Nästa vecka byter vi ut ost & kumminbrödet mot ett valnötsbröd, tidigare har vi bara bakat ett väldigt uppskattat bröd med både äpple & valnöt i perioder på hösten, men nu testar vi helt enkelt en variant med bara valnötter tisdagar t o m fredagar en tid framöver.
De goda lördagspajerna får ta en paus till början av mars, våra semlor går åt som smör, så vi lägger krutet på dem istället!
Bruno har under flera månader saknat hampafrön, något har strulat med leveransen av dessa, men nu, äntligen är Bruno som vanligt igen!
Jag jobbar nu på ett material till en riktig alvar & ivar-hemsida, finns det önskemål om vad som skall finnas, eller vad vi ska lägga mer fokus på där?
Och sist men inte minst, vi hälsar två nya trevliga tjejer välkomna till oss och arbetet i butiken, Ebba och Lizette!
torsdag 2 februari 2012
måndag 23 januari 2012
Dags för semlor
Tisdag den 24/1 börjar vi med våra goda semlor!
Många med mig har just semlan som favoritbakverk, det är ju en av de bästa kombinationer man kan tänka sig!
Vår semla är KRAV-märkt och görs på en vetebulle med mycket kardemumma, mandelmassa från danska Woodshade Organics (65 % mandel, råsocker och honung), extra rostad mandel i små bitar, och vispad grädde från Hjordnära mejeri, spetsad med en aning vanilj. Pris 30 kr.
Vi gör semlor varje dag ett bra tag framöver, men beställ för att vara helt säker, kanske är de slut när just du kommer...
onsdag 18 januari 2012
Lite om mjöl
Bland Wästgötarnas åkrar
På alvar & ivar bakar vi bara med mjöl som kommer från Wästgötarna. De är i själva verket åtta spannmålsbönder som har gårdar på västgötaslätten och bedriver ekologiskt modernt jordbruk. Wästgötarna har specialiserat sig på odling av äldre spannmålssorter så som Ölands lantvete, Dinkel/spelt, Emmer, Svedjeråg och många andra. Spannmålen mals sedan till mjöl i Stora Levene Kvarn utanför Vara och i Forsane kvarn i Frändefors, norr om Vänersborg.
På varje mjölsäck vi får står det vem odlaren till just det mjölet är, och det småskaliga mjölets egenskaper varierar mycket mer än mjöl från en stor producent, det har vi valt att leva med.
Spannmålssorterna har tagits fram ifrån genbanken i Alnarp i samarbete med föreningen Allkorn, Emmer tillhör de allra äldsta sorterna, det härstammar från området kring Eufrat och Tigris och började odlas av människan för ca 12 000 år sedan.
De äldre sorterna lämpar sig väldigt bra för ekologisk odling och de ger ett mjöl som är näringsrikt och har bra bakegenskaper.
Mjölet är fritt från tillsatser, det innehåller inte ens askorbinsyra som ofta tillsätts i mjöl. De gamla sorterna har många fördelar, de innehåller mer näring och därmed med smak. De hjälper kroppen att bibehålla blodsockret på en lägre nivå, och så främjar man den biologiska mångfalden genom att bevara och använda de gamla kultursorterna.
När man bakar med mjöl av gamla sorter tycker vi att man ska bearbeta degen lite varsammare än vanligt, mjölet tar även upp lite mer vätska än mycket annat mjöl, så tillsätt lite mer för ett saftigare bröd. Vår degblandare är gammal och går ganska långsamt, degarna blandas ofta bara 5 minuter, sen får de vila för att utveckla bra spänst, då bevarar vi maximalt med smak.
Nu har vi fyllt på mjölhyllan i butiken, vi säljer många av de sorter vi bakar med själva. Det finns flera mjölsorter att välja på och även dinkel- och rågflingor och dinkelmannagryn för nyttigare och godare gröt.
Jag vill att mjöl ska vara så rent och naturligt som möjligt, det är lite svårare att baka luftiga bröd på men man vinner både smak och näring.
I november var det en debattartikel i GP som handlade om höga halter av kadmium i mjöl på grund av gödsling med avloppsslam, väldigt skrämmande! Här kommer en länk till uppropet för Ren Åker Ren Mat.
Sist men inte minst, på tisdag den 24/1 börjar vi med semlor!
På alvar & ivar bakar vi bara med mjöl som kommer från Wästgötarna. De är i själva verket åtta spannmålsbönder som har gårdar på västgötaslätten och bedriver ekologiskt modernt jordbruk. Wästgötarna har specialiserat sig på odling av äldre spannmålssorter så som Ölands lantvete, Dinkel/spelt, Emmer, Svedjeråg och många andra. Spannmålen mals sedan till mjöl i Stora Levene Kvarn utanför Vara och i Forsane kvarn i Frändefors, norr om Vänersborg.
På varje mjölsäck vi får står det vem odlaren till just det mjölet är, och det småskaliga mjölets egenskaper varierar mycket mer än mjöl från en stor producent, det har vi valt att leva med.
Spannmålssorterna har tagits fram ifrån genbanken i Alnarp i samarbete med föreningen Allkorn, Emmer tillhör de allra äldsta sorterna, det härstammar från området kring Eufrat och Tigris och började odlas av människan för ca 12 000 år sedan.
De äldre sorterna lämpar sig väldigt bra för ekologisk odling och de ger ett mjöl som är näringsrikt och har bra bakegenskaper.
