alla långt långt från industrins långa armar.

I veckan har vi också skurat bageriet från golv till tak, nu är det hur rent och fint som helst. Surdegarna är redo för semester nerpackade i små resevänliga burkar och nu väntar flera veckors sköna sovmorgnar och förhoppningsvis mycket mycket annat innan vi öppnar igen den 10 augusti...

måndag 28 juni 2010

Vi laddar inför sista veckan


Det var ett stort sug efter bröd dagen före midsommar, vi bakade så mycket som det bara går i vårt lilla bageri men det räckte inte på långa vägar! Vid lunchtid hade vi sålt slut de bröd som inte var beställda. Så till alla er som blev besvikna; vi är ledsna men det är inte mycket mer vi kan göra, bageriet är litet och det finns en begränsad kapacitet... Men beställ gärna bröd i god tid till dylika helger!


Nu har vi bara en vecka kvar tills det är dags för oss att ta sommarlov, söndagen den 4 juli är sista dagen och sen öppnar vi igen den 10 augusti. Det här veckan bakar vi på ganska mycket, vi vet att det är många som vill bunkra upp lite inför sommaren och då är det en god idé att ringa in beställningar senast dagen före, men ännu hellre två dagar innan så att vi kan planera hur mycket som skall bakas!

På måndag åker vi på en studietur till Wästgötabönderna och Anders Lunneryd med besök bl a i kvarnen och på sädesfälten, sen ska bageriet skrubbas från golv till tak innan vår semester börjar på allvar. Surdegen får så klart följa med!

tisdag 1 juni 2010

Söta söta sommar


Nu spritter det verkligen i rabatterna! Vi har fått den finaste rabarber man kan tänka sig av Åke som har ekologisk odling i Svenshögen utanför Stenungsund. På rabarbern kokar vi kompott som spritsas i bullar och på lördagarna bakar vi de godaste små pajerna.



Lördagsgodis, serveras helst med lättvispad vaniljgrädde...!

Den här veckan är troligtvis den sista för nässelbröd, nästa vecka hoppas vi att det blir dags för färsk vitlök (nu är de bara drygt 2 cm stora, men om värmen håller i sig...).

I studenttider får vi många beställningar, tänk då gärna på att vara ute i lite god tid med specialbeställningar.
Förra veckan var vi på kaffekurs hos våra favoriter Johan & Nyström, det var väldigt skoj och Rickard lärde oss fina espresseoknep. Kaffet vi använder hos oss är Johans & Nyströms FTO-blandnig (står för Fair Trade Organic och är 100 % arabicabönor).


Sommaren har bara börjat men jag kan väl passa på att dra lite nyttig information, vi stänger över midsommarhelgen, har alltså öppet t o m torsdagen den 24/6 kl 18.

Vi tar även semester från och med v 27. Sista dagen vi har öppet är söndagen den 4 juli och sen öppnar vi igen, pigga och utvilade, tisdagen den 10 augusti. De som vill bunkra upp gör nog rätt i att beställa i god tid!

lördag 15 maj 2010

Våga vägra jäst

Fjorton sorters surdegsbröd utan jäst och en sort med (gotlandsbröd).

Runt halv fyra-snåret i morse kom den fina mannen som kör ut tidningsbuntar till Kastellgatan viftandes med en tidning utanför bageriet, Ni har fått fem fyrar sa han!

Fem fyrar i vad då? Jo, i GPs surdegsbrödtest! Konsumentpanelen har testat bröd från åtta bagerier i stan, vår vetesur fick toppbetyg. Det kom som en mycket glad överraskning tidigt på morgonkvisten. Det bästa av allt var att de hade noterat att vi var det enda bageriet som bakar surdegsbröd utan jäst! Det skulle vara intressant att ytterligare definiera det här med surdegsbröd...

En annan rolig grej som hände i veckan var att Sébastien från Petit France i Stockholm kom och hälsade på. En otroligt duktig och engagerad bagare som hade hittat till Göteborg för första gången. Det är alltid lika roligt att träffa likasinnade, här kan ni läsa vad han skriver om oss på sin blogg!
Sabina och Maja tar välförtjänt lördagsfika i trappan.

måndag 10 maj 2010

Helg igen!

Nu i veckan är det Kristihimmelsfärdshelg och då har vi följande öppettider;

tisdag 07-14
onsdag 07-18
torsdag 08-14
fredag 07-18
lördag 08-14
söndag 08-14

Vi väntar oss högtryck på onsdag, så kom inom tidigt eller ring och lägg undan bröd. Vi bakar det vanliga plus nässelbröd och kumminbröd på onsdag.

klicka på bilden för mer info

Många har frågat efter kurser i surdegsbakning och nu tar jag första steget att prova på att hålla kurs, det är Annika som har Hus 91 på Käringön som står för upplägget och jag kommer dit några dagar som baklärare! Veckorna är 24 och 34.

tisdag 27 april 2010

Valborg och nässlor på gång


I söndags var det nässelplockning för lediga bagare, imorgon kommer provbröden och sen kör vi förhoppningsvis på med fina grönprickiga nässelbröd en tid framöver. Vi minns nässelbröden från förra åren som nästan lite magiskt goda, vi får se hur det blir i år!

På fredag firas våren in och då har vi öppet som vanligt 7-18, hett tips är att lägga in en beställning om man kommer sent på dagen. Vi bakar nässelbröd och gotlandsbröd som tillägg till det vanliga sortimentet på fredag. Lördag 1 maj har vi stängt, och därefter öppet som en vanligt söndag den 2 maj.

Det goda smöret från Vallmobacken har varit efterfrågat, de har haft lite småstrul i tillverkningen men vi hoppas snart på en ny laddning med färskt, lent, syrligt, gräddigt och alldeles underbart smör.

Glad vår!

fredag 2 april 2010

Kursplaner

Först och främst; Glad Påsk! Och ett stort tack till alla våra fina kunder. Nu stänger vi några dagar och öppnar igen nästa fredag, den 9/4, hoppas vi ses då!

Planer smids för en liten surdegskurs på Käringön i sommar, det blir två tillfällen, läs mer om kursen här; den heter Örter för kropp och själ, surdegsbak och salta bad, låter det inte härligt!?