torsdag 14 januari 2021
Beställ gärna till lördag tack
tisdag 8 december 2020
Juletider på alvar & ivar
I år är som bekant inget riktigt som vanligt, men; vi kommer precis som varje år att ha öppet t o m den 23/12 och därefter stänga för lite jullov. I år tar vi emot alla julbeställningar genom en helt ny webshop som du hittar här: https://alvarochivar.se/julbutik/butiken
Beställ till valfri dag 21-23/12
Betala i förväg med swish eller på plats med kort/kontant vid hämtning.
Hämta på vald dag.
Så enkelt hoppas vi att det kommer att vara! Men det här är ett nytt sätt för oss att jobba, så vem vet hur det slutar? Hur som helst, varmt välkommen till vår lilla webbutik :)
fredag 28 augusti 2020
Snart är mustsäsongen igång!
Vi mustar dina äpplen i vårt eget musteri på Tjörn.
Säsongen 2020 startar den 17/9 och håller på till slutet av oktober/början av november, (det är äpplena som styr).
Antingen bokar ni tid och vi mustar medan ni väntar (det tar ca 1 timme och gäller bara på söndagar) eller så lämnar ni in era äpplen i vårt bageri Göteborg och hämtar musten veckan efter. Minsta mängd för att du ska få must bara av din egen frukt är 100 kg, det går jättebra med mindre mängder men då blandas dina äpplen med någon annans.
Det går fint att lämna in äpplen vid bageriet på Kastellgatan i Göteborg efter överenskommelse, för att senare även hämta ut musten där (för denna service tar vi 5 kr extra per bag in box). Packa inte för tunga kassar eller lådor, tänk på oss som ska bära och frakta din frukt:)
Viktig information om äpplen och mustning:
Finare äpplen blir finare must! Äpplena behöver inte vara perfekta, det viktigaste är att de är rena och genomgångna, rutten och smutsig frukt ska man inte musta. Fallfrukt från hagar där det går betesdjur kan vi inte musta, risken för farliga bakterier är för stor. Övrig fallfrukt är ok, om fallskadorna är av lättare karaktär och äpplena inte har legat mer än högst ett par dagar. Bäst blir det dock alltid om man plockar äpplena direkt från trädet. Angrepp från rönnbärsmal och äppelvecklare kan vara ok, kolla flera frukter inuti och gör en helhetsbedömning, skalen kan se värre ut än insidan.
Mjölig och övermogen frukt funkar dåligt att musta, den bästa musten får man av fasta och saftiga lagom mogna höst- och vinteräpplen. Bruna kärnor = moget äpple och det ska gärna knaka lite i fruktköttet när man biter i äpplet.
Man får ut drygt hälften av äpplenas vikt i must, räkna med ca 6 liter av 10 kg.
Päron går bra att musta, de sorter med kött av lite fastare slag blir bäst, de får ej vara övermogna eller för mjuka för då sätter våra maskiner igen.
Vi pastöriserar musten och tappar den direkt i 3-liters bag in box-förpackningar, hållbarheten är 1 år. Vi kan också pressa råmust, tag då med egna kärl som rymmer minst 10 liter, pris för råmust är 12 kr/l.
Priser 2020; 70 kr per 3-liters bag in box när man lämnar eller bokar direkt på Tjörn. Priset är 75 kr per 3-liter om man lämnar äpplen och hämtar must i Göteborg.
Kontakt: kalvhagen@alvarochivar.se
tel 0708-231424
adress: Svanvik 540, 47172 Hjälteby
tisdag 30 juni 2020
semestern närmar sig
fredag 13 mars 2020
telefonstrul!
tisdag 17 december 2019
juletider på alvar & ivar
fredag 6 september 2019
Vi mustar dina äpplen!
Vi mustar dina äpplen i vårt eget musteri på Tjörn.
Säsongen 2019 startar söndagen den 15/9 och håller på till slutet av oktober.
Antingen bokar ni tid och vi mustar medan ni väntar (det tar ca 1 timme och gäller bara på söndagar) eller så lämnar ni in era äpplen och hämtar musten veckan efter. Minsta mängd för att du ska få must bara av din egen frukt är 100 kg, det går jättebra med mindre mängder men då blandas dina äpplen med någon annans.
Det går fint att lämna in äpplen vid bageriet på Kastellgatan i Göteborg efter överenskommelse, för att senare även hämta ut musten där (för denna service tar vi 5 kr extra per bag in box). Packa inte för tunga kassar eller lådor, tänk på oss som ska bära och frakta din frukt:)
Viktig information om äpplen och mustning:
Finare äpplen blir finare must! Äpplena behöver inte vara perfekta, det viktigaste är att de är rena och genomgångna, rutten eller smutsig frukt kan man inte musta. Fallfrukt från hagar där det går betesdjur kan vi inte musta, det finns risk för farliga bakterier som inte dör i processen. Övrig fallfrukt är ok, om fallskadorna är av lättare karaktär och äpplena inte har legat mer än högst ett par dagar. Bäst blir det dock alltid om man plockar äpplena direkt från trädet.
Mjölig och övermogen frukt funkar dåligt att musta, den bästa musten får man av fasta och saftiga lagom mogna höst- och vinteräpplen. Bruna kärnor = moget äpple och det ska gärna knaka lite i fruktköttet när man biter i äpplet.
Man får ut drygt hälften av äpplenas vikt i must, räkna med 6 liter av 10 kg.
Päron går bra att musta, de sorter med kött av lite fastare slag blir bäst, de får ej vara övermogna eller för mjuka för då sätter våra maskiner igen.
Vi pastöriserar musten och tappar den direkt i 3-liters bag in box-förpackningar, hållbarheten är 1 år. Vi kan också pressa råmust, tag då med egna kärl som rymmer minst 10 liter.
Priser 2019:
70 kr per 3-liters bag in box när man lämnar eller bokar direkt på Tjörn.
75 kr per 3-liter om man lämnar äpplen och hämtar must i Göteborg.
Råmust kostar 12 kr/liter.
Kontakt: kalvhagen@alvarochivar.se
tel 0708-231424
adress: Svanvik 540, 47172 Hjälteby
Byggnaden som inrymmer vårt musteri, den röda fina ladan, är uppförd med hjälp av medel från EU:s jordbruksfond för landsbygdsutveckling.