tisdag 18 november 2008

Från jord till bord

Alvar och Ivar har varit på utflykt till varaslätten för att följa sädens väg från jord till bord. Vi tog tåget till Trollhättan för att möta Anders Lunneryd, spannmålsbonde och säljare hos Wästgötarna som kommer bli vår mjölleverantör framöver. Anders tog oss direkt till Varas lilla bageri, för att presentera oss för bagaren och leverera en kvarn, modell mindre.
Varabagarn Tony är en morgonpigg bagare som bakar surdegsbröd med stor entusiasm. Av honom fick vi goda råd, varsin laddning med aktiv kornmalt och ett stort lycka till!






Smarrig lunch bestående av maffig räkmacka intog vi på traktens charmigaste 50-tals inredda café, Konditori Fröjden. Vad skönt det är att tiden faktiskt står stilla någonstans! Mätta och belåtna rullade vi vidare mot Levene kvarn, för att träffa mjölnaren Hans. Här var det full fart på valsarna och det gamla fina maskineriet från 40-talet.
Hemma hos Anders fick vi en guidad tur på gården, som är vackert belägen bland åkrarna nära Trollhättan. Det var ett inspirerande besök, tack Anders för turen.



Kvarnen i St Levene





För övrigt går bageribyggandet framåt lite i sick-sack, byråkratin förhalar våra planer lite grann men vi är positiva och hoppas att allt lossnar snart. Håll tummarna hårt så kanske vi öppnar innan jul.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Välkomna till vår gata! Ser fram emot att köpa ert bröd! Lycka till med allt!

Anonym sa...

Härligt att ni kommer baka på mjöl från mina trakter! Hejja hejja. Otroligt fin kvarn, och tack för kafé tipset! Inte visste jag att Vara bjöd på sådana godbitar!

/Lina