Årets minispannmålsodling är på gång, emmer, råg och dinkel.
Det har varit väldigt dåligt med uppdateringar här på bloggen den senaste tiden, det beror på att jag just nu ägnar all min lediga tid åt att renovera en gammal gård (ska berätta lite mer om det vid ett senare tillfälle).
Men på Kastellgatan bakar vi på som vanligt, nu är det nässelbröd och rabarberbullar som gäller. Det är en sån skön känsla att få ett lass med nyplockade nässlor eller nyskördad rabarber. Så gott och samtidigt så vackert. Nässlor är inte bara ogräs, de nya späda är en delikatess och ofta en av de första riktiga primörerna, väldigt goda i bröd eller soppa.
I sommar har vi öppet som vanligt förutom:
Nationaldagen den 6/6 kl 8-14
Midsommarafton stängt
Midsommardagen stängt
Semesterstängt vecka 27-31, dvs 30/6-5/8.
Den 6/8 öppnar vi igen med vanliga tider.
Inför midsommarhelgen brukar vi ha riktigt mycket att göra och även om vi bakar så mycket det bara går tar det alltid slut för tidigt. Det går bra att beställa bröd i förväg för att vara på den säkra sidan, tänk på att göra det i god tid för att få det du vill ha.
torsdag 30 maj 2013
torsdag 25 april 2013
Vårens helger
Det tog sin tid, men nu kan man väl säga att det är vår på riktigt? Det är faktiskt t o m svagt gryningsljus före 5-tiden på morgonen nu. Oavsett väder så tycker jag ändå att ljuset är det allra säkraste vårtecknet.
På onsdag nästa vecka är det redan första maj, då har vi öppet kl 8-14.
Och veckan som kommer därefter är det Kristi himmelsfärdshelgen, då är våra öppettider följande:
tisd 7/5 kl 7-14
onsd 8/5 kl 7-18
torsd 9/5 kl 8-14
fred 10/5 kl 8-14
lörd 11/5 kl 8-14
onsdag 20 mars 2013
Bara en vecka kvar till påsk
Nästa vecka har vi öppet som vanligt t o m Skärtorsdagen, den 28/3 kl 18. Därefter är bageriet stängt hela påskhelgen. Det kommer att innebära ett ganska hårt tryck efter bröd på onsdag och torsdag, vi rekommenderar därför starkt alla kunder att beställa i god tid för att vara på den säkra sidan.
Förutom det vanliga sortimentet (vi bakar bara stora bröd och inga baguetter och frallor på skärtorsdagen) bakar vi Gotlandsbröd och ett litet påskbröd som är ljust och fullt med godsaker; saltrostade pistagenötter, mörk choklad och mandel.
Idag fick vi hem årets påskägg, från danska Woodshade Organics. Goda handgjorda ägg av finaste ekologiska choklad, marsipan och nougat. Fyra smaker finns, mörk choklad-marsipan, mörk choklad-pistage, vit choklad-mocca-nougat, mörk choklad-marc de champagne (fransk grappa av champagnedruvor), säljes styckvis för 20 kr eller i en presentask, 6 st för 95 kr.
Ring för beställningar, 031-130313. Glad Påsk!
Förutom det vanliga sortimentet (vi bakar bara stora bröd och inga baguetter och frallor på skärtorsdagen) bakar vi Gotlandsbröd och ett litet påskbröd som är ljust och fullt med godsaker; saltrostade pistagenötter, mörk choklad och mandel.
Idag fick vi hem årets påskägg, från danska Woodshade Organics. Goda handgjorda ägg av finaste ekologiska choklad, marsipan och nougat. Fyra smaker finns, mörk choklad-marsipan, mörk choklad-pistage, vit choklad-mocca-nougat, mörk choklad-marc de champagne (fransk grappa av champagnedruvor), säljes styckvis för 20 kr eller i en presentask, 6 st för 95 kr.
Ring för beställningar, 031-130313. Glad Påsk!
tisdag 12 mars 2013
Låt oss presentera Jean-Paul
I höstas började vi experimentera med ett nytt bröd. Det vi sökte var ett luftigt, saftigt och lite mildare bröd än våra andra. Brödet skulle vara stort och kunna köpas på bit, med kilopris.
