måndag 23 augusti 2010

Sensommar och småskalighet


Sensommaren är nog min absoluta favoritårstid, så mycket goda svenska frukter och grönsaker på en och samma gång att det nästan är svårt att välja på allt. Och så dessa underbara havskräftor! I bageriet har vi gjort ett bröd som passar till havets läckerheter, ett dill- och lökbröd som vi bakar på fredagar och lördagar ett tag framöver. Löken är färsk svensk ekolök, både gul och röd, som vi rostar lite lätt i ugnen för att få fram godast smak, och dillfrön (som jag tyvärr ännu inte fått tag på ekologiska) som blandas i degen till vårt ljusa bröd, vetesur, och smaken blir fantastisk. Detta bröd bakar vi inga stora mängder av så beställ gärna i god tid till kräftskivan.


I lördags bakade vi små söta pajer med röda plommon och lite mandelmassa, på lördagar framöver kommer vi att ha liknande pajer, men innehållet kan variera beroende på vad vi får tag på, plommon, äpplen, havtorn osv.
Som sagt nu kan man välja och vraka och det bästa som finns är väl när de svenska ekoäpplena äntligen kommer!? Jag längtar i alla fall som bara den och Klara och Åsa på Hedenborgs (vår leverantör av frukt, nötter, frön, rapsolja, choklad osv) säger att det inte dröjer länge nu.

På tal om leverantörer så börjar det äntligen att dyka upp alternativ till mejerijätten Arla! Sedan i maj får vi ekologisk mjölk direkt från ett litet mejeri som heter Hjordnära, och ligger i Hjo! Det är precis så vi vill jobba, i liten skala och att helst kunna få en personlig kontakt med våra producenter och leverantörer. Det ger så mycket mer och man förstår varandra bättre när man spelar i samma liga...


Vi bakar ett nytt bröd nu, det heter Bruno. Det är vårt grövsta bröd hittills, bakat på hel emmer, emmerfullkornsmjöl, vetesurdeg, speltkli, solrosfrö, hampafrö och lite aprikoser som får sprida sin behagliga sötma. Grovt, saftigt, hållbart och med en lite söt nötaktig smak. Emmer- och hampasmak är svårt att beskriva men det bör provas av alla som gillar riktigt grova bröd. Vi bakar det på tisdagar, torsdagar och lördagar. Emmer är ett av de allra äldsta spannmålen, föregångaren till dinkel som i sin tur brukar beskrivas som vetets föregångare.


Till sist, en bagare känner igen sina bröd! Ett par gånger har jag sett bilder på våra bröd illustrera texter i GP, jag tar det som en komplimang även om det vid ett tillfälle handlar om ett annat bageri...


Och, troligtvis kommer reportaget om oss och surdeg i norska Dagens Näringsliv nu i helgen eller kanske nästa helg, vet inte om vi har någon som följer oss i Norge, men man vet ju aldrig!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Joda, det har ni! Jag kollar D2 på fredag! :)

Elenore (E) sa...

Åh så spännande att ni tar fram de härliga kultursorterna! Typiskt att det är långt mellan Öland och Göteborg annars hade jag haffat ett "Bruno" illa kvickt! Finfin blogg ni har!