måndag 15 november 2010
lingon, blåbär och julbak
Men sen sist har det hänt lite allt möjligt, vi bakar ett lingon- & blåbärsbröd som är jättefint och gott, det hamnar högt upp på vår egen rankinglista både när det gäller utseende och smak! Men nu är det redan sista veckan t o m fredag, sen bakar vi en favorit i repris, äpple & valnötsbröd nästa vecka och ett tag framåt jul. På lördagar gör vi nu ett kumminbröd som special.
lingon & blåbär
Vi har påbörjat julstöket så smått, pepparkakorna blir lika goda som förra året, lussekatterna lika så (kanske ännu saftigare med lite yoghurt i degen och min specialimporterade ekologiska saffran) och så har vi trixat lite med vörtbrödet, det är sig likt men i år har vi lyckats göra det helt utan hjälp av jäst, som vi hade förra året. Kanske är vi ensamma om det- ett riktigt surdegs-vörtbröd! Vissa bröd är svårare att jäsa med bara surdeg än andra, vörtdegen är ganska "tung" med skållat mjöl och råsirap och vört och blir därför svårare att få till på bara surdeg. Men efter ett par försök så blev det helt fantastiskt, saftigare och mer hållbart och kanske snäppet godare än förra årets!
Vörtbröd 2010
Vi bakar vörtbröd första gången till lördag och söndag v 47 (27 + 28 nov), den helgen har vi också lite pepparkakor och lussekatter till försäljning. Samma sortiment blir det helgen v 48. Sen, v 49, den 7/12 börjar vi med försäljning av vörtbröd, pepparkakor och lussekatter varje dag fram till den 23/12.
Vi kommer även att baka knäckebröd, första laddningen är klar i slutet av nov, mandelskorpor med lingon och kardemumma och med apelsin och ingefära och julkonfekt kommer också att finnas med i sortimentet.
Luciadagen, den 13/12 är i år en måndag då vi i vanliga fall har stängt, vi kommer att ha extraöppet denna dag kl 7-14, beställ gärna lussekatter i god tid!
Dagen före julafton har vi öppet 7-16, men BARA för avhämtning av förbeställda bröd, vi har då ett reducerat sortiment, beställningarna har redan börjat trilla in, så var ute i god tid!
Den 23/12 bakar vi;
Vörtbröd med och utan russin (andra dagar bakar vi bara med russin)
Frukt de luxe- ett superlyxigt jul-frukt- & nötbröd
Vanliga frukt & nöt
Vetesur
Rågsur
Dinkel, både stor och liten
Stora suralvar
Lussekatter
Pepparkakor
Tillägg till detta kan komma senare, samt eventuella ändringar.
torsdag 28 oktober 2010
Höst först sen jul
Det har dykt upp en del frågor om jul och julsortiment i bageriet de senaste veckorna. Vi tar redan emot beställningar på bland annat våra vörtbröd, som blev så uppskattade förra året, till dagen innan julafton då vi har öppet kl 7-16, men mer jul-information kommer snart!
Ska vi rädda världen tillsammans?
Terra Madre är ett världsmöte som hålls vart annat år, där möts ca 5000 mathantverkare, kockar, odlare, forskare och andra matproducenter från ca 150 länder för att diskutera frågor som handlar om hur man skall uppnå en hållbar matproduktion i världen. Det är Slow Food-rörelsen som står bakom Terra Madre och Slow Food är i Italien en stor och välkänd organisation, i Sverige är de mer anonyma, men man växer långsamt.
Slow Food grundades i Italien av Carlo Petrini i slutet av 80-talet, man kan säga att det var en motreaktion mot snabbmatskulturen och vårt hetsiga industrisamhälle, Slow Foods ledord är Gott, Rent och Rättvist. Rörelsen har nu spridit sig över nästan hela världen. Man jobbar bland annat för en bevarad biologisk mångfald, giftfri matproduktion som inte utarmar jorden och de människor som arbetar med den, för måltider att samlas runt och njuta av, ökad kunskap om matkultur osv.
De här dagarna fylldes av intressanta seminarier och workshops, möten med inspirerande människor samt en hel del god mat och dryck på Salone del Gusto, en gigantisk gastronomisk matmässa som pågick parallellt med Terra Madre i det stora mässområdet Lingotto.
