tisdag 12 juni 2012

Jungfrusmör och midsommarplaner



På alvar & ivar älskar vi smör! Till ett gott bröd är det det enda man behöver,  kombinationen är svårslagen. Vi säljer ett lokalproducerat smör, från Vallmobacken vid Nääs fabriker (tidigare Norsesund utanför Alingsås), som jag har skrivit om tidigare.
Men Patrik och Zandra på Vallmobacken har nämligen, förutom deras alldeles ypperliga "vanliga" smör, en sort som är ännu mer speciell. De kallar det för jungfrusmör. Smaka på namnet, visst låter det härligt! (Och tänk inte för mycket på en fager ung mö, utan snarare en riktigt fin jungfru-olivolja).
Detta smör är tillverkat enligt samma princip som deras vanliga smör, men själva "smörningsprocessen" avbryts innan smöret är riktigt färdigt. På detta sätt kan de behålla en större andel av kärnmjölk i smöret. Resultatet blir mycket friskare och syrligare, något grynigt och alldeles mjukt i konsistensen. Det är bredbart även när det är kallt och troligtvis med många procents lägre fetthalt för den som tycker det är viktigt.. Mina associationer går lite åt en fjäderlätt färskost. Det här smöret äts med fördel utan något annat än ett gott och milt bröd.
Vad som gör det ännu mer unikt är att Noma, restaurangen i Köpenhamn som just nu anses vara nr ett i världen, har valt att servera detta härliga smör!
Vi är jätteglada för vi har fått ett par laddningar med jungfrusmör att sälja! I askar om 100 g, för 25 kr st (samma kilopris som det vanliga smöret). Men vi kan inte garantera att vi har varken jungfrusmör eller det andra smöret hemma alltid, men vi får oftast leverans en gång i veckan.

Spannmålsodling vecka 6

Nästa vecka är det redan midsommar. Det kräver mycket planering från vår sida, att baka bröd till alla er som vi vet vill äta våra bröd till sill och snaps och sånt. Vi kommer i stort sett att baka våra vanliga sorter, med tillägg för Gotlandsbröd och ett nytt säsongsbröd med smak av färsk vitlök och lagrad ost. Men det kan bli ändringar.
Och en uppmaning!
Eftersom vi vet att det vi bakar inte kommer att räcka till alla, beställ i god tid för att vara säker!
Det gäller både tisd, onsd och torsd, då våra öppettider är som vanligt. Ring på 031-130313.
Därefter har vi stängt hela midsommarhelgen, för att sedan köra en vecka till innan vi går på semester.

måndag 28 maj 2012

Sommarens intåg


 Nässelbröd

Det var en svettig vecka i bageriet förra veckan, den plötsliga värmeböljan gjorde att vi fick öka tempot en hel del för att hålla jäsningen under kontroll. Väder och vind påverkar bakningen mer än vad man kan tro! Nu fortsätter vi med nässelbröd i ett par veckor till, i väntan på att den färska vitlöken ska växa till sig, sen blir det vitlök och ostbröd.
Rabarber är ju helt underbart så här års, på lördagarna bakar vi de små goda pajerna.

 Rabarberpaj

Nästa vecka är det helgdag igen, onsdagen den 6 juni har vi specialöppet från kl 8-14.

Frågor om sommar och semester börjar dyka upp; vi har öppet till och med veckan efter midsommar, därefter stänger vi i fem veckor, alltså v 27-31.

Det kanske är lika bra att påminna i god tid, till midsommarveckan rekommenderar vi alla som vill vara på den säkra sidan att beställa bröd i god tid! Vi har då öppet t om torsdagen den den 21/6, därefter stängt hela midsommarhelgen.

fredag 11 maj 2012

Helgtider

Spannmålsodling vecka 2

Nästa vecka (Kristi himmelsfärd) har vi öppet så här:

tisd 7-14
onsd 7-18
torsd-lörd 8-14

Onsdagen räknar vi med att många vill handla, så beställ gärna för att vara på den säkra sidan!

Imorgon är det lördag och då bakar vi äntligen rabarberpajer!

måndag 7 maj 2012

Nässlor och nyplanterat

Spannmålsodling vecka 1

I slutet av förra veckan anlände lass efter lass med fina späda nässlor till bageriet. Några är plockade i kustlandet norr om Falkenberg och några i Svenshögen utanför Stenugnsund, så nu ska det bakas nässelbröd! Tisdagar-fredagar i några veckor framöver har vi nässelbröd. De bakas på samma deg som vetesur och kostar 50 kr.
Det betyder att vi inte längre bakar valnötsbröd de dagarna, men efter denna fredagen kommer Valnöt att ta över efter Olivia som fredagsbröd.

Nu är det även något spännande som har börjat gro i vår kruka utanför dörren, nämligen vår-rågen "Jusso", vår-dinkel/spelt med namnet "Gotland" och vit emmer.
Våren är väl härlig!

onsdag 25 april 2012

Sven-Åke och lite till


Ett nytt bröd i gänget! Sven-Åke, som är ett ljust surdegsbröd bakat på Ölands lantvete, vetesurdeg, fullkornsemmer, hela korn av dinkel, linfrö och rostade sesamfrön. Ljust och lite grovt, smaken är härlig! Sven-Åke bakas i formar och får en lite tunnare skorpa än våra vanliga bröd, vi kommer att baka Sven-Åke på onsdagar och torsdagar en tid framöver.

Nu börjar det bli dags för våra valnötsbröd att ge vika för nässel-säsong och Nässelbröd, första omgången bakas redan nu till fredag. Nästa vecka får vi se vad det blir, kylan har fått nässlorna att tveka lite grann, men blir det varmare snart så.
Valnötsbrödet har varit mycket uppskattat, vi överväger att ha det kvar som ett fredagsbröd istället för Olivia en period.
Det börjar nästan bli lite krångligt med alla olika sorter och bakdagar. När bageriet öppnade för dryga tre år sedan ville jag att det inte skulle vara för rörigt med olika bakdagar eller finnas för många olika sorter. Men det har varit svårt att undvika. En del är favoriter som inte går att ta bort. Vi vill ha lite lagom variation och bakar därför säsongsbröd, men nu har vissa säsongsbröds-favoriter blivit fasta inslag på vissa dagar för att det har varit för stort missnöje när vi tagit bort dem.
Vi har nu om jag inte räknat helt fel, uppemot 25 sorters bröd som kommer och går!

Nästa tisdag är det första maj, då har vi öppet kl 8-14.

Och på fredag hälsar jag på hos Food Studio i Oslo!