Mjölet är fritt från tillsatser, det innehåller inte ens askorbinsyra som ofta tillsätts i mjöl. De gamla sorterna har många fördelar, de innehåller mer näring och därmed med smak. De hjälper kroppen att bibehålla blodsockret på en lägre nivå, och så främjar man den biologiska mångfalden genom att bevara och använda de gamla kultursorterna.
När man bakar med mjöl av gamla sorter tycker vi att man ska bearbeta degen lite varsammare än vanligt, mjölet tar även upp lite mer vätska än mycket annat mjöl, så tillsätt lite mer för ett saftigare bröd. Vår degblandare är gammal och går ganska långsamt, degarna blandas ofta bara 5 minuter, sen får de vila för att utveckla bra spänst, då bevarar vi maximalt med smak.
Nu har vi fyllt på mjölhyllan i butiken, vi säljer många av de sorter vi bakar med själva. Det finns flera mjölsorter att välja på och även dinkel- och rågflingor och dinkelmannagryn för nyttigare och godare gröt.
Jag vill att mjöl ska vara så rent och naturligt som möjligt, det är lite svårare att baka luftiga bröd på men man vinner både smak och näring.
I november var det en debattartikel i GP som handlade om höga halter av kadmium i mjöl på grund av gödsling med avloppsslam, väldigt skrämmande! Här kommer en länk till uppropet för Ren Åker Ren Mat.
Sist men inte minst, på tisdag den 24/1 börjar vi med semlor!
söndag 8 januari 2012
alvar & ivar 3 år!
På tisdag när vi öppnar igen efter juluppehållet firar vi alvar & ivars 3-årsdag!
Vi bjuder på saft och bullar och har öppet från kl 7-14. Varmt välkomna!
Vi bjuder på saft och bullar och har öppet från kl 7-14. Varmt välkomna!
torsdag 22 december 2011
Ett dygn, tre bagare, tusen bröd
Först och främst GOD JUL. Vi vill säga ett stort tack till er alla som ätit våra bröd under det gångna året, utan er vore vi ingenting.
Just nu pågår vårt stora julbak, imorgon är det den 23/12 och då säljer vi endast förbeställda bröd och allt är nu redan fullbokat. Vi bakar väldigt mycket bröd men tyvärr räcker det inte för att täcka efterfrågan. Det finns en del bröd "i marginalen", så om du har blivit utan, ring oss, så sätter vi upp dig på vår väntelista om du har möjlighet att komma med kort varsel under dagen.
Efter jul tar vi en liten semester och är tillbaka igen den 10/1 2012, då firar vi 3-årsdag med saft och bullar!
God natt och God Jul
Just nu pågår vårt stora julbak, imorgon är det den 23/12 och då säljer vi endast förbeställda bröd och allt är nu redan fullbokat. Vi bakar väldigt mycket bröd men tyvärr räcker det inte för att täcka efterfrågan. Det finns en del bröd "i marginalen", så om du har blivit utan, ring oss, så sätter vi upp dig på vår väntelista om du har möjlighet att komma med kort varsel under dagen.
Efter jul tar vi en liten semester och är tillbaka igen den 10/1 2012, då firar vi 3-årsdag med saft och bullar!
God natt och God Jul
söndag 18 december 2011
Snön ligger vit på taken och endast bagaren är vaken...
Nu drar vi i alla växlar, årets galnaste vecka är kommen!
Fredag den 23/12 säljer vi bara förbeställda bröd, några sorter är redan fulltecknade (suralvar, frukt & nöt, finsk råg, bruno, vetesur), så vänta inte för länge med att göra din beställning. Vi har reducerat sortimentet och kommer inte att baka frallor och baguetter utan bara stora bröd och framför allt, våra vörtbröd!
Även resten av veckan kommer att präglas av ett extra hårt tryck, vi bakar så mycket vi bara kan men det kommer antagligen inte riktigt att räcka, så vår rekommendation är - Beställ om du vill vara säker!
Vi försöker att ladda upp med mycket müsli, pepparkakor, lussekatter osv, men även detta kan ta slut...
onsdag 7 december 2011
Jul i bageriet
Nu börjar det dra ihop sig!
Vi säljer nu vörtbröd varje dag med start imorgon torsdag den 8/12, på fredag bakas Frukt de Luxe, och årets julkonfekt kommer att vara redo att säljas i presentförpackningar.
Beställningar till julveckan trillar in i en stadig takt och vi är laddade för fler, men vänta inte för länge, det kommer att bli fullt.
Den 23/12 har vi öppet bara för försäljning av förbeställda bröd, sortimentet är något reducerat då (och den 22/12) men vörtbröd både med och utan russin, Frukt de Luxe och en hel del av våra klassiker finns såklart att beställa. Vi tar bara emot beställningar på telefon eller på plats i bageriet, ej på mail!
Hela julveckan kommer trycket att vara hårt och vi kommer att göra vårt bästa för att tillgodose efterfrågan, men vi vet att det blir tufft, så vänta inte för länge med att beställa bröd för att vara på den säkra sidan, det gäller hela julveckan.
Öppettider veckan före jul;
måndag stängt
tisdag 20/12, 7-18
onsdag 21/12, 7-18
torsdag 22/12, 7-18
fredag 23/12, 7-16, OBS!
På tisdag är det Lucia, vi har öppet 7-14, och det går bra att beställa Lussekatter, vid förbeställningar senast dagen innan av fler än 10 st lämnar vi 10% rabatt.
Fortsättning följer...
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)