måndag 7 februari 2011

Förklaring till korkade regler

Det här är ett inlägg gjort nyligen av Marcus på sajten rejta.se;

 

 Så synd med så korkade regler!

I början rekommenderade vi A&I. Nu har vi slutat. Varför? De säljer ett bröd, Gottlandsbröd, vilket de bara säljer på lördag o söndag - trots att de ligger synliga o färdiga i butiken under fredagen. De skall dock ligga till sig och ätas först på lördagen.

Vi vill köpa brödet fredag för att äta till frukost på lördag. Vi vill helt enkelt äta frukost med familjen när vi vaknar, under filtar, i morgonrock...

Varför? Två svar från bageriet:

1. Om vi säljer det på fredag så har vi inga bröd att sälja på lördag.

Jag erbjuds att beställa brödet/lägga undan till dagen efter. Vad är skillnaden? Och hur kan man tro att man kommer att sälja alla bröd på fredag?

2. Om våra kunder köper brödet på fredag - så kommer de att äta upp brödet på fredag!

Varför skulle vi göra det? Vad tror de om sina kunder? Och hur i he-e kan de tro sig veta vad vi gör hemma?

Flera av våra vänner känner samma irritation. I stället, att som förr, besöka bageriet 3-4 ggr/vecka, så blir det nu kanske 1-2 ggr månad. 


Och här kommer mitt svar och ett försök till en förklaring till Marcus och hans vänner;

Först och främst, tråkigt att ni känner er missnöjda. I ett litet bageri med en relativt stor produktion är det a och o med bra planering och bra logistik. Vi har inte utrymme att baka för många olika sorters bröd, men vi tycker att det är väldigt trevligt med variation, därför bakar vi lite olika sorter olika dagar. 
Gotlandsbrödet har blivit en favorit för många, brödet är av en typ som blir bäst om det får ligga och vila en tid efter att det är bakat. Vi bakar detta bröd på fredag och lördag eftermiddag och säljer det på lördag och söndag. Om vi med nuvarande planering skulle sälja bröden redan på fredag eftermiddag (de brukar inte vara färdiga förrän ca kl 16), så skulle ju lördagskunderna bli besvikna om lördagsbröden är slut för tidigt. Då kanske man kan tycka att vi bara kan baka lite mer, men det är lättare sagt än gjort, vi är begränsade av storlek på allt i från degblandaren till ugnen. 

En annan sak som skiljer vårt bageri från de flesta andra är att hela vår produktion är väl synlig, vi lägger alltså inte fram dessa bröd i butiken på fredagen, det råkar bara vara så att det är svårt att gömma undan något så att det inte syns hos oss, i ett vanligt bageri hade man alltså inte haft en aning om att just de här bröden faktiskt var färdigbakade redan på fredagen. 

Jag skulle kunna berätta mycket mer om planering och logistik i ett litet surdegsbageri och mycket mer om varför vi har valt att göra som vi gör, men kanske räcker det så här. 
Det är också viktigt att vi är konsekventa, kunden har inte alltid rätt, utan det måste vara vi som styr över vad som bakas och när, vår produktion måste vara hållbar.
Med detta säger jag ej att jag inte tar klagomålet på största allvar, och jag lyssnar mer än gärna på kunder som inte är nöjda, det är viktigt att vi får veta om något inte är bra och då kan vi förhoppningsvis göra något åt det. Därför testar vi nu att baka lite mer Gotlandsbröd så att vi kan sälja ett begränsat antal redan på fredagen, men inte före tidigast kl 16, vi hinner inte ha dem klara innan dess.

Gotlandsbröd, dinkel, frukt & nöt, rågsur och vetesur ligger och väntar på lördagsrusning.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej!

Jag tycker det är helt okej att ni inte säljer brödet på fredagen. Det är väl inte konstigare än att man inte säljer t.ex. ostar förrän de är lagrade en viss tid. Även om de faktiskt är synliga i butiken. Eller kött som skall möras. Det är ju inte direkt så att affären låter kunden ta hem köttet och låter det hängas färdigt hemma. Även om man som kund ser köttet innanför charkdisken. Nej, fortsätt ni som ni gjort, det finns alltid människor som stör sig på saker hur man än gör. Mvh Anna