onsdag 25 april 2012

Sven-Åke och lite till


Ett nytt bröd i gänget! Sven-Åke, som är ett ljust surdegsbröd bakat på Ölands lantvete, vetesurdeg, fullkornsemmer, hela korn av dinkel, linfrö och rostade sesamfrön. Ljust och lite grovt, smaken är härlig! Sven-Åke bakas i formar och får en lite tunnare skorpa än våra vanliga bröd, vi kommer att baka Sven-Åke på onsdagar och torsdagar en tid framöver.

Nu börjar det bli dags för våra valnötsbröd att ge vika för nässel-säsong och Nässelbröd, första omgången bakas redan nu till fredag. Nästa vecka får vi se vad det blir, kylan har fått nässlorna att tveka lite grann, men blir det varmare snart så.
Valnötsbrödet har varit mycket uppskattat, vi överväger att ha det kvar som ett fredagsbröd istället för Olivia en period.
Det börjar nästan bli lite krångligt med alla olika sorter och bakdagar. När bageriet öppnade för dryga tre år sedan ville jag att det inte skulle vara för rörigt med olika bakdagar eller finnas för många olika sorter. Men det har varit svårt att undvika. En del är favoriter som inte går att ta bort. Vi vill ha lite lagom variation och bakar därför säsongsbröd, men nu har vissa säsongsbröds-favoriter blivit fasta inslag på vissa dagar för att det har varit för stort missnöje när vi tagit bort dem.
Vi har nu om jag inte räknat helt fel, uppemot 25 sorters bröd som kommer och går!

Nästa tisdag är det första maj, då har vi öppet kl 8-14.

Och på fredag hälsar jag på hos Food Studio i Oslo!

fredag 13 april 2012

alvar & ivar på TV


Hör och häpna, nu på tisdag den 17 april är vi med på Nyhetsmorgon i TV4! Inslaget heter Mitt kök, där kocken Karin hälsar på hos oss i bageriet för lite prat om surdegsbröd.

Det här är vår första helg med de nya öppettiderna (då vi har stängt på söndagar), vi kommer att ladda upp med lite extra bröd och bullar imorgon för vi anar att lördagsshoppingen blir ännu mer nu. Tänk därför på att det kan vara extra viktigt att förbeställa bröd om det är någon sort du absolut inte vill bli utan. Vi hoppas att detta kommer att gå bra.
En lördagsnyhet blir det lite mystiska brödet som har dykt upp på bröddisken på fredagar framåt lunchtid. Det går under namnet småsur, ser ganska anonymt ut men är ett mycket trevligt bröd. Det är ett ljust vetesurdegsbröd som har jäst i form, smaken är mild och brödet är väldigt saftigt. Perfekt att rosta.

Här kommer en maffig bild på vårt lilla påskbröd som innehåller mörk choklad, saltrostade pistagenötter och rostad mandel. Det kommer igen till nästa påsk...

måndag 2 april 2012

Sista söndagen


Som jag meddelat tidigare kommer vi att ändra öppettiderna efter påsk. Igår var den här, den allra sista söndagen.
Efter påsk kommer vi att ha stängt alla söndagar.
Vi själva har gillat söndagarna, en lite lugnare dag efter lördagen då det alltid är full fart. Och vi vet att det är många kunder som tycker att det är fantastiskt att handla nybakat en söndagsmorgon.
Vi förstår det.
Men det handlar inte om det. Det handlar om hållbarhet. Gladare bagare bakar godare bröd, svårare än så är det egentligen inte. Målet är att bageriet ska vara mer hållbart att driva och en mer hållbar arbetsplats. Det här är ett väl genomtänkt beslut.
Många av våra kunder förstår oss helt och hållet, men inte alla, så jag ska försöka förklara lite mer.

