lördag 21 december 2013

Julbak

Öppettider de sista dagarna före jul är;

Lördag 21/12 kl 8-15
Söndag 22/12 kl 8-15
Måndag 23/12 kl 7-17, (endast förbeställda bröd)

Flera sorter är nu redan fulltecknade till måndag, beställ snarast för att vara säker på att få bröd till jul. Tel 031-130313

Därefter är bageriet stängt till och med den 7/1 2014


måndag 9 december 2013

Juletider i bageriet


Pulsen stiger dag för dag på alvar och ivar och dofterna sprids i kvartetet, det lackar mot jul!

Vårt julbak i år ser ut ungefär som vanligt:

Vörtbrödet; Kryddigt, saftigt och mustigt bröd med russin. Bakas från och med onsdag alla dagar fram till jul. (Den 13/12 + 20-23/12 kan man beställa utan russin.)

 Frukt de Luxe; Fruktbrödet med extra allt, äpple, aprikos, fikon, russin, valnötter, mandel, lingon, apelsin och kanel. Lite som en mumsig fruktkaka men ändå ett surdegsbröd. Bakas från fredag nästan alla dagar fram till jul.

Lussekatter; Saftiga och med mycket saffran.

Pepparkakor; Spröda och kryddiga med gott sting. Passar väldigt bra till en god blåmögelost.

På butikshyllan fyller vi löpande på med Bennys sesamknäcke, Mandelskorpor med saffran, det finaste ströbrödet till julskinkan, nyrostad müsli, chokladkonfekt, julkonfekt, flytande vört för den som vill baka själv osv.
 
Öppettider i julveckan:

tisd 17/12     kl 7-15
onsd 18/12   kl 7-18
torsd 19/12   kl 7-18
fred 20/12    kl 7-18
lörd 21/12    kl 8-15
sönd 22/12   kl 8-15
månd 23/12  kl 7-17 OBS! Den 23/12 säljer vi endast förbeställda bröd, beställ i god tid.

Vi rekommenderar att man beställer bröd i god tid för att vara säker på att få det man vill ha alla de här dagarna, vi tar emot beställningar i butiken och på tel 031-130313, OBS, ej via mail.
Den 23/12 säljer vi endast förbeställda bröd, vänta inte för länge med din beställning.

Sortimentet kommer de sista dagarna före jul att vara något reducerat, det är för att vi vill kunna baka så mycket som möjligt så att brödet räcker till fler.

PS. Bakkurserna är fullbokade, det finns endast någon reservplats kvar, men i år auktionerar vi ut den sista platsen till förmån för Musikhjälpens insamling 2013, kolla in på Tradera/Musikhjälpen!

fredag 29 november 2013

Sent i november

På söndag redan första advent, det betyder att vi lägger i en extra växel och börjar årets julbak. Idag, fredag, har vi premiär för lussekatter, vörtbröd och pepparkakor. Nu har vi även flytande vört till försäljning i butiken, för er som hellre bakar vörtbrödet själva.

 Mer jul-info kommer löpande, men för snabbare uppdatering kan man följa oss på instagram, där vi även kommer att försöka åstadkomma en liten bildadventskalender i år. 


måndag 18 november 2013

Bakkurs på alvar & ivar


Kommande kursdatum:

25 - 26/1 2014
1 - 2/2 2014
 

Vi erbjuder en 2-dagars grundkurs i bakning med surdeg för hemmabagare.
På kursen får du se mer av hur vi arbetar på alvar & ivar, vi kommer att dela med oss av mycket kunskap, en del hemligheter och hur man ska göra för att våga lita på sin surdeg och baka bröd helt utan jäst.
Under kursen går vi igenom grunderna för surdegsbakning, pratar om mjöl, surdeg och utrustning och vi provar på att tillsammans baka flera olika sorters bröd samt pizza enbart på surdeg.

