torsdag 30 augusti 2012

Att tävla eller inte tävla


 En bra bröddag

Kan man verkligen tävla i bröd? Det har jag funderat på en del på sistone, SM i mathantverk är nämligen snart i stan. Tävlingen äger rum på Mitt kök-mässan nästa helg och arrangeras av Eldrimner, (resurscentrum för småskaligt mathantverk), en gång om året och man kan ställa upp i en mängd olika klasser, bl a ost och smör, charkuterier och bröd. Vi har aldrig deltagit och är det gör vi inte heller i år, trots att tävlingen nu avgörs på "hemmaplan".

Jag har nämligen lite svårt att se syftet med tävlande i mat förutom att det är en kul grej. Och det låter faktiskt något läskigt att låta en kritisk jury bedöma ens verk. På alvar & ivar utmanar vi oss själva varje dag, surdegar ska trivas, bröd jäsa lagom, kunder ska bli nöjda. Det är just precis det jag vill lägga min energi på, för det är väl ändå det som räknas? Det är det viktiga för mig i alla fall.
Om vi valde att tävla tror jag och hoppas att våra bröd ändå skulle stå sig bra i konkurrensen. Men det är mycket mer värt att våra kunder är nöjda och att vi kan prestera och nå våra mål om kvalitet varje dag, än att låta ett enda bröd representera hela verksamheten.

Imorgon fredag är det Frukt deluxe-dags och förhoppningsvis dyker Patrik och Zandra upp med en laddning nykärnat smör från Vallmobacken!

Morgondagens Frukt deluxe

 Och nu finns vi på facebook också..! Och Instagram: alvarochivar

Trevlig helg!

fredag 17 augusti 2012

Härliga augusti


Redan snart två veckor sedan starten efter semestern. Första veckan var lite tuff, värst så klart för en bagare är att vända dygnet rätt efter sommarens alla ljusa kvällar och nätter. Alla avdomnade muskler fick sig också en liten chock, det är ju tungt att bära mjölsäckar!
Det som ändå har satt guldkant på återkomsten från semestern är alla härliga kunder, som har längtat och är glada över att få äta sina favoritbröd igen. Det är värt så otroligt mycket!

Nu är vi redan ganska varma i kläderna och har fått ordning på det mesta i bröd och bakväg, och nästa vecka dyker äntligen säsongsbrödet upp. Vi gör en variant på vitlök & ost som vi bakade strax före semestern, nu med både färsk röd och gul lök, vitlök och riven lagrad ost. Löken har vuxit hos Åke utanför Stenungsund och osten heter Carpe Diem och kommer från Boxholm. Vi tror att det brödet passar fint till kräftskivan! Det kommer att bakas tis-fre.

Nu är det ekologiska nektariner och persikor och lite mandel i lördagspajerna. Men vi börjar längta efter svenska äpplen...

Augusti är min favoritmånad, det kan vara för att jag fyller år, men det är något speciellt med sensommarens dofter och smaker. I augusti värmer solen gott och luften blir friskare och det börjar bli skördetid på åkrar och i trädgårdar. Tid att njuta innan hösten kommer med andra ord.


måndag 6 augusti 2012

Nu kör vi igång!


Imorgon den 7/8 kl 07.00 öppnar vi efter en lång och skon semester, välkomna åter!

söndag 1 juli 2012

Semester

Nu ska vi sova och hämta nya krafter! Bageriet är stängt för semester i fem veckor, och öppnar igen tisdagen den 7/8.

Vi vill säga tack till alla fantastiska kunder och önskar er en fin sommar!


måndag 18 juni 2012

I midsommartid


Öppettider i midsommarveckan är:

tisd 7-14
onsd 7-18
torsd 7-17

Stängt fredag 22/6 t o m månd 25/6, sen har vi öppet en vecka som vanligt innan vi stänger för semester. Vi öppnar åter den 7/8. 

En liten påminnelse till er alla som vill handla hos oss i veckan:
Beställ i förväg för att vara säker på att få det du vill ha, framför allt på onsdag och torsdag kommer bröden att gå åt extra fort. Vi bakar väldigt mycket men vår kapacitet är begränsad.

