måndag 2 april 2012

Sista söndagen


Som jag meddelat tidigare kommer vi att ändra öppettiderna efter påsk. Igår var den här, den allra sista söndagen.
Efter påsk kommer vi att ha stängt alla söndagar.
Vi själva har gillat söndagarna, en lite lugnare dag efter lördagen då det alltid är full fart. Och vi vet att det är många kunder som tycker att det är fantastiskt att handla nybakat en söndagsmorgon.
Vi förstår det.
Men det handlar inte om det. Det handlar om hållbarhet. Gladare bagare bakar godare bröd, svårare än så är det egentligen inte. Målet är att bageriet ska vara mer hållbart att driva och en mer hållbar arbetsplats. Det här är ett väl genomtänkt beslut.
Många av våra kunder förstår oss helt och hållet, men inte alla, så jag ska försöka förklara lite mer.

Drygt tre år har gått i rasande fart, det är så himla roligt att vi har mycket att göra. Men det blir ingen tid för reflektion när man alltid har fullt upp, nästa tre år vad vill vi med dem?
Det ligger så himla mycket arbete bakom att sälja de bröd som vi gör. Mycket av arbetet syns inte, men med stängt en dag till så innebär det att bageriet står helt stilla en dag i veckan. Det bakas även på måndagar när det är stängt eftersom våra surdegsbröd tar minst ett dygn att jäsa (men när det är stängt på söndagar och ingen jobbar så måste ändå surdegarna matas, det görs av människor och inte av maskiner. Så t o m när vi är söndagslediga måste det jobbas lite lite grann!).

Nu hoppas jag att lite mer tid kan ge utrymme för annat, vila och att leva lite såklart, men kanske blir det även läge för mig att hålla kurs någon gång ibland. Det har varit ett mål med verksamheten från början, men varken tid eller plats har funnits förr.

I Sverige är vi kanske världsledande på att ha söndagsöppet, inget av våra nordisk grannländer kommer i närheten av oss. Det finns väl en anledning till det, att just söndagen är en vilodag.

OBS! En påminnelse om påskveckan, vi har öppet:

tisdag 7-14
onsdag 7-18
skärtorsdag 7-18
Beställ bröd i god tid, vi kommer inte att kunna baka tillräckligt, även om vi försöker! Stängt över påskhelgen, tisdag nästa vecka kör vi igång som vanligt.

3 kommentarer:

Caroline sa...

Som du skriver så är har Sverige mycket mer söndagsöppet än de nordiska grannländerna, men när det gäller just bagerier så är det en självklarhet att de är öppna tidigt om morgnarna även om söndagarna. Nu inte menat att jag inte hajar varför ni väljer att göra som ni gör.

Nathalie sa...

Tycker det är ett sunt beslut av er, och man måste få lite andrum hur mkt man än brinner för något och verkligen älskar det man gör så kan det bli för mkt och man tappar det där lilla extra som man egentligen vill ge men inte riktigt har kraft för...Lycka till och fortsätt med det ni gör och sprid ert budskap om riktigt bröd bakat med stor lust och passion:)

//Nathalie

Miss Incorrigible sa...

Skickar en massa pepp och tack för godaste brödet!