tisdag 12 mars 2013

Låt oss presentera Jean-Paul


 I höstas började vi experimentera med ett nytt bröd. Det vi sökte var ett luftigt, saftigt och lite mildare bröd än våra andra. Brödet skulle vara stort och kunna köpas på bit, med kilopris. 
Resultatet blev snabbt väldigt populärt, men hittills har brödet varit ganska anonymt. Det får inte ens plats på den vanliga bröddisken, utan ligger lite vid sidan av. Men vissa har kallat det vårt godaste bröd hittills.

När brödet började bli klart fick det namnet Jean-Paul, det har liksom en lite "franskare" känsla än våra vanliga bröd. Man kan se det som vår hyllning till den franska brödkulturen, som utmärks av bröd med frasig skorpa och saftigt och milt inkråm. 
Jean-Paul skulle mycket väl kunna kallas för ett "levainbröd", men vi väljer att inte använda det ordet eftersom det skapar en del oklarheter. I Sverige har "levain" blivit synonymt med en brödsort. I Frankrike är det ett mer allmänt ord för bröd som jäser på naturligt vis med surdeg.

Brödet bakas med Ölands lantvete, siktat dinkelmjöl och lite fullkornsmjöl av råg. Surdegen som vi använder är något mildare än vanligt och jäsningsprocessen lite snabbare och kortare än för våra vanliga bröd. På så vis lockas lite andra smaker fram i brödet. Brödets skorpa är tunnare men mycket smakrik, den behöver gräddas ganska hårt för att brödet inte ska bli mjukt och mesigt. Det passar i princip till allt, men är perfekt till mat och kanske att doppa i en god olivolja. Vi bakar Jean-Paul torsd-lörd och kilopriset är 70 kr.

onsdag 27 februari 2013

Har du inga planer för helgen?

Det har kommit ett sent återbud till helgens bakkurs hos oss. Alltså, en plats ledig på alvar & ivars supertrevliga 2-dagars bakkurs lörd 2/3-sönd 3/3, läs mer om kursen här!
 
Vid intresse maila till info@alvarochivar.se snarast!
 

tisdag 5 februari 2013

Extraöppet på fettisdagen

Tisdag den 12/2, på semlans högtidsdag, har vi extraöppet till kl 18. Beställ gärna semlor i förväg, de är både goda och ekologiska, pris 30 kr.

Igår fick jag äran att komma till en av Burgårdens bageriklasser och prata och baka med eleverna och i helgen hade vi vår tredje bakkurs i bageriet. Det har varit otroligt kul och inspirerande att att få träffa så många bakentusiaster och dela med mig lite av min kunskap.





torsdag 24 januari 2013

Sist men inte minst grädden

På alvar & ivar är vi fyra grädd-älskare mot en. Idag var det en av oss som sa "jag lever nog faktiskt lite för grädde"... Det var inte jag, men jag kan faktiskt hålla med lite. Riktig vispgrädde, luftig, lättvispad och mjuk, det är så fruktansvärt gott!
Vad vore marängsviss utan grädde? Våfflor? Prinsesstårta? Och vad vore semlan? Vi är emot alla möjliga påhitt när det gäller semlor, vaniljkräm, choklad och sånt. Är det inte godast när det är som vanligt? God bulle. Riktig mandelmassa. Luftig grädde.

Vår grädde är så klart ekologisk och kommer från Hjordnära mejeri utanför Hjo, den vispas varsamt och spetsas med lite lite fint vaniljsocker. Inget krångel. Men väldigt gott.

Färdig.
PS. Vi toppar med råsocker istället för florsocker, det blir pricken över i tycker vi.

måndag 21 januari 2013

Den viktiga fyllningen



Steg två för att göra en bra semla är fyllningen. Vi har hittat en riktigt bra mandelmassa från danska Woodshade Organics. Den innehåller 65 % mandel från Spanien och råsocker och honung. Det enda vi behöver göra är att mjuka upp den lite grann och spetsa den med rostad flagad mandel. Och så ska man inte snåla på fyllningen. Man kan nog säga att vår semla är till för mandelälskare.

torsdag 17 januari 2013

Nu blir det andra bullar

Imorgon fredag, den 18/1, är det semlepremiär på alvar & ivar. De flesta andra bagerier har nog börjat för länge sedan, men vi gillar att dra ut på det hela lite grann. Så att man blir riktigt riktigt sugen. Vi älskar semlor, och de är värda att vänta på.


Steg ett är en god bulle. Vi bakar den med ölands lantvete och dinkelmjöl, mycket smör, råsocker och kardemumma. Inte surdeg utan jäst. Det går att baka bullar med surdeg, men jag tycker inte det blir lika bra, en bulle är en bulle och den ska vara lite onyttig.

torsdag 10 januari 2013

4-årskalas!

Gott nytt år! Nu är vi igång igen och idag firar vi alvar & ivars 4- årsdag! Det bjuds på saft och minibullar hela dagen eller så länge det räcker!