måndag 11 oktober 2010

Välsignade bagare

Tidig söndag morgon i bageriet. Det är gryning, vi bakar för fullt och öppnar dörren kl 8. En stamkund kommer några minuter senare, han utbrister -Välsignade vare er bagare, längtan efter färskt bröd är det enda som får upp mig ur sängen en sådan här morgon! Det ni åstadkommer gör det mycket roligare att bo i Göteborg!
Å vad jag blir glad och lite rörd över att få höra något så fint, tack så mycket! Som egen företagare och en hårt arbetande sådan är det väldigt lätt att all fokus hamnar på bakning och försäljning av bröd.

Vår produktion är krävande, bröden är ganska svåra att baka på grund av jäsning enbart på surdeg och lokalproducerat eko-mjöl utan tillsatser. Det gäller att allt stämmer varje dag, surdegen ska må bra, temperaturen i bageriet den rätta, jäsningen ska tajmas som vi vill, mjölets egenskaper ska vara under kontroll osv osv. Vi måste förhålla oss till många faktorer varje dag och hitta rätt i flödet för att bröden ska vara på topp, med andra ord krävs full koncentration hela tiden.

Vi bakar många bröd, men jag kan inte svara på hur många, en fråga som ställs relativt ofta, men det är sällan man hinner räkna... Hur som helt ska det till en viss planering, hur mycket ska man baka till olika dagar? Vi lär oss mer och mer om kundernas mönster men det är stört omöjligt att baka lagom varje dag. Vissa dagar blir det mycket bröd över och andra dagar tar det slut på tok för tidigt. Vi slänger inget, utan skänker överblivet till välgörande ändamål och det känns åtminstone skönt att bröden kommer någon till glädje i slutändan vare sig de är sålda eller inte.

Och det är just det som jag ofta glömmer bort i det dagliga arbetet! Bakning och försäljning, full fokus, sen när bröden försvunnit ut genom dörren är det liksom klart, men det är ju egentligen då det börjar på riktigt! Då, när bröden blir någon annans, någons favorit, någons fredagsmys, någons gå-bort-present, någons helgfrukost, någons 50-årsfest, någons längtan... Och det är så fint att tänka på men alldeles för lätt att glömma bort.

 Nygräddade frukt & nötbröd

Nu i veckan är det SM i mathantverk i Östersund, någon har frågat om vi ska vara med och tävla men det ska vi inte, just nu har jag siktet inställt på Turin och Terra Madre som är i slutet av nästa vecka. Jag åker dit som en i den svenska delegationen och väntar mig en helg med många härliga upplevelser. På Terra Madre möts 5 000 representanter från det världsomspännande Terra Madre-nätverket. Forskare, studenter, uppfödare, kockar, odlare och mathantverkare från hela världen möts för att diskutera frågor kring en hållbar matproduktion. Samtidigt pågår den stora internationella Slow Food-mässan Salone del Gusto, det ska bli riktigt spännande! Får se om vi är sugna på att tävla i SM nästa år.


Bilder från terramadre.org

3 kommentarer:

Martin sa...

Bakar n utan jäst? Det är häftigt! Jag tror inte det är många surdegs/stenugnsbagerier som gör det. Jag har följt er blog sedan Pain de Martin var på bokmässan hos er förra året och fortsätter inspireras av er. Nästa gång jag kommer till Göteborg så vill jag verkligen besöka er.

Mvh Martin

alvar och ivar surdegsbageri sa...

Hej Martin!
Kul att du förstår det häftiga med att baka på bara surdeg, det är inte alla som tänker på det. Men du har helt rätt, det är inte så många bagerier som jäser "surdegsbröd" enbart på surdeg. I mitt bageri bakar vi ca 10 sorter på bara surdeg och det kommer inte ens en smula jäst i närheten av de degarna!
Enda undantaget från detta är Gotlandsbrödet som vi bakar lör- och söndagar, det är inte ett rent surdegsbröd, ej heller osötat som de andra, men ack så gott och trevligt till helgen.
Våra bullar bakas med jäst (jag tror att de blir godast så + att logistiken kring våra bullar skulle bli för svår med jäsning på surdeg. Till jul bakar vi ett Vörtbröd som innehåller lite jäst och mycket surdeg (men inför julen ska vi provbaka det helt utan jäst).
Enligt mitt synsätt är ett surdegsbröd ett bröd som jäser bara med surdeg, allt annat kan vara lika gott men borde då kallas något annat.
Du är varmt välkommen att hälsa på!

Fanny

Marit sa...

Takk for en fin og inspirerende blogg som jeg har fulgt i ett års tid. I sommer startet vi et lite bakeri med vedfyrt steinovn på gården vår i Sortland i Nordnorge, og der baker vi både brød med surdeig og brød med litt gjær. Folk her omkring er fortsatt litt skeptiske til surdeig, men det blir stadig flere som setter pris på de brødene.
Tankene deres i dag omkring gode tilbakemeldinger, problemer med planlegging, hardt arbeid og grublerier var god å lese. Slike dager har vi også her, og det er alltid godt å lese om noen som kjenner følelsene...

Takk igjen for en flott blogg. Jeg gleder meg til å besøke dere i Gøteborg en vakker dag.

vår blogg: eldhusbakeriet.blogspot.com.