Mat och matproduktion är en fråga som borde engagera mer! Det handlar inte bara om att äta sig mätt, all mat som konsumeras (och slängs!) i världen är producerad av någon någonstans på klotet. Det är lätt att det känns avlägset, men bakom brödet finns det (i bästa fall) en bonde, en mjölnare och en bagare. I de flesta kedjor är det fler inblandade än så, framför allt i det konventionella jordbruket, då är det även någon som har tillverkat konstgödsel och kemikalier som sprutas på åkrarna, någon som transporter detta, ibland någon som framställt utsädet genom genmanipulation osv. Vi utarmar både jord och människor på det här sättet, mycket pengar hamnar också hos de som redan har. I världen produceras mer mat än vad vi behöver, men fler människor är idag överviktiga än undernärda, så vad håller vi egentligen på med?
Jag upprörs mycket över detta, men det var en fantastisk känsla som mötet i Turin gav, av att vi faktiskt är ganska många som på olika sätt och i olika hörn av klotet arbetar för att motverka det här på något sätt.
Med risk för att låta banal; jag tror att vi alla kan förändra världen på något sätt, genom att tänka ett litet steg längre. Alla behöver äta, de flesta av oss gör det flera gånger om dagen, men vad är det vi stoppar i oss? Det finns någon bakom varje banan, varje bröd och varje köttbit. Jag är övertygad om att genom att göra medvetna val och öka sin kunskap kan vi puffa utvecklingen i rätt riktning.
onsdag 20 oktober 2010
Mot Terra Madre
Idag kom ett paket med 200 g av den finaste ekologiska saffran man kan tänka sig. Smakar det så kostar det, som man brukar säga, men vill man ha härliga ekologiska lussekatter till jul så duger bara de bästa råvarorna...
Nästan som en liten huvudkudde..!
När jag kommer hem från Italien skall saffranet dränkas in med sprit och ligga och dra sig tills det närmar sig första advent. I bageriet börjar vi redan se fram emot juletider, vi hade ju det så trevligt förra året!
måndag 11 oktober 2010
Välsignade bagare
Å vad jag blir glad och lite rörd över att få höra något så fint, tack så mycket! Som egen företagare och en hårt arbetande sådan är det väldigt lätt att all fokus hamnar på bakning och försäljning av bröd.
Vår produktion är krävande, bröden är ganska svåra att baka på grund av jäsning enbart på surdeg och lokalproducerat eko-mjöl utan tillsatser. Det gäller att allt stämmer varje dag, surdegen ska må bra, temperaturen i bageriet den rätta, jäsningen ska tajmas som vi vill, mjölets egenskaper ska vara under kontroll osv osv. Vi måste förhålla oss till många faktorer varje dag och hitta rätt i flödet för att bröden ska vara på topp, med andra ord krävs full koncentration hela tiden.
Vi bakar många bröd, men jag kan inte svara på hur många, en fråga som ställs relativt ofta, men det är sällan man hinner räkna... Hur som helt ska det till en viss planering, hur mycket ska man baka till olika dagar? Vi lär oss mer och mer om kundernas mönster men det är stört omöjligt att baka lagom varje dag. Vissa dagar blir det mycket bröd över och andra dagar tar det slut på tok för tidigt. Vi slänger inget, utan skänker överblivet till välgörande ändamål och det känns åtminstone skönt att bröden kommer någon till glädje i slutändan vare sig de är sålda eller inte.
Och det är just det som jag ofta glömmer bort i det dagliga arbetet! Bakning och försäljning, full fokus, sen när bröden försvunnit ut genom dörren är det liksom klart, men det är ju egentligen då det börjar på riktigt! Då, när bröden blir någon annans, någons favorit, någons fredagsmys, någons gå-bort-present, någons helgfrukost, någons 50-årsfest, någons längtan... Och det är så fint att tänka på men alldeles för lätt att glömma bort.
