lördag 15 maj 2010

Våga vägra jäst

Fjorton sorters surdegsbröd utan jäst och en sort med (gotlandsbröd).

Runt halv fyra-snåret i morse kom den fina mannen som kör ut tidningsbuntar till Kastellgatan viftandes med en tidning utanför bageriet, Ni har fått fem fyrar sa han!

Fem fyrar i vad då? Jo, i GPs surdegsbrödtest! Konsumentpanelen har testat bröd från åtta bagerier i stan, vår vetesur fick toppbetyg. Det kom som en mycket glad överraskning tidigt på morgonkvisten. Det bästa av allt var att de hade noterat att vi var det enda bageriet som bakar surdegsbröd utan jäst! Det skulle vara intressant att ytterligare definiera det här med surdegsbröd...

En annan rolig grej som hände i veckan var att Sébastien från Petit France i Stockholm kom och hälsade på. En otroligt duktig och engagerad bagare som hade hittat till Göteborg för första gången. Det är alltid lika roligt att träffa likasinnade, här kan ni läsa vad han skriver om oss på sin blogg!
Sabina och Maja tar välförtjänt lördagsfika i trappan.

3 kommentarer:

ruggighund sa...

STORT GRATTIS!

Blev väldigt förvånad att andra bagerier har jäst i sina surdegsbröd!? Det låter ju konstigt, jag hade inte blivit förvånad om Pressbyråns "surdegs-fralla" innehåller jäst men att bagerier som Cum Pane och DaMatteo har det förvånar mig. Nu är ju inte jäst något farligt och visst kan det vara skönt att safea när det gäller jäsning men för ett surdegsbageri är det ju inga problem att jäsa utan jäst.

Hur går det förrresten, blir det några surdegskurser och kommer det i så fall vara för nybörjare eller mer erfarna bagare? Jag hade gärna sett en kurs där man skippar de första stegen om hur man sätter och matar sin surdeg och istället gå in på tips som rör bakningen som rundrivning/brödformning och kanske även brödsnittning.

Daniel sa...

Hörde nå rykte om dom andra som fick högsta betyg bakar med Bakeoff. Kan detta va sant...

alvar och ivar surdegsbageri sa...

Tack för era kommentarer!

Jag blev också lite förvånad över jästinnehållet, (och hur mycket är lite kan man fråga sig, 1 % i ett bröd som väger 1 kg är faktiskt ganska mycket, då jäser det t o m utan hjälp av surdegens kraft). Vissa av de här bagerierna kallar sig gärna surdegsbageri men i mitt surdegsbageri är det i alla fall inga problem att jäsa bröden enbart på surdeg.
Jag tipsar däremot gärna hemmabagare att ta i en smula jäst så länge man inte känner sig helt säker på sin surdeg.

Att någon av dem bakar bake off tror jag inte. De som Daniel nämner har ju ett alldeles nytt och fint bageri och de köper mjöl av samma bönder som vi gör.

Fanny