torsdag 29 oktober 2009

Om att inte alltid lyckas

Dagarna blir många och långa i bageriet. Som surdegsbagare skall man helst alltid vara på topp, känna, smaka, lukta sig fram till det perfekta brödet. Blir det alltid som vi vill? Nej tyvärr, men vi har höga krav, förmodligen mycket högre än de flesta av våra kunder har. En sen trött eftermiddag kan man bli lurad av vågen, det hände mig igår och idag blev Sten för salt! Vi upptäckte det först efter att några av dem var sålda... Förlåt! Det är så svårt att hinna smaka allt varje dag även om det bästa vore om vi gjorde det.

Snälla, kom och klaga (men gärna på ett vänligt sätt) om vi har gjort ett misstag, vi kompenserar gärna med något och vi blir tacksamma över att få veta vad som inte har varit bra.

Vi märker också tydligt att det finns många delade meningar, Marcus, som hoppar in i kassan ibland tyckte t ex att lite för salt Sten var väldigt gott! Någon gillar bröd med riktig karaktär och brungräddad skorpa, medan vissa vill ha så ljus yta som möjligt, några vill ha luftiga bröd med stora hål i men andra tycker om de kompakta limporna bäst.

Vi strävar efter att hålla en hög och jämn kvalitet. Men för en bagare är varje dag en ny utmaning. Det gäller att aldrig tappa sugen och ge upp jakten på det där ultimata brödet. Trots att jag blev ledsen och besviken på mig själv (och på vågen) idag, blev jag jublande glad över de vackra rågsur-bröden. Så när som perfekta blev de!

Varje dag samma sak, men med små små nyanser i form av temperaturskiftningar, surdegens mognadsgrad, mjölets färskhet och fuktighet, bagarens humör, ugnens värme, osv osv. Vi får verkligen jobba med alla våra sinnen, men hur mycket vi än vill så blir det aldrig riktigt likadant. Säg gärna vad ni tycker, vi behöver både ris och ros!

Så här ser nya äpple & valnöt ut. Bitar av färska svenska krav-äpplen och rostade valnötter + dinkelbröd.

Som jag skrev i förra inlägget har vi stängt i helgen, både lördag och söndag. En del av helgen kommer vi dock att änga oss åt provbak inför julen, så bli inte förvånade om en viss juldoft/stämning sprider sig i kvarteret.

Och vi har fått nya fina papperspåsar med tryck på!

6 kommentarer:

Micke sa...

Hej
Vilket fint litet bageri ni verkar ha, måste ta mig tid att titta förbi någon gång. Bakar ni i el- eller vedeldad ugn?

// Mikael

Anders sa...

Hej,

Efter att ha varit på bakkurs hos Cum pane och med 7 ivriga kursdeltagare plus Robin,på en sådan liten yta, då förstår man mycket väl att det kan bli fel i både logistik och vägning ibland. Åtminstone jag kommer fortsättningsvis ha ännu högre respekt för hantverksbagare som sliter i små bagerier och producerar sådana fantastiska bröd. Så jobba på. Ett och annat mänskligt misstag tror jag vi tål! :-)

Anonym sa...

Ni som är så duktiga! Det är inte lätt att hålla så hög och jämn kvalitet som ni gör, med bara surdeg såna känsliga mjöler. Jag är imponerad om ni inte redan visste det. Ta hand om er och försök spara lite på krafterna så att ni klarar julen. Kram från Stina

alvar och ivar surdegsbageri sa...

Tack för dom fina orden!

Vi bakar i en eldriven stenhällsugn, misstänker att kommunen skulle få spel om vi sökte bygglov för att baka i en vedeldad ugn mitt i stan!
Men det vore så klart grymt trevligt.

Anna Lena Mayor Ekeblad sa...

Jag älskar allt ni gör! Eller har i alla fall än så länge ätit upp varenda liten smula av det jag införskaffat hos er. Nu håller jag tumarna stenhårt för att ni ska baka lussekatter....

alvar och ivar surdegsbageri sa...

Tack Anna-Lena! Klart vi ska baka lussekatter! Även saffransbullar med mandelmassafyllning! Första advents-helgen börjar vi.