Nygräddade frukt & nötbröd
Nu i veckan är det SM i mathantverk i Östersund, någon har frågat om vi ska vara med och tävla men det ska vi inte, just nu har jag siktet inställt på Turin och Terra Madre som är i slutet av nästa vecka. Jag åker dit som en i den svenska delegationen och väntar mig en helg med många härliga upplevelser. På Terra Madre möts 5 000 representanter från det världsomspännande Terra Madre-nätverket. Forskare, studenter, uppfödare, kockar, odlare och mathantverkare från hela världen möts för att diskutera frågor kring en hållbar matproduktion. Samtidigt pågår den stora internationella Slow Food-mässan Salone del Gusto, det ska bli riktigt spännande! Får se om vi är sugna på att tävla i SM nästa år.
Bilder från terramadre.org
torsdag 30 september 2010
Martin & Bettan
Valnötsbröden vilar i korgar innan ugnen
Skjuts in i ugnen
Nu bakar vi ett nytt säsongsbröd, Bettan, det är ett rågsurbröd med röda och gula betor, ett fint och färgglatt bröd. Jag har inte hunnit prova än, men jag är mycket sugen på att gratinera en god chèvre på en skiva Bettan... Vet inte hur länge vi kommer att baka det än, men förhoppningsvis i någon vecka till om vi får tag på betor så att det räcker.
Bettan på bakbordet
måndag 20 september 2010
äntligen äpple
Jag har längtat så efter de svenska ekologiska äpplena, i helgen bakade vi goda äppelpajer som hade strykande åtgång. Vi kommer att göra dem lördagarna framöver, men det blir inte så många åt gången så det kan vara bra att beställa i förväg. Lagom stora portionspajer kostar 30 kr st. Snart börjar vi nog med äppelbullar också.
I veckan ska vi prova att baka ett bröd med betor, gula och polkabetor blir det nog, äpplebröd kommer senare i höst/vinter (man måste ju suga lite på karamellen).
Annat på gång i veckan är ju bokmässan, vilket alltid är lika trevligt! I år hinner jag nog inte med något besök, men stämningen i stan brukar alltid vara lite speciell. Vi har förresten tagit in Martin Johanssons nya bok "Enklare bröd" till försäljning. Den handlar lite om surdeg, men även andra bröd och hur man bakar på enklaste möjliga sätt. Martin är så duktig så vi rekommenderar boken starkt.
lördag 11 september 2010
Idag igår och imorgon
Stadens gator är tomma, jag cyklar snabbt i mörkret, det är bara enstaka taxibilar ute och en och annan som raglar hem från krogen eller är på väg till en efterfest nånstans. För dem är det fortfarande idag, men det är samma dag som vad igår är för mig. Jag ligger långt långt före. Tidningsbudet och jag möts oftast när jag kommer till Kastellgatan, vilken dag är han på tro?
I bageriet utstrålar ugnen skön värme, den har stått på i ett par timmar och väntar nu på att fyllas med de färdigjästa bröden som vi bakade igår. När de är gräddade blir de dagens och samtidigt sätter jag den första degen för idag som kommer att bli till färdiga bröd imorgon.
Vad är det för dag idag sa du?
torsdag 2 september 2010
Om surdeg
Vår process ser ut såhär, tidig eftermiddag dag 1 börjar vi med att mata surdegen, (det är då vi kan blanda t ex 60 kg till en dag när vi ska baka mycket).
Surdegen äter upp sig under kväll och natt och när jag kommer till bageriet vid 3-4 snåret på morgonen har den ätit och mognat klart. Nu börjar dag 2. Då börjar jag alltså med att sätta degar till morgondagens bröd, dinkeldeg, vetesur, rågsur, frukt & nötdeg, finsk råg osv. Degarna består av surdeg, mjöl av olika slag, vatten och havssalt, ibland nötter och frukt eller frön och hela korn i de grova degarna, absolut ingen jäst förutom i Gotlandsbrödet.
Framåt lunchtid har vi satt alla degar som först har fått vila och därefter vägts upp och formats till bröd och baguetter av olika slag. Nu står alla bröden i kylrummet inbäddade i mjölade korgar eller linnedukar och jäser långsamt långsamt till följande morgon, dag 3, när vi förhoppningsvis har timat jäsningen perfekt och bröden är redo att börja gräddas i en het stenugn tidigt på morgonkvisten.
Sen börjar det om, morgondagens degar bearbetas varvat med att dagens bröd gräddas, sen matas surdegen igen inför nästa dags bak och så fortsätter det...
