tisdag 5 februari 2013

Extraöppet på fettisdagen

Tisdag den 12/2, på semlans högtidsdag, har vi extraöppet till kl 18. Beställ gärna semlor i förväg, de är både goda och ekologiska, pris 30 kr.

Igår fick jag äran att komma till en av Burgårdens bageriklasser och prata och baka med eleverna och i helgen hade vi vår tredje bakkurs i bageriet. Det har varit otroligt kul och inspirerande att att få träffa så många bakentusiaster och dela med mig lite av min kunskap.





torsdag 24 januari 2013

Sist men inte minst grädden

På alvar & ivar är vi fyra grädd-älskare mot en. Idag var det en av oss som sa "jag lever nog faktiskt lite för grädde"... Det var inte jag, men jag kan faktiskt hålla med lite. Riktig vispgrädde, luftig, lättvispad och mjuk, det är så fruktansvärt gott!
Vad vore marängsviss utan grädde? Våfflor? Prinsesstårta? Och vad vore semlan? Vi är emot alla möjliga påhitt när det gäller semlor, vaniljkräm, choklad och sånt. Är det inte godast när det är som vanligt? God bulle. Riktig mandelmassa. Luftig grädde.

Vår grädde är så klart ekologisk och kommer från Hjordnära mejeri utanför Hjo, den vispas varsamt och spetsas med lite lite fint vaniljsocker. Inget krångel. Men väldigt gott.

Färdig.
PS. Vi toppar med råsocker istället för florsocker, det blir pricken över i tycker vi.

måndag 21 januari 2013

Den viktiga fyllningen



Steg två för att göra en bra semla är fyllningen. Vi har hittat en riktigt bra mandelmassa från danska Woodshade Organics. Den innehåller 65 % mandel från Spanien och råsocker och honung. Det enda vi behöver göra är att mjuka upp den lite grann och spetsa den med rostad flagad mandel. Och så ska man inte snåla på fyllningen. Man kan nog säga att vår semla är till för mandelälskare.

torsdag 17 januari 2013

Nu blir det andra bullar

Imorgon fredag, den 18/1, är det semlepremiär på alvar & ivar. De flesta andra bagerier har nog börjat för länge sedan, men vi gillar att dra ut på det hela lite grann. Så att man blir riktigt riktigt sugen. Vi älskar semlor, och de är värda att vänta på.


Steg ett är en god bulle. Vi bakar den med ölands lantvete och dinkelmjöl, mycket smör, råsocker och kardemumma. Inte surdeg utan jäst. Det går att baka bullar med surdeg, men jag tycker inte det blir lika bra, en bulle är en bulle och den ska vara lite onyttig.

torsdag 10 januari 2013

4-årskalas!

Gott nytt år! Nu är vi igång igen och idag firar vi alvar & ivars 4- årsdag! Det bjuds på saft och minibullar hela dagen eller så länge det räcker!

onsdag 12 december 2012

Nya kursdatum + vört


Kommande kursdatum:

2-3/2 2013 Fullt!

2-3/3 2013 Finns få platser kvar!

Vi erbjuder en 2-dagars grundkurs i bakning med surdeg för hemmabagare.
På kursen får du se mer av hur vi arbetar på alvar & ivar, vi kommer att dela med oss av mycket kunskap, en del hemligheter och hur man ska göra för att våga lita på sin surdeg och baka bröd helt utan jäst.
Under kursen går vi igenom grunderna för surdegsbakning, pratar om mjöl, surdeg och utrustning och vi provar på att tillsammans baka flera olika sorters bröd samt pizza enbart på surdeg.

I priset ingår fika, middag, provsmakning med tilltugg, en surdegsstart, recept och så klart bröd att ta med dig hem.
Kursen hålls på alvar & ivar surdegsbageri på Kastellgatan 11 i Göteborg.
Deltagarantalet är begränsat till 8 pers per tillfälle. Först till kvarn för anmälan gäller, via mail, info@alvarochivar.se, eller i butiken.


    Dag 1 kl 16.30-21
    Dag 2 kl 10-15

    Pris 1 900 kr

Kursavgiften skall betalas in senast två veckor innan kursen äger rum, vid förhinder senast 1 vecka innan betalas hela avgiften tillbaka. Vid avhopp två dagar innan kursstart eller senare betalas endast halva avgiften tillbaka.


Något annat som kan glädja är hemmabagare som vill köpa flytande vörtextrakt, för nu har vi fått fatt i lite mer! Det finns ett gäng burkar à 100 g att köpa hos oss, pris 20 kr (räcker till två stora bröd ung.)

Och till er som inte vill stå för julbaket själva: beställ bröd snart! Nästa vecka kommer det att vara hårt tryck, vi laddar för fullt, men det kommer nog inte att räcka alla dagar. Och den 23e har vi öppet endast för förbeställningar kl 8-16.

onsdag 5 december 2012

Juletider på alvar & ivar


Nu växlar vi upp tempot i bageriet, det är december!

Lite kort om förändringar för att vi ska få plats med julbaket:
Sesamsnurror och Gotlandsbröd kommer tillbaka i januari.
Dinkelbrödet har fått en ny storlek och nytt utseende på prov. Vi utvärderar efter jul.

Från och med torsdag den 6/12 bakar vi vörtbröd alla dagar. Vi laddar också hela tiden upp med lussekatter och papparkakor. Frukt de luxe, brödet som från början bara bakades till jul har vi nu alla fredagar och fler dagar i julveckan.
Beställningarna trillar in hela tiden, vänta inte för länge med att beställa till den 23/12 (hela veckan och helgen före jul rekommenderar vi att man beställer för att vara säker på att få det man vill ha).

Öppettider veckan före jul:

tis 18/12    7-14
ons 19/12   7-18
tors 20/12   7-18
fre 21/12    7-18
lör 22/12    8-15
sön 23/12   8-16

Den 23/12 bakar vi bara beställda bröd, beställ i god tid för att vara säker, det gäller hela julveckan. Obs, de sista dagarna är sortimentet något reducerat, mer info finns i bageriet.

Bageriet är stängt den 24/12-2/1 2013


Vört 2012. Lite finare, bara på surdeg!

 PS! Till alla hemmabagare, vi har sålt så mycket flytande vört att vi måste spara resten till vårt eget vörtbak. Sorry! Vi tar hem mer nästa år!