I priset ingår fika, middag, provsmakning med tilltugg, en surdegsstart, recept och så klart bröd att ta med dig hem.
Kursen hålls på alvar & ivar surdegsbageri på Kastellgatan 11 i Göteborg.
Deltagarantalet är begränsat till 8 per tillfälle. Först till kvarn för anmälan gäller, via mail, info@alvarochivar.se, eller i butiken.

    Dag 1 kl 16.30-21
    Dag 2 kl 10-15

    Pris 1 900 kr

Kursavgiften skall betalas in senast två veckor innan kursen äger rum, vid förhinder senast 1 vecka innan betalas hela avgiften tillbaka. Vid avhopp två dagar innan kursstart eller senare betalas endast halva avgiften tillbaka.
Foto: Lena Haraldsson

fredag 1 november 2013

Öppet lördag 2/11!

Vi har öppet som vanligt på Alla helgons dag, lördagen den 2/11. Alltså kl 8-14, välkomna och ha en trevlig helg!

onsdag 2 oktober 2013

Fredagen den 4/10


Det finns inte många bakverk som förtjänar en egen dag, men kanelbullen är och förblir en odödlig svensk klassiker. Det finns nog inget annat bakverk som kan framkalla så många känslor och minnen som den. På fredag är det dags för hyllning, det är kanelbullens dag.

Våra bullar är ekologiska och bakas på ölands lantvete, dinkel, smör, råsocker, kanel, kardemumma, och jäst (vi har aldrig lyckats göra tillräckligt goda bullar på surdeg). Pris 15 kr, men vid förbeställningar (dagen innan)  på 10 eller fler ger vi 10% rabatt.
Beställ gärna dina bullar på tel 031-130313

onsdag 11 september 2013

Snart är hösten här

 De vackra sensommarveckorna virvlar förbi i bageriet. Det har varit ett kärt återseende med alla stammisar som har längtat efter oss (eller snarare bröden) efter semestern. Tack alla ni som ger oss beröm och pepp!
I höst är det lite av en nystart i bageriet. Nästan hela gänget är nytt och det är väldigt spännande. Flera av våra gamla medarbetare valde att ta nya vägar i höst, seriösa studier och bagerijobb i Stockholm lockade bl a... Stort tack och lycka till Åsa, Emil, Lizette och Ebba som har jobbat och slitit hos mig så länge!

Emma bakar Gotlandsbröd

Det nya alvar & ivar-gänget består av mig, min fantastiska man Benny som äntligen har övergivit restaurangbranschen och börjat hos oss! Emma, som var vår bagarpraktikant under 8 v när hon gick sista året på gymnasiet, trots hennes unga ålder imponerade hon stort på oss då och gör det fortfarande. Kristin som tidigare agerat extrapersonal vid sidan av sitt engagemang i det fina kaféet Two Little Birds på Andra Långgatan, kommer nu att jobba här lite mer. Vi har även fått en lärling på halsen, Jonas som efter några år som kallskänka nu vill ägna sig helhjärtat åt att baka surdegsbröd. Han går en utbildning i Kungälv som är förlagd hos oss fyra dagar i veckan!

Den här veckan börjar vi med ett nytt säsongsbröd, Äpple & rönnbärsbröd. Det är en osedvanligt god säsong för frukt och bär på västkusten i år och det vill vi ta vara på. Vi använder en blandning av trädgårdsäpplen, just nu mest Transparente blanche och Hallands Brunnsäpple och egenplockade rönnbär som vi frostnupit i frysen och därefter torkat i ugnen. Rönnbären ger en god lite fruktig och bitter smak åt brödet (tänk riktigt fin apelsinmarmelad), äpplena ger i sin tur sötma och saftighet. Brödet är bakat på dinkelmjöl och vetesurdeg.
På lördagar bakar vi små goda äppelpajer och bland sötsakerna dyker nu även kola och blåbärsbullar upp vissa dagar.

Frostnupna rönnbär