måndag 29 november 2010

Advent och lussekatter

Vackraste formen!

I helgen var det tryck i bageriet! Vi trodde att vi kunde mjukstarta lite med julbaket, men vilken efterfrågan det var! Planen är att vi ska ligga bättre i fas med vörtbröd och lussekatter nästa helg, men att beställa till helgen är ingen nackdel.
Denna veckan bakar vi förutom ordinarie sortiment;

tis-fre Äpple & Valnötsbröd
lö-sö Vörtbröd
lö Kumminbröd

Lussekatter försöker vi ha hela veckan och på grund av det säger vi hej då till äpplebullarna och Gotlandsbrödet (Gotland kommer tillbaka efter jul!)

 Julstämning i bageriet

Efter nästa helg, från den 7 dec, kommer vi att baka vörtbröd varje dag. Vårt vörtbröd är saftigt och smakrikt, vi gör det med russin och jäser det bara med surdeg. Sista veckan före julafton kommer vi att baka vörtbröd både med och utan russin, men då måste man beställ i god tid. Vi jobbar vidare med pepparkaksbaket och planerar att göra en fin presentask med chokladkonfekt i olika smaker. 

Några har frågat om vi säljer flytande vört och då har jag tänkt skaffa ett litet antal lämpliga burkar och mäta upp en lagom mängd och sälja dessa, men jag kan inte säga säkert vilken dag vi har det klart, ring bageriet om det finns frågor om detta. Om vi hinner tänkte vi också göra ströbröd före jul!

Vörtbröd på jäsning

fredag 19 november 2010

Älskar deg!


Idag kom artikeln som jag trodde skulle kommit i början av september! I Norska tidningen Dagens Näringslivs helgbilaga D2 (men jag har inte funnit något på nätet än).
Jag har ännu inte läst artikeln så jag har ingen aning om hur det blev, men vårt frukt & nötbröd pryder stolt framsidan!

Och imorgon blir det ett litet reportage från bageriet på Graffiti-sidorna i GP som är gjort av ungdomsreportern Emma, det blir också spännande...!

måndag 15 november 2010

lingon, blåbär och julbak

Vissa veckor går lite för fort, och bloggen blir lämnad utan uppmärksamhet...
Men sen sist har det hänt lite allt möjligt, vi bakar ett lingon- & blåbärsbröd som är jättefint och gott, det hamnar högt upp på vår egen rankinglista både när det gäller utseende och smak! Men nu är det redan sista veckan t o m fredag, sen bakar vi en favorit i repris, äpple & valnötsbröd nästa vecka och ett tag framåt jul. På lördagar gör vi nu ett kumminbröd som special.

lingon & blåbär

Vi har påbörjat julstöket så smått, pepparkakorna blir lika goda som förra året, lussekatterna lika så (kanske ännu saftigare med lite yoghurt i degen och min specialimporterade ekologiska saffran) och så har vi trixat lite med vörtbrödet, det är sig likt men i år har vi lyckats göra det helt utan hjälp av jäst, som vi hade förra året. Kanske är vi ensamma om det- ett riktigt surdegs-vörtbröd! Vissa bröd är svårare att jäsa med bara surdeg än andra, vörtdegen är ganska "tung" med skållat mjöl och råsirap och vört och blir därför svårare att få till på bara surdeg. Men efter ett par försök så blev det helt fantastiskt, saftigare och mer hållbart och kanske snäppet godare än förra årets!

 Vörtbröd 2010

Vi bakar vörtbröd första gången till lördag och söndag v 47 (27 + 28 nov), den helgen har vi också lite pepparkakor och lussekatter till försäljning. Samma sortiment blir det helgen v 48. Sen, v 49, den 7/12 börjar vi med försäljning av vörtbröd, pepparkakor och lussekatter varje dag fram till den 23/12.
Vi kommer även att baka knäckebröd, första laddningen är klar i slutet av nov, mandelskorpor med lingon och kardemumma och med apelsin och ingefära och julkonfekt kommer också att finnas med i sortimentet.

Luciadagen, den 13/12 är i år en måndag då vi i vanliga fall har stängt, vi kommer att ha extraöppet denna dag kl 7-14, beställ gärna lussekatter i god tid!

Dagen före julafton har vi öppet 7-16, men BARA för avhämtning av förbeställda bröd, vi har då ett reducerat sortiment, beställningarna har redan börjat trilla in, så var ute i god tid!

Den 23/12 bakar vi;
Vörtbröd med och utan russin (andra dagar bakar vi bara med russin)
Frukt de luxe- ett superlyxigt jul-frukt- & nötbröd
Vanