tisdag 12 mars 2013

Låt oss presentera Jean-Paul


 I höstas började vi experimentera med ett nytt bröd. Det vi sökte var ett luftigt, saftigt och lite mildare bröd än våra andra. Brödet skulle vara stort och kunna köpas på bit, med kilopris. 
Resultatet blev snabbt väldigt populärt, men hittills har brödet varit ganska anonymt. Det får inte ens plats på den vanliga bröddisken, utan ligger lite vid sidan av. Men vissa har kallat det vårt godaste bröd hittills.

När brödet började bli klart fick det namnet Jean-Paul, det har liksom en lite "franskare" känsla än våra vanliga bröd. Man kan se det som vår hyllning till den franska brödkulturen, som utmärks av bröd med frasig skorpa och saftigt och milt inkråm. 
Jean-Paul skulle mycket väl kunna kallas för ett "levainbröd", men vi väljer att inte använda det ordet eftersom det skapar en del oklarheter. I Sverige har "levain" blivit synonymt med en brödsort. I Frankrike är det ett mer allmänt ord för bröd som jäser på naturligt vis med surdeg.

Brödet bakas med Ölands lantvete, siktat dinkelmjöl och lite fullkornsmjöl av råg. Surdegen som vi använder är något mildare än vanligt och jäsningsprocessen lite snabbare och kortare än för våra vanliga bröd. På så vis lockas lite andra smaker fram i brödet. Brödets skorpa är tunnare men mycket smakrik, den behöver gräddas ganska hårt för att brödet inte ska bli mjukt och mesigt. Det passar i princip till allt, men är perfekt till mat och kanske att doppa i en god olivolja. Vi bakar Jean-Paul torsd-lörd och kilopriset är 70 kr.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det ser gott ut, känner nästan smaken och den knapriga skorpan. Det enda som fattas är en tunn skiva serano skinka eller en ostskiva av god lagrad ost. Och varför inte avsluta med lite engelsk marmelad...?