torsdag 28 oktober 2010

Ska vi rädda världen tillsammans?

Jag har spenderat några fantastiska dagar på Terra Madre i Turin, intensivt och inspirerande var det minst sagt!


Terra Madre är ett världsmöte som hålls vart annat år, där möts ca 5000 mathantverkare, kockar, odlare, forskare och andra matproducenter från ca 150 länder för att diskutera frågor som handlar om hur man skall uppnå en hållbar matproduktion i världen. Det är Slow Food-rörelsen som står bakom Terra Madre och Slow Food är i Italien en stor och välkänd organisation, i Sverige är de mer anonyma, men man växer långsamt.

Slow Food grundades i Italien av Carlo Petrini i slutet av 80-talet, man kan säga att det var en motreaktion mot snabbmatskulturen och vårt hetsiga industrisamhälle, Slow Foods ledord är Gott, Rent och Rättvist. Rörelsen har nu spridit sig över nästan hela världen. Man jobbar bland annat för en bevarad biologisk mångfald, giftfri matproduktion som inte utarmar jorden och de människor som arbetar med den, för måltider att samlas runt och njuta av, ökad kunskap om matkultur osv.
De här dagarna fylldes av intressanta seminarier och workshops, möten med inspirerande människor samt en hel del god mat och dryck på Salone del Gusto, en gigantisk gastronomisk matmässa som pågick parallellt med Terra Madre i det stora mässområdet Lingotto.


Mat och matproduktion är en fråga som borde engagera mer! Det handlar inte bara om att äta sig mätt, all mat som konsumeras (och slängs!) i världen är producerad av någon någonstans på klotet. Det är lätt att det känns avlägset, men bakom brödet finns det (i bästa fall) en bonde, en mjölnare och en bagare. I de flesta kedjor är det fler inblandade än så, framför allt i det konventionella jordbruket, då är det även någon som har tillverkat konstgödsel och kemikalier som sprutas på åkrarna, någon som transporter detta, ibland någon som framställt utsädet genom genmanipulation osv. Vi utarmar både jord och människor på det här sättet, mycket pengar hamnar också hos de som redan har. I världen produceras mer mat än vad vi behöver, men fler människor är idag överviktiga än undernärda, så vad håller vi egentligen på med?

Jag upprörs mycket över detta, men det var en fantastisk känsla som mötet i Turin gav, av att vi faktiskt är ganska många som på olika sätt och i olika hörn av klotet arbetar för att motverka det här på något sätt.
Med risk för att låta banal; jag tror att vi alla kan förändra världen på något sätt, genom att tänka ett litet steg längre. Alla behöver äta, de flesta av oss gör det flera gånger om dagen, men vad är det vi stoppar i oss? Det finns någon bakom varje banan, varje bröd och varje köttbit. Jag är övertygad om att genom att göra medvetna val och öka sin kunskap kan vi puffa utvecklingen i rätt riktning.

Inga kommentarer: