måndag 4 maj 2009

Hur man förvarar surdegsbröd, del 1


Vi rekommenderar att man förvarar våra bröd invirade i en kökshandduk eller liknande, då bevaras brödets skorpa och den är väldigt viktig för hållbarheten och även för smaken. Troligtvis blir brödet lite torrt på snittytan men då får man offra en tunn skiva och det är det värt.
I en plastpåse blir det för tätt och fuktigt, surdegsbröd behöver en lite luftigare miljö (risken är att det bildas mögel i plastpåse och förvarar man surdegsbröd rätt är det annars nästan omöjligt att få dem att mögla).
Vill man frysa bröd lägger man det i en fryspåse. Bröd som skall frysas skivas med fördel upp först, frysning och upptining gör att brödet åldras lite grann så hållbarheten efter frysning är inte den samma.

Om man äter upp brödet på ett par dagar kan man förvara det stående med snittytan nedåt på skärbrädan annars är det helt klart kökshandduks-metoden som får bröden att hålla sig goda längst. De stora och grova bröden håller upp till en vecka, mindre bröd inte fullt så länge.
Hör av er om ni har några frågor!

4 kommentarer:

Stina sa...

Om man har sparat sitt surdegsbröd lite väl länge eller sabbat skorpan på nåt sätt är det grymt att rosta! Eller göra crostini/krutonger...

För övrigt skulle jag gärna vilja ha lite tips om hur man bakar med ölands lantvetet och emmer hemma. Ska man knåda länge? Hur är det med jäsningen?

alvar & ivar surdegsbageri sa...

Bra tips!
När man bakar med Ölands lantvete och andra gamla spannmålssorter ska man tänka på att degen ska ha en ganska varsam hantering. Knådning blir bäst i maskin men på låg hastighet och inte för länge ( i vår degblandare kör vi i 6 min, men det beror nog på vilken maskin man använder). Degen ska bli glansig och riktigt elastisk men den ska inte arbetas för länge, den mår däremot väldigt bra av att vila. När vi har kört en deg vilar den i 1,5-2 timmar i en inoljad bunke, om det är en elastisk deg till ett ljusare bröd viker vi degen två-tre gånger under vilotiden, det gör man för att bygga upp spänsten i degen och därigenom få ett högre bröd. Efter det slår vi upp degen, dvs väger upp lika stora bitar och formar den till bröd som jäser i t ex mjölade korgar, sen är det skjuts in i kylen till nästa dag. Det är ett ypperligt sätt att baka på! Lycka till

Per-Olof von Brömsen sa...

Surdegsbröd förvaras med fördel i keramikburk med lufthål, sådana är väldigt vanliga i Tyskland. Brödet står sig riktigt länge då. Burkar kan köpas t ex från www.brothaus.se.
Här är tillverkaren: http://www.roemertopf.de/roemertopf_klassik/brottopf_oval.htm

alvar & ivar surdegsbageri sa...

Tack P-O för tipset! Tyskarna dom kan helt klart sitt surdegsbröd!