onsdag 15 februari 2012

Fettisdagen närmar sig!


Den 21/2, alltså tisdag nästa vecka stundar fettisdagen, semlans egen högtidsdag. Semlan har en oväntat lång historia, redan Cajsa Warg skrev i sin Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimmer från år 1755, så här:

"Tag små runda hwettebröds bullar och skiär en rund plåt ofwanuppå, gräf sedan ut alt inkråmmet och lägg det uti en skål, blöt det med söt grädda eller miölk och rif det wäl sönder med en skied; tag et ägg til hwar bulla och slå dem til det blöta brödet, lägg dertil skalad och rätt fint stött mandel, socker, 2 skiedblad smält smör til hwar bulla och litet salt, rör detta wäl tilhopa och sätt på fyrfat at det intet stelnar, fyll det sedan uti den toma skårpan, och lägg den runda plätten ofwanuppå,bind wäl omkring med grof tråd at plätten sitter qwar, och sätt bröden uti en wid castrull at de kunna stå brede wid hwarandra, slå sedan miölk uppå uti samma Castrull..."

Vi har rationaliserat bort äggen och moderniserat receptet en aning, men, det här är inte alltför långt ifrån dagens semla.
Våra semlor har beskrivits här tidigare. De är bakade på vår vanliga bulldeg (ölands lantvete, dinkelsikt, mjölk, råsocker, smör, jäst, kardemumma, nyponpulver, havssalt), alltså inte på surdeg, med fyllning av den godaste mandelmassan vi har lyckats frambringa, från danska Woodshade Organics, och fluffig vispgrädde från Hjordnära mejeri, spetsad med ett uns vaniljsocker. Locket är toppat med knaprigt råsocker istället för florsocker.

Alltså, vi erbjuder en helt ekologisk, lagom stor semla för 30 riksdaler.

Och inför denna högtidsdag är det också bra att veta;

Vi har extraöppet från 7-18.
Semlor tillverkas hela dagen, men de bör beställas i förväg.
Telefon 031-130313.

1 kommentar:

Lalique sa...

happy to know your blog

http://laracroft3.skynetblogs.be http://lunatic.skynetblogs.be