Och så här gör min mamma när hon bakar hemma!
måndag 23 augusti 2010
Sensommar och småskalighet
Sensommaren är nog min absoluta favoritårstid, så mycket goda svenska frukter och grönsaker på en och samma gång att det nästan är svårt att välja på allt. Och så dessa underbara havskräftor! I bageriet har vi gjort ett bröd som passar till havets läckerheter, ett dill- och lökbröd som vi bakar på fredagar och lördagar ett tag framöver. Löken är färsk svensk ekolök, både gul och röd, som vi rostar lite lätt i ugnen för att få fram godast smak, och dillfrön (som jag tyvärr ännu inte fått tag på ekologiska) som blandas i degen till vårt ljusa bröd, vetesur, och smaken blir fantastisk. Detta bröd bakar vi inga stora mängder av så beställ gärna i god tid till kräftskivan.
I lördags bakade vi små söta pajer med röda plommon och lite mandelmassa, på lördagar framöver kommer vi att ha liknande pajer, men innehållet kan variera beroende på vad vi får tag på, plommon, äpplen, havtorn osv.
Som sagt nu kan man välja och vraka och det bästa som finns är väl när de svenska ekoäpplena äntligen kommer!? Jag längtar i alla fall som bara den och Klara och Åsa på Hedenborgs (vår leverantör av frukt, nötter, frön, rapsolja, choklad osv) säger att det inte dröjer länge nu.
På tal om leverantörer så börjar det äntligen att dyka upp alternativ till mejerijätten Arla! Sedan i maj får vi ekologisk mjölk direkt från ett litet mejeri som heter Hjordnära, och ligger i Hjo! Det är precis så vi vill jobba, i liten skala och att helst kunna få en personlig kontakt med våra producenter och leverantörer. Det ger så mycket mer och man förstår varandra bättre när man spelar i samma liga...
Vi bakar ett nytt bröd nu, det heter Bruno. Det är vårt grövsta bröd hittills, bakat på hel emmer, emmerfullkornsmjöl, vetesurdeg, speltkli, solrosfrö, hampafrö och lite aprikoser som får sprida sin behagliga sötma. Grovt, saftigt, hållbart och med en lite söt nötaktig smak. Emmer- och hampasmak är svårt att beskriva men det bör provas av alla som gillar riktigt grova bröd. Vi bakar det på tisdagar, torsdagar och lördagar. Emmer är ett av de allra äldsta spannmålen, föregångaren till dinkel som i sin tur brukar beskrivas som vetets föregångare.
Till sist, en bagare känner igen sina bröd! Ett par gånger har jag sett bilder på våra bröd illustrera texter i GP, jag tar det som en komplimang även om det vid ett tillfälle handlar om ett annat bageri...
Och, troligtvis kommer reportaget om oss och surdeg i norska Dagens Näringsliv nu i helgen eller kanske nästa helg, vet inte om vi har någon som följer oss i Norge, men man vet ju aldrig!
onsdag 11 augusti 2010
Välkomna tillbaka!
Tur att vi har dragit igång bageriet den här veckan då!
Vi har njutit av de lediga veckorna i fulla drag, vilken lyx att få vara uppe hur sent man vill på kvällarna och sen sova tills man vaknar utan klocka på morgonen! Det gjorde verkligen gott.
Och vad roligt det känns att starta igen när man har hämtat lite nya krafter. Vi har fått höra av många kunder att vi har varit efterlängtade och vi kan bara säga det samma tillbaka, vi har längtat efter er också! Några nyheter kommer att dyka upp de kommande veckorna så håll ögonen öppna. Och så har vi förstärkt personalen med en ny bagare, Sabina, som gjorde sin praktik hos oss i våras. Maja och Julia som har jobbat så bra i butiken ska båda börja skolan, så snart kommer nya ansikten att dyka upp bakom disken. En riktig nystart blir det med andra ord.
Idag på morgonen hade vi besök av två norrmän, en journalist och en fotograf, som håller på med ett regortage om surdeg för den norska varianten av Dagens Industri som heter Dagens näringsliv! Reportaget ska vara i helgbilagan om några veckor och efter besök hos oss skulle de vidare till Stockholm och baka med Martin Johansson som driver bloggen Pain de Martin och därefter åka till Gotland och prata med Erik Olofsson på Rute stenugnsbageri. Väldigt roligt med uppmärksamhet från utlandet!
