måndag 5 mars 2012

Surdeg eller inte surdeg

Jag tillhör skaran som anser att ett surdegsbröd ska bakas med surdeg och jäsa enbart med surdeg. Inte jäst. Inga kompromisser. Jästen snabbar på jäsningen och tar helt över den, surdegen fungerar då bara som en smaktillsats och ger inga av de fantastiska egenskaper som ett riktigt surdegsbröd innehar.
Vissa bröd blir bättre om de bakas på det senare sättet, men då bör man vara mycket noggrann och inte kalla dem för surdegsbröd.

Det finns inga genvägar för att baka ett surdegsbröd. Det ska inte gå fort att baka ett surdegsbröd. Hela poängen är att jäsningen ska få ta lång tid och att den ska ske på ett naturligt sätt. Utan jäst. Jag önskar att vi i detta land hade bestämmelser som reglerar detta; hur ska ett riktigt surdegsbröd bakas, vad får det innehålla etc.
Det finns hårda regler för mycket annan livsmedelsproduktion. En falukorv är en falukorv, mjölkchoklad är mjölkchoklad och äkta parmesanost är äkta parmesanost. Nu förekommer det allt för ofta tvivelaktiga tillverkare inom livsmedelsbranschen och jag skulle önska att spelreglerna blev hårdare så att de som faktiskt är seriösa och gör saker på riktigt får det lite lättare i konkurrensen.
Surdegsbröd är så klart en fråga som jag brinner för extra mycket, och jag önskar att det var slut på vilda västern inom brödindustrin. Det går idag i Sverige att baka hur sjutton som helst och ändå kalla det för surdegsbröd. Det finns gott om exempel både inom industrin och bland mindre bagerier. Alla vill rida på surdegsvågen, men få orkar göra det på riktigt.

Det här är egentligen lite ironiskt och jag önskar att det var ett skämt, jag hade skrattat gott, men det här är tyvärr på riktigt;
Kronjäst anser sig ha revolutionerat surdegsrevolutionen och lanserar Bagarens Vetesurdeg och Bagarens Rågsurdeg. Från dagar till timmar, ett surdegsbröd på bara fyra timmar. Men glöm för allt i världen inte att tillsätta 25 g jäst!
Det här är i själva verket surdegssmak på burk. Den har ingen jäskraft i sig själv och det står heller ingenstans på burken att man ska spara och mata för att den ska leva vidare till nästa bak. Prislappen är nästan 20 kr. Vips så blev det mer än dubbelt så dyrt att baka bröd hemma. Jag kallar detta lurendrejeri och inget annat.

På seriösa bagerier kan man ofta få eller köpa med sig en klick surdegsstart, gör det istället!
Hos oss på alvar & ivar betalar man 20 kr och får då med sig en rågsurdegsgrund eller vetesurdegsgrund (eller båda om man vill) och en utförlig beskrivning hur man ska pyssla om sin lilla surdeg. Följer man den beskrivningen så kan man ha glädje av sin surdeg i åratal och baka hur många riktiga surdegsbröd som helst! De 20 kr är för oss en symbolisk summa, på samma sätt som att man betalar en liten slant för en kattunge, så att man förhoppningsvis tar lite bättre hand om surdegen för att man har betalat några kronor för den.

1 kommentar:

mårten sa...

Ett äkthetsintyg skulle ju inte vara helt fel - men ett initiativ till en "surdegsmärkning" lär ju inte komma uppifrån - så de bagerier som kör i princip jästfritt får nog ta saken i egna händer. Hur många kan det röra sig om? Tycker de flesta verka ta genvägar...