måndag 28 maj 2012

Sommarens intåg


 Nässelbröd

Det var en svettig vecka i bageriet förra veckan, den plötsliga värmeböljan gjorde att vi fick öka tempot en hel del för att hålla jäsningen under kontroll. Väder och vind påverkar bakningen mer än vad man kan tro! Nu fortsätter vi med nässelbröd i ett par veckor till, i väntan på att den färska vitlöken ska växa till sig, sen blir det vitlök och ostbröd.
Rabarber är ju helt underbart så här års, på lördagarna bakar vi de små goda pajerna.

 Rabarberpaj

Nästa vecka är det helgdag igen, onsdagen den 6 juni har vi specialöppet från kl 8-14.

Frågor om sommar och semester börjar dyka upp; vi har öppet till och med veckan efter midsommar, därefter stänger vi i fem veckor, alltså v 27-31.

Det kanske är lika bra att påminna i god tid, till midsommarveckan rekommenderar vi alla som vill vara på den säkra sidan att beställa bröd i god tid! Vi har då öppet t om torsdagen den den 21/6, därefter stängt hela midsommarhelgen.

fredag 11 maj 2012

Helgtider

Spannmålsodling vecka 2

Nästa vecka (Kristi himmelsfärd) har vi öppet så här:

tisd 7-14
onsd 7-18
torsd-lörd 8-14

Onsdagen räknar vi med att många vill handla, så beställ gärna för att vara på den säkra sidan!

Imorgon är det lördag och då bakar vi äntligen rabarberpajer!

måndag 7 maj 2012

Nässlor och nyplanterat

Spannmålsodling vecka 1

I slutet av förra veckan anlände lass efter lass med fina späda nässlor till bageriet. Några är plockade i kustlandet norr om Falkenberg och några i Svenshögen utanför Stenugnsund, så nu ska det bakas nässelbröd! Tisdagar-fredagar i några veckor framöver har vi nässelbröd. De bakas på samma deg som vetesur och kostar 50 kr.
Det betyder att vi inte längre bakar valnötsbröd de dagarna, men efter denna fredagen kommer Valnöt att ta över efter Olivia som fredagsbröd.

Nu är det även något spännande som har börjat gro i vår kruka utanför dörren, nämligen vår-rågen "Jusso", vår-dinkel/spelt med namnet "Gotland" och vit emmer.
Våren är väl härlig!

onsdag 25 april 2012

Sven-Åke och lite till


Ett nytt bröd i gänget! Sven-Åke, som är ett ljust surdegsbröd bakat på Ölands lantvete, vetesurdeg, fullkornsemmer, hela korn av dinkel, linfrö och rostade sesamfrön. Ljust och lite grovt, smaken är härlig! Sven-Åke bakas i formar och får en lite tunnare skorpa än våra vanliga bröd, vi kommer att baka Sven-Åke på onsdagar och torsdagar en tid framöver.

Nu börjar det bli dags för våra valnötsbröd att ge vika för nässel-säsong och Nässelbröd, första omgången bakas redan nu till fredag. Nästa vecka får vi se vad det blir, kylan har fått nässlorna att tveka lite grann, men blir det varmare snart så.
Valnötsbrödet har varit mycket uppskattat, vi överväger att ha det kvar som ett fredagsbröd istället för Olivia en period.
Det börjar nästan bli lite krångligt med alla olika sorter och bakdagar. När bageriet öppnade för dryga tre år sedan ville jag att det inte skulle vara för rörigt med olika bakdagar eller finnas för många olika sorter. Men det har varit svårt att undvika. En del är favoriter som inte går att ta bort. Vi vill ha lite lagom variation och bakar därför säsongsbröd, men nu har vissa säsongsbröds-favoriter blivit fasta inslag på vissa dagar för att det har varit för stort missnöje när vi tagit bort dem.
Vi har nu om jag inte räknat helt fel, uppemot 25 sorters bröd som kommer och går!

Nästa tisdag är det första maj, då har vi öppet kl 8-14.

Och på fredag hälsar jag på hos Food Studio i Oslo!

fredag 13 april 2012

alvar & ivar på TV


Hör och häpna, nu på tisdag den 17 april är vi med på Nyhetsmorgon i TV4! Inslaget heter Mitt kök, där kocken Karin hälsar på hos oss i bageriet för lite prat om surdegsbröd.

Det här är vår första helg med de nya öppettiderna (då vi har stängt på söndagar), vi kommer att ladda upp med lite extra bröd och bullar imorgon för vi anar att lördagsshoppingen blir ännu mer nu. Tänk därför på att det kan vara extra viktigt att förbeställa bröd om det är någon sort du absolut inte vill bli utan. Vi hoppas att detta kommer att gå bra.
En lördagsnyhet blir det lite mystiska brödet som har dykt upp på bröddisken på fredagar framåt lunchtid. Det går under namnet småsur, ser ganska anonymt ut men är ett mycket trevligt bröd. Det är ett ljust vetesurdegsbröd som har jäst i form, smaken är mild och brödet är väldigt saftigt. Perfekt att rosta.

Här kommer en maffig bild på vårt lilla påskbröd som innehåller mörk choklad, saltrostade pistagenötter och rostad mandel. Det kommer igen till nästa påsk...