Drygt tre år har gått i rasande fart, det är så himla roligt att vi har mycket att göra. Men det blir ingen tid för reflektion när man alltid har fullt upp, nästa tre år vad vill vi med dem?
Det ligger så himla mycket arbete bakom att sälja de bröd som vi gör. Mycket av arbetet syns inte, men med stängt en dag till så innebär det att bageriet står helt stilla en dag i veckan. Det bakas även på måndagar när det är stängt eftersom våra surdegsbröd tar minst ett dygn att jäsa (men när det är stängt på söndagar och ingen jobbar så måste ändå surdegarna matas, det görs av människor och inte av maskiner. Så t o m när vi är söndagslediga måste det jobbas lite lite grann!).

Nu hoppas jag att lite mer tid kan ge utrymme för annat, vila och att leva lite såklart, men kanske blir det även läge för mig att hålla kurs någon gång ibland. Det har varit ett mål med verksamheten från början, men varken tid eller plats har funnits förr.

I Sverige är vi kanske världsledande på att ha söndagsöppet, inget av våra nordisk grannländer kommer i närheten av oss. Det finns väl en anledning till det, att just söndagen är en vilodag.

OBS! En påminnelse om påskveckan, vi har öppet:

tisdag 7-14
onsdag 7-18
skärtorsdag 7-18
Beställ bröd i god tid, vi kommer inte att kunna baka tillräckligt, även om vi försöker! Stängt över påskhelgen, tisdag nästa vecka kör vi igång som vanligt.

torsdag 29 mars 2012

Påsk!


Här kommer lite påskinfo!

Först och främst, det är viktigt att beställa i förväg om man vill vara säker på att få bröd till påskhelgen! Ring 031-130313, eller kom förbi!
I påskveckan har vi öppet så här:

tisdag kl 7-14
onsdag kl 7-18
Skärtorsdag kl 7-18
Därefter tar vi helg och öppnar igen tisdagen den 10 april.

Vi bakar alla våra vanliga bröd på vanliga dagar, (se bakdagar uppe till vänster), men onsdag och torsdag bakar vi väldigt begränsat med frallor och baguetter samt små grova bröd. Ännu ett undantag är att vi inte bakar Bruno på Skärtorsdagen.
Men vi har lite påskspecial på onsdag och torsdag:
Kumminbröd, ett mindre bröd som är bakat på samma deg som rågsur, pris 40 kr.
Gotlandsbröd, vår lördags & söndagsspecial, sötat, kryddat med pomerans, anis och fänkål, pris 60 kr.
Påskbrödet, litet ljust surdegsbröd bakat i form, med hackad mörk choklad, saltrostade pistagenötter och mandel, pris 40 kr.

Påskäggen kommer att finnas i år igen, och vi kommer att ladda upp med mer smör ifrån Vallmobacken! I planen ligger också ett knäckebrödsbak, men jag vågar inte lova.
 

måndag 19 mars 2012

Bröd + smör = sant


Nu har vi åter börjat sälja smör från Vallmobacken som har nystartat vid Nääs fabriker! Precis som våra bröd är smöret unikt eftersom tillverkningen är hantverksmässig och småskalig. Patrik och Zandra har blivit kända för sitt otroligt goda smör som tillverkas i en varsam process där man tar hänsyn till råvaran.
Smöret är godast när det är lite rumstempererat. Smaken är svår att beskriva, men jag gör ett försök; len och krämig med toner av kola och nötter och en behaglig sälta.
Vi packar smöret i paket som väger mellan ett och tre hekto, priset är 25 kr/hg. Vi får oftast leverans på fredagar, smöret finns därför inte hos oss riktigt varje dag.
Det ska njutas tillsammans med ett gott bröd, allt annat pålägg blir då överflödigt! Läs mer om smöret här.

Om två veckor är det redan påsk! Vi kommer att ha öppet t om Skärtorsdag, därefter stängt resten av helgen. Brödet kommer att gå åt i snabbare takt än vanligt hela påskveckan, så beställ gärna i god tid. Jag återkommer med mer info om påskbaket.

Onsdagen den 28 mars har jag en liten föreläsning om alvar & ivar i Oslo, vet inte om någon läsare bor i den norska huvudstaden, men kolla ändå in Food Studio och deras inspirerande verksamhet!