Den här veckan blir ingen mjukstart utan vi bakar på som tusan, men dessvärre har bröden tagit slut lite tidigt både igår och idag, som sagt många har längtat, men vi jobbar på bättring...Svedjeråg
lördag 10 juli 2010
Studieresa, storstädning och semester!
Senare var vi ute på vandring i Anders åkrar, vajande sädesfält är så vackert! Svedjeråg, Ölands lantvete, Jacoby-vete, nakenkorn, emmer, spelt och så ungefär 80 olika sorter till som de försöksodlar. Helt enormt att få se så mycket olika spannmålssorter. Vi åt god lunch på Lundens gård, tittade på fler odlingar och en ny gigantisk spannmålstork, tiden går fort när man har roligt! Sen en titt på den 800 år gamla Tunhems-eken och därefter hade hela dagen gått och vi åkte hemåt stan igen.
måndag 28 juni 2010
Vi laddar inför sista veckan
Det var ett stort sug efter bröd dagen före midsommar, vi bakade så mycket som det bara går i vårt lilla bageri men det räckte inte på långa vägar! Vid lunchtid hade vi sålt slut de bröd som inte var beställda. Så till alla er som blev besvikna; vi är ledsna men det är inte mycket mer vi kan göra, bageriet är litet och det finns en begränsad kapacitet... Men beställ gärna bröd i god tid till dylika helger!
Nu har vi bara en vecka kvar tills det är dags för oss att ta sommarlov, söndagen den 4 juli är sista dagen och sen öppnar vi igen den 10 augusti. Det här veckan bakar vi på ganska mycket, vi vet att det är många som vill bunkra upp lite inför sommaren och då är det en god idé att ringa in beställningar senast dagen före, men ännu hellre två dagar innan så att vi kan planera hur mycket som skall bakas!
På måndag åker vi på en studietur till Wästgötabönderna och Anders Lunneryd med besök bl a i kvarnen och på sädesfälten, sen ska bageriet skrubbas från golv till tak innan vår semester börjar på allvar. Surdegen får så klart följa med!
tisdag 1 juni 2010
Söta söta sommar
Lördagsgodis, serveras helst med lättvispad vaniljgrädde...!
Sommaren har bara börjat men jag kan väl passa på att dra lite nyttig information, vi stänger över midsommarhelgen, har alltså öppet t o m torsdagen den 24/6 kl 18.
lördag 15 maj 2010
Våga vägra jäst
Fem fyrar i vad då? Jo, i GPs surdegsbrödtest! Konsumentpanelen har testat bröd från åtta bagerier i stan, vår vetesur fick toppbetyg. Det kom som en mycket glad överraskning tidigt på morgonkvisten. Det bästa av allt var att de hade noterat att vi var det enda bageriet som bakar surdegsbröd utan jäst! Det skulle vara intressant att ytterligare definiera det här med surdegsbröd...
En annan rolig grej som hände i veckan var att Sébastien från Petit France i Stockholm kom och hälsade på. En otroligt duktig och engagerad bagare som hade hittat till Göteborg för första gången. Det är alltid lika roligt att träffa likasinnade, här kan ni läsa vad han skriver om oss på sin blogg!
måndag 10 maj 2010
Helg igen!
tisdag 07-14
onsdag 07-18
torsdag 08-14
fredag 07-18
lördag 08-14
söndag 08-14
Vi väntar oss högtryck på onsdag, så kom inom tidigt eller ring och lägg undan bröd. Vi bakar det vanliga plus nässelbröd och kumminbröd på onsdag.
klicka på bilden för mer info
Många har frågat efter kurser i surdegsbakning och nu tar jag första steget att prova på att hålla kurs, det är Annika som har Hus 91 på Käringön som står för upplägget och jag kommer dit några dagar som baklärare! Veckorna är 24 och 34.
tisdag 27 april 2010
Valborg och nässlor på gång
På fredag firas våren in och då har vi öppet som vanligt 7-18, hett tips är att lägga in en beställning om man kommer sent på dagen. Vi bakar nässelbröd och gotlandsbröd som tillägg till det vanliga sortimentet på fredag. Lördag 1 maj har vi stängt, och därefter öppet som en vanligt söndag den 2 maj.
Det goda smöret från Vallmobacken har varit efterfrågat, de har haft lite småstrul i tillverkningen men vi hoppas snart på en ny laddning med färskt, lent, syrligt, gräddigt och alldeles underbart smör.
Glad vår!
fredag 2 april 2010
Kursplaner
Planer smids för en liten surdegskurs på Käringön i sommar, det blir två tillfällen, läs mer om kursen här; den heter Örter för kropp och själ, surdegsbak och salta bad, låter det inte härligt!?
torsdag 18 mars 2010
Havtorn, påsktider och gott smöör
Vårdagjämning, ljusare dagar och vårkänsla! Nu tyckte jag att det var dags för en riktig energi-bomb i brödväg! Vad sägs om ett havtornsbröd? Det är ett lite ljusare bröd som är bakat på dinkel och vetesurdeg och fullt av pumpafrön och havtornsbär, kan det bli nyttigare kan man undra...
På Wikipedia står att läsa "Havtorn är förmodligen det av alla jordens bär som innehåller flest vitaminer i stor mängd." Massor av antioxidanter, mineraler och även lite nyttigt omega-3 fett finns i det här brödet. Bären är syrliga med en närmast tropisk smak, det blir ganska spännande i ett milt surdegsbröd!
Vi kommer att baka detta bröd på vardagarna t o m påsk.
Och apropå påsk! Vi håller öppet till och med skärtorsdagen, därefter stänger vi en vecka och öppnar fredagen den 9 april igen (den glade bagarn åker då till San Remo stad!). Före påsk bakar vi vårt fina vörtbröd, det kommer att finnas till försäljning på onsdagen och torsdagen i påskveckan. Redan i januari började beställningarna till påsk trilla in...
Lite annat smått och gott;
Det har inte funnits så mycket tid att blogga nu så en hel del har jag nog missat.
Men, vi har köpt in ett otroligt gott gårdssmör från Vallmobackens smöreri utanför Alingsås! Under en period provar vi att sälja detta världens bästa tillbehör till ett gott bröd, och det verkar gå åt som smöör.. Haha, klart värt att prova är det i alla fall. Patrik, smörhantverkaren själv kommer på fredagar med nykärnat smör, han är även stolt leverantör till en rad fina krogar både i Gbg och i den kungliga huvudstaden.
Till sist, lite kuriosa från DNs helgbilaga för några veckor sedan, min pappa hade scannat in och mailat mig, med följde frågan, -Vad menas med indiejäst?
klicka på bilden och se den lite skarpare, man kan säga att alvar & ivar har träffat tiden klockrent
onsdag 10 mars 2010
Vi får en snigel!
fredag 26 februari 2010
Passion för bröd
Snö, is och slask gör att vi har lite mindre att göra än vanligt i bageriet. Många tappra kunder verkar ändå villiga att riskera liv och lem för att få köpa sina bröd och det är härligt. En längtan efter vår växer sig dock allt starkare hos oss, tänk ljusa kvällar, asfalt, knoppar som brister, en kopp kaffe utomhus...
Vi fortsätter att baka semlor veckan ut, men sen är det slut för i år, det kanske är ett vårtecken?
måndag 1 februari 2010
Långtisdag den 16/2
måndag 25 januari 2010
Semlor semlor semlor...
På vardagarna har vi planerat att baka ost & kumminbrödet ett tag framöver, det har varit lite strul med ostleveransen nu, men vi räknar med att få ordning på det under veckan. Inga andra nyheter är på gång just nu utan vi koncentrerar oss för fullt på att göra goda semlor ett tag framöver.
Nu kan alla hundägare känna sig lite extra välkomna för vi har äntligen ordnat en hundkrok på utsidan!
(Vi ser helst att hunden stannar utanför bageriet :)
tisdag 5 januari 2010
Nytt år och 1-årsdag!
Vi tänker nu fortsätta vår kamp för bättre bröd åt folket! Och hoppas att det kommer att fortsätta blåsa en mild medvind längs Kastellgatan...