Resultatet blev snabbt väldigt populärt, men hittills har brödet varit ganska anonymt. Det får inte ens plats på den vanliga bröddisken, utan ligger lite vid sidan av. Men vissa har kallat det vårt godaste bröd hittills.
När brödet började bli klart fick det namnet Jean-Paul, det har liksom en lite "franskare" känsla än våra vanliga bröd. Man kan se det som vår hyllning till den franska brödkulturen, som utmärks av bröd med frasig skorpa och saftigt och milt inkråm.
Jean-Paul skulle mycket väl kunna kallas för ett "levainbröd", men vi väljer att inte använda det ordet eftersom det skapar en del oklarheter. I Sverige har "levain" blivit synonymt med en brödsort. I Frankrike är det ett mer allmänt ord för bröd som jäser på naturligt vis med surdeg.
Brödet bakas med Ölands lantvete, siktat dinkelmjöl och lite fullkornsmjöl av råg. Surdegen som vi använder är något mildare än vanligt och jäsningsprocessen lite snabbare och kortare än för våra vanliga bröd. På så vis lockas lite andra smaker fram i brödet. Brödets skorpa är tunnare men mycket smakrik, den behöver gräddas ganska hårt för att brödet inte ska bli mjukt och mesigt. Det passar i princip till allt, men är perfekt till mat och kanske att doppa i en god olivolja. Vi bakar Jean-Paul torsd-lörd och kilopriset är 70 kr.
onsdag 27 februari 2013
Har du inga planer för helgen?
Det har kommit ett sent återbud till helgens bakkurs hos oss. Alltså, en
plats ledig på alvar & ivars supertrevliga 2-dagars bakkurs lörd
2/3-sönd 3/3, läs mer om kursen här!
Vid intresse maila till info@alvarochivar.se snarast!
tisdag 5 februari 2013
Extraöppet på fettisdagen
Tisdag den 12/2, på semlans högtidsdag, har vi extraöppet till kl 18. Beställ gärna semlor i förväg, de är både goda och ekologiska, pris 30 kr.
Igår fick jag äran att komma till en av Burgårdens bageriklasser och prata och baka med eleverna och i helgen hade vi vår tredje bakkurs i bageriet. Det har varit otroligt kul och inspirerande att att få träffa så många bakentusiaster och dela med mig lite av min kunskap.
Igår fick jag äran att komma till en av Burgårdens bageriklasser och prata och baka med eleverna och i helgen hade vi vår tredje bakkurs i bageriet. Det har varit otroligt kul och inspirerande att att få träffa så många bakentusiaster och dela med mig lite av min kunskap.
torsdag 24 januari 2013
Sist men inte minst grädden
På alvar & ivar är vi fyra grädd-älskare mot en. Idag var det en av oss som sa "jag lever nog faktiskt lite för grädde"... Det var inte jag, men jag kan faktiskt hålla med lite. Riktig vispgrädde, luftig, lättvispad och mjuk, det är så fruktansvärt gott!
Vad vore marängsviss utan grädde? Våfflor? Prinsesstårta? Och vad vore semlan? Vi är emot alla möjliga påhitt när det gäller semlor, vaniljkräm, choklad och sånt. Är det inte godast när det är som vanligt? God bulle. Riktig mandelmassa. Luftig grädde.
Vår grädde är så klart ekologisk och kommer från Hjordnära mejeri utanför Hjo, den vispas varsamt och spetsas med lite lite fint vaniljsocker. Inget krångel. Men väldigt gott.
Färdig.
PS. Vi toppar med råsocker istället för florsocker, det blir pricken över i tycker vi.
Vad vore marängsviss utan grädde? Våfflor? Prinsesstårta? Och vad vore semlan? Vi är emot alla möjliga påhitt när det gäller semlor, vaniljkräm, choklad och sånt. Är det inte godast när det är som vanligt? God bulle. Riktig mandelmassa. Luftig grädde.
Vår grädde är så klart ekologisk och kommer från Hjordnära mejeri utanför Hjo, den vispas varsamt och spetsas med lite lite fint vaniljsocker. Inget krångel. Men väldigt gott.
Färdig.
PS. Vi toppar med råsocker istället för florsocker, det blir pricken över i tycker vi.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)