onsdag 5 oktober 2011

Ge mig riktigt bröd och smör

Jag cyklar genom stan för att få tag i smör.
Samtidigt kämpar bönderna med sin skörd i de dyblöta jordarna.
De måste bärga vad som bärgas kan.

Vi måste baka bullar, på riktigt smör.

Vädrets makter är svåra att rå på.
En jätte som arla är omöjlig att förstå.


Det är glädjande att smörkonsumtionen ökar, men kom det verkligen som en överraskning? Nå väl, jag kommer över ett par kilo här och ett par kilo där, det räcker till bullar denna veckan. Kanske kommer en leverans snart, men man vet aldrig och får inga besked. Men värre är det nog för bönderna just nu.

På ett annat håll i landet finns det en revolutionär. Han heter Sebastien och han brinner för bra bröd bakat på bra råvaror lika mycket som vi gör. Han säger vad han tycker och han står för vad han säger. Han upprör vissa, men han har bestämt sig, han skall förändra synen på bröd i Sverige.
Vi kämpar för samma sak, men på olika sätt. Läs Sebastiens blogg, den är rykande het!

I Sverige får man idag kalla precis vad som helst för surdegsbröd. Industrin är inte sen att haka på "trender". Detta exemplar dök upp i min lokala hemköpsbutik för en tid sedan. Det är ett butiksbakat bake-offbröd med lite lyxigare förpackning och högre pris än vanligt butiksbröd. Ursprunget är dunkelt, en importör av bakeoff-varor står det att de är på hemsidan.
Namnet på brödet är Franskt surdegsbröd 6-korn och innehållsförteckningen är som följande:

Inte ett ord om surdeg, däremot framgår tydligt att brödet innehåller mellan 1,2 och 1,3 % jäst. Det är ca 10 g i ett bröd. Ingen surdeg behövs för jäsningen där. Brödet innehåller även ett flertal tillsatser, emulgeringsmedel, sojalecitin och färgämne. Vad det är som är franskt framgår heller inte. Men jag tvivlar på att någon fransman känner sig bekant med denna typ av bröd!

Senaste nytt i branschen är förresten en ny slags hi-tech-surdeg som håller i flera flera dagar utan att matas... 

Själv tycker jag att alla som inte bakar riktiga surdegsbröd borde sluta med det (observera, nu pratar jag bara om bröd som tillverkas i professionella bagerier, stora som små och som kallas för surdegsbröd oavsett vad för skräp de innehåller) och antingen börja baka med surdeg på riktigt (enligt mig helt utan jäst, för att surdegen skall kunna ge de fördelar den kan åt brödet) eller baka något helt annat. Det finns faktiskt bra bröd som inte är surdegsbröd. Allt bröd måste inte vara (eller kallas) för surdegsbröd. 
Dags för ett regelverk?

2 kommentarer:

Nathalie sa...

jaa!! Det borde verkligen bli en regel här, att få kalla ett bröd bakat på största delen jäst(som jäskraft) och en gnutta sleimig gegga och sedan ta betalt som om det våre ett riktigt fint och äkta surdegs bröd, är fruktansvärt, dessvärre ser ja detta varje dag och det gör lika ont i hjärtat varje gång..

Paulo sa...

Hej,

Håller med dig att det måste finnas någon typ av skydd för ordet "surdegsbakade". Jag har diskuterat den med Sébastien och finns några EU regelverk som kanske man kunde använda att skydda äkta surdegsbröd.

När det gäller smör, jo smör smakar godare och dessutom alla originala och klassiska recept brukar använda äkta smör och ej margarin. Tyvärr, verkar som även i bageri/konditori utbildning lär man sig att använda margarin för att det är lättare att arbeta med. Genvägar brukar inte ge något bra resultat. Vet att Sébastien jobbar hårt med att förbättra utbildning, så förhoppningsvis kommer man att göra grejer på det äkta sätt.

Grattis på din reportage i förra numret av BAKA. Mycket inspirerande!!

/Paulo