onsdag 30 november 2011

Här finns vörten!


När man ska förklara vad vört är så måste man nästan börja med lite förenklad ölbryggningskunskap:
Korn (eller annan spannmål) läggs i blöt för att groddas (då produceras enzymet amylas som omvandlar stärkelsen till maltsocker), denna process avbryts genom att kornet torkas/rostas, på fackspråk- mältas det. Sedan blötläggs malten (mäskning), därefter filtreras vätskan som vid detta stadium kallas vört för att sedan kokas med t ex humle för smaksättning, man kyler sen ölet och tillsätter öljäst.
Den vört man sedan bakar med är oftast kraftigt reducerad och koncentrerad.

Många vill baka vörtbröd hemma och då står det i vissa recept att man ska ha flytande vört. Denna kan vara svår att få tag på, i mataffärerna säljs oftast bara en kryddpåse med maltextrakt och kryddor. Det är ju roligare att få mixa ihop sin egen smaksättning på vörtbrödet. Därför börjar vi idag sälja flytande ekologiskt vörtextrakt till den som vill baka vörtbröd hemma, 100 g räcker till 2 stora eller 4 mindre bröd och kostar 30 kr. Fråga efter flytande vört i butiken.

Våra vörtbröd innehåller följande; Ölands lantvete, vetesurdeg, vatten, fullkornsråg, rågsurdeg, russin, flytande vört, råsirap, råsocker, havssalt, pomerans, kardemumma, ingefära, nejlika, fänkål och pyttelite jäst (degen blir lite för tung för att jäsas enbart på surdeg).
Bröden blir halvgrova, tunga och saftiga och har mycket smak.
Denna veckan bakar vi vörtbröd fred-sönd sedan trappar vi upp successivt fram emot jul. Den 22 och 23/12 bakar vi även vörtbröd utan russin, men till de dagarna måste allt beställas i god tid!

Idag bakade vi de sista äpple & valnötsbröden, nu blir det ett kort mellanspel med en gammal favorit- ost & kummin! Det kommer snart att följas av ett nyponbröd.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Todde ni bakade allt bröd utan industrijäst?

Så vörten är inget surdegsbröd eller?

Nyfiken :)

alvar och ivar surdegsbageri sa...

Hej!

Vörten är inget rent surdegsbröd, inte heller vårt Gotlandsbröd, de båda bakas med lite jäst för att det är väldigt tunga degar som även innehåller socker. De skulle helt enkelt inte bli bra utan den lilla jästmängden.
Detta brukar vi vara noga med att påpeka, eftersom alla våra andra matbröd jäser enbart med surdeg. Våra bullar är också bakade med jäst, de blir helt enkelt godare så!

Anders C. Ekholm sa...

Tjena,
Min mamma och hennes mamma o.s.v har alltid bakat eget vörtbröd.mums
Så länge jag vuxit upp så har alltid min mor och mormor köpt sin vört av Pripps. Men sedan ett gäng år tillbaka går inte det då de la ner bryggeriet. Vad jag förstått så är det inte riktigt samma sak med vörtextrakt? Går det att få tag på sådan vört som min mor tidigare köpt av Pripps? Använder alla bagare sig av vörtextrakt?
Har sökt efter vört i flera år nu..

Mvh/Anders Ekholm