I måndags åkte vi på studieresa till Anders Lunneryd och Wästgötarna. Vi blev upplockade på stationen i Trollhättan, därefter bar det av till Stora Levene med fika på Konditori Fröjden och sedan ett besök i kvarnen där Hans visade oss runt. Det finns nästan bara en handfull med småskaliga kvarnar kvar i Sverige, mjölnarnas kunskap är nästan utdöende, men det verkar vara ett fint sätt att jobba på, så satsa på det ni som inte vet vad ni vill bli när ni blir stora! Leta upp en duktig mjölnare att praktisera hos eller gå i skola i Schweiz eller Tyskland, ty i Sverige finns inte längre mjölnarutbildningen kvar...
Senare var vi ute på vandring i Anders åkrar, vajande sädesfält är så vackert! Svedjeråg, Ölands lantvete, Jacoby-vete, nakenkorn, emmer, spelt och så ungefär 80 olika sorter till som de försöksodlar. Helt enormt att få se så mycket olika spannmålssorter. Vi åt god lunch på Lundens gård, tittade på fler odlingar och en ny gigantisk spannmålstork, tiden går fort när man har roligt! Sen en titt på den 800 år gamla Tunhems-eken och därefter hade hela dagen gått och vi åkte hemåt stan igen.
Senare var vi ute på vandring i Anders åkrar, vajande sädesfält är så vackert! Svedjeråg, Ölands lantvete, Jacoby-vete, nakenkorn, emmer, spelt och så ungefär 80 olika sorter till som de försöksodlar. Helt enormt att få se så mycket olika spannmålssorter. Vi åt god lunch på Lundens gård, tittade på fler odlingar och en ny gigantisk spannmålstork, tiden går fort när man har roligt! Sen en titt på den 800 år gamla Tunhems-eken och därefter hade hela dagen gått och vi åkte hemåt stan igen.
Riktigt gott att komma ut på landet en tur och en känsla av att vi tillsammans gör något viktigt för mångfalden infann sig på vägen hem. Anders och de andra sju Wästgötarna som odlar spännande gamla spannmålssorter, Hans som med fingertoppskänsla maler mjölet i den gamla kvarnen och så till slut vi som bakar och säljer brödet, vi alla långt långt från industrins långa armar.
I veckan har vi också skurat bageriet från golv till tak, nu är det hur rent och fint som helst. Surdegarna är redo för semester nerpackade i små resevänliga burkar och nu väntar flera veckors sköna sovmorgnar och förhoppningsvis mycket mycket annat innan vi öppnar igen den 10 augusti...
1 kommentar:
trevlig bloggpost, kul att se bilder från odlingar!
Skicka en kommentar