torsdag 12 maj 2011

Nytt i maj


 Snart förvandlas lingongrottan till en somrigare svartvinbärsgrotta. Och nu bakar vi rabarberpajer på lördagarna, vi har fått fin ekologisk rabarber från Åke utanför Stenungsund. 
Nytt lördagsbröd är Olivia, det blev så populärt att det kom protester från olika håll när vi ersatte det med nässelbrödet, (men nu kanske alla kumminbröd-älskare blir ledsna när vi bakar Olivia istället för kummin på lördagar! Hur göra alla nöjda? Kummin kommer iaf tillbaka efter sommarsemestern). 

Vi kommer att ha semesterstängt vecka 27-32, det blir från den 4/7-8/8. Och snart kommer någonting helt fantastiskt att börja grönska utanför vår dörr...

måndag 2 maj 2011

Lördag 30/4

03.00
Ugnen står varm och väntar på mig, den är inställd på timer, kylrummet är fullt av bröd som precis börjar bli färdigjästa, nu drar dagen på alvar & ivar surdegsbageri igång. Första degen till nästa dag startas i tid, och första omgången med bröd ska snabbt in i ugnen. Den här stunden är alltid lite spännande. Det gäller att ha timat jäsningen bra sedan dagen innan och idag ser det klockrent ut! Jäsningen är så viktig, för lite så blir bröden för små och kompakta, för mycket blir de lite platta och fula i formen men ändå luftiga och goda (fula och goda tycker jag är bättre om jag måste välja..).

04.00
Dags för en snabb frukost, en bra sak med att vara bagare och gå upp tidigt är att morgonen blir så lång, jag gillar morgon och jag gillar frukost! Idag, yoghurt med lingonsylt och vår egen müsli, det mättar gott. Nu kommer bilen som lämpar av dagens nytryckta tidningar utanför fönstret, gubbarna vinkar. Tiden går fort, det är mycket att göra, men ändå ett skönt lugn så här dags.

04.30
Jag ser redan gryningsljus! Det är verkligen härligt att det börjar bli ljust tidigt nu, på vintern är morgonen ibland evighetslång när man börjar jobba så tidigt. Morgontidningen dimper ner genom brevinkastet, temperaturen stiger i bageriet och bakningen flyter på, nu har första degen vilat klart.

7-7.30
Min personal droppar in en efter en, Åsa, Hanna och Agnes, på lördagar är vi alltid fyra, två i bageriet och två i butiken. Nu är det gott att få lite sällskap, mycket måste bli klart innan dörren slås upp kl 8.

7.55
Morgonens kanske bästa stund, det är helt ljust ute, och en prydlig kö har bildats utanför bageriet. Det är som en fin belöning efter morgonens hårda pass, nu öppnar vi snart dörren och in kommer den friska morgonluften och en strid ström av frukosthungriga kunder. Nu ska jag själv ta paus och äta frukost nr två.

torsdag 28 april 2011

Nu blir det nässlor


Nu bakar vi nässelbröd tisdagar-fredagar (vid tillgång på nässlor), i tisdags kom ett litet lass med fina späda toppar plockade i Kungsbacka-trakten, det luktade vår i hela bageriet! Fina primörer som man skall passa på att njuta av såhär års. Nässlor gör sig bra i bröd, i soppa eller som en enkel pesto.
Brödet blir saftigt och gott, vi bakar det på samma deg som vetesur.


Imorgon är det sista fredagen i månaden och då är det dags för Frukt de Luxe, vårt allra lyxigaste fredagsbröd med mängder av frukt och nötter...

fredag 22 april 2011

Glad påsk!

Påskplanering

 Nu tar vi ledigt några dagar och öppnar igen på tisdag den 26/4.

Igår var det högt tryck, många hade beställt bröd och vi bakade så mycket som det bara går. Av tidigare erfarenheter vet vi att det inte riktigt räcker dagen före en stor helg. Mycket riktigt, igår började bröden ta slut redan långt före lunch... Det är roligt att det är så stor efterfrågan och ibland hade man kunnat önska sig att bageriet var lite lite större, men vi trivs nog allra bäst med att vara ett litet kvartersbageri.

 Intensivt arbete före öppning på Skärtorsdagen

Efter påsk fortsätter jakten på en av årets allra härligaste primörer, nässlorna! Vi lyckades få fram lite grann dagarna innan påsk, men det räckte inte särskilt långt. Om någon som plockar vill sälja så är vi väldigt intresserade! Snart är det även dags för späd svensk rabarber, men det dröjer nog några veckor än.


Glad Påsk önskas alla våra fantastiska kunder från gänget på alvar & ivar!

måndag 11 april 2011

I Påsktider


Även om det känns som om det vore långt kvar, så är det faktiskt påsk redan nästa vecka. Vi har lärt oss att ha lite framförhållning inför dylika helger och påminna alla våra kunder om att beställa bröd för att vara på den säkra sidan, det brukar nämligen ta slut fortare än kvickt.

I år har vi öppet som vanligt t o m Skärtorsdagen, den 21/4, därefter stängt hela påskhelgen, vi öppnar åter tisdagen den 26/4.



Sortimentet onsdag 20/4 och torsdag 21/4 blir som vanligt (men inga Bruno på Skärtorsdagen) och därutöver bakar vi Frukt de Luxe, Gotlandsbröd och om allt går planenligt, nässelbröd (annars Olivia).

Vi har fått hem årets påskägg från danska Woodshade Organics, fina handgjorda ekologiska chokladägg med fyllning av marsipan eller nougat i olika goda smaker. Vi säljer dem i en kartong om 6 st för 125 kr annars 25 kr/st.

Frukt de Luxe, vårt absolut lyxigaste bröd, med mandel, valnötter, fikon, aprikoser, äpple, päron, russin, lingon och lite kanel och apelsin. Fint till ostar och nästan som godis.

Nu har jag lyckats klura ut hur man lägger in fler sidor i bloggen så nu går det äntligen att läsa lite mer om vårt vanliga sortiment, bakdagar och innehållsförteckning till en början. Titta längst upp till höger på sidan!


Dom finaste tjejerna i de finaste bagarkläderna...

måndag 4 april 2011

En tisdagkväll med Slow Food


Det går fortfarande att anmäla sig till denna föreläsning! Mer info här.

torsdag 24 mars 2011

Fredagslyx

Jag hade tänkt lägga upp en bild på pajerna vi bakade i lördags, men de sålde slut nästan innan jag hann blinka. Vi hann provsmaka men inget mer... På lördag gör vi en ny laddning, lite fler den här gången, Päron & lingonpaj i portionsstorlek. Försvinnande goda var ordet!

Efter viss efterfrågan kommer vi att baka Frukt de luxe sista fredagen varje månad från och med nu, så får vi se om det funkar. Frukt de luxe är ett litet men sprängfyllt frukt- och nötbröd, vi har bakat det till jul tidigare, men några kunder har talat om för oss att det inte alls är så juligt att man inte kan äta det vid andra tillfällen. Ok, jag håller med. Men Frukt de luxe är så lyxigt att det inte ska ätas för ofta! Brödet (som också är ett riktigt surdegsbröd) innehåller mer frukt och godsaker än deg, det är ofattbart gott till ostar och gott bara som fikabröd med lite smör på.
Fikon, aprikoser, päron, äpplen, russin, lingon, valnötter, mandel, kanel och apelsin, ja, ni hör ju, galet mycket godsaker!
De bakas till imorgon och säljs även på lördag om det blir några över.

Förresten är kumminbrödet tillbaka på lördagar!

Trevlig helg!