Vi kommer att baka våra vanliga bröd plus Gotlandsbröd, Kumminbröd och Vitlök & ostbröd både onsdag och torsdag. På torsdag tar vi bort Bruno och har väldigt begränsat med frallor och baguetter i butiken.

Ring oss på 031-130313. Vi önskar alla en trevlig helg!

tisdag 12 juni 2012

Jungfrusmör och midsommarplaner



På alvar & ivar älskar vi smör! Till ett gott bröd är det det enda man behöver,  kombinationen är svårslagen. Vi säljer ett lokalproducerat smör, från Vallmobacken vid Nääs fabriker (tidigare Norsesund utanför Alingsås), som jag har skrivit om tidigare.
Men Patrik och Zandra på Vallmobacken har nämligen, förutom deras alldeles ypperliga "vanliga" smör, en sort som är ännu mer speciell. De kallar det för jungfrusmör. Smaka på namnet, visst låter det härligt! (Och tänk inte för mycket på en fager ung mö, utan snarare en riktigt fin jungfru-olivolja).
Detta smör är tillverkat enligt samma princip som deras vanliga smör, men själva "smörningsprocessen" avbryts innan smöret är riktigt färdigt. På detta sätt kan de behålla en större andel av kärnmjölk i smöret. Resultatet blir mycket friskare och syrligare, något grynigt och alldeles mjukt i konsistensen. Det är bredbart även när det är kallt och troligtvis med många procents lägre fetthalt för den som tycker det är viktigt.. Mina associationer går lite åt en fjäderlätt färskost. Det här smöret äts med fördel utan något annat än ett gott och milt bröd.
Vad som gör det ännu mer unikt är att Noma, restaurangen i Köpenhamn som just nu anses vara nr ett i världen, har valt att servera detta härliga smör!
Vi är jätteglada för vi har fått ett par laddningar med jungfrusmör att sälja! I askar om 100 g, för 25 kr st (samma kilopris som det vanliga smöret). Men vi kan inte garantera att vi har varken jungfrusmör eller det andra smöret hemma alltid, men vi får oftast leverans en gång i veckan.

Spannmålsodling vecka 6

Nästa vecka är det redan midsommar. Det kräver mycket planering från vår sida, att baka bröd till alla er som vi vet vill äta våra bröd till sill och snaps och sånt. Vi kommer i stort sett att baka våra vanliga sorter, med tillägg för Gotlandsbröd och ett nytt säsongsbröd med smak av färsk vitlök och lagrad ost. Men det kan bli ändringar.
Och en uppmaning!
Eftersom vi vet att det vi bakar inte kommer att räcka till alla, beställ i god tid för att vara säker!
Det gäller både tisd, onsd och torsd, då våra öppettider är som vanligt. Ring på 031-130313.
Därefter har vi stängt hela midsommarhelgen, för att sedan köra en vecka till innan vi går på semester.

måndag 28 maj 2012

Sommarens intåg


 Nässelbröd

Det var en svettig vecka i bageriet förra veckan, den plötsliga värmeböljan gjorde att vi fick öka tempot en hel del för att hålla jäsningen under kontroll. Väder och vind påverkar bakningen mer än vad man kan tro! Nu fortsätter vi med nässelbröd i ett par veckor till, i väntan på att den färska vitlöken ska växa till sig, sen blir det vitlök och ostbröd.
Rabarber är ju helt underbart så här års, på lördagarna bakar vi de små goda pajerna.

 Rabarberpaj

Nästa vecka är det helgdag igen, onsdagen den 6 juni har vi specialöppet från kl 8-14.

Frågor om sommar och semester börjar dyka upp; vi har öppet till och med veckan efter midsommar, därefter stänger vi i fem veckor, alltså v 27-31.

Det kanske är lika bra att påminna i god tid, till midsommarveckan rekommenderar vi alla som vill vara på den säkra sidan att beställa bröd i god tid! Vi har då öppet t om torsdagen den den 21/6, därefter stängt hela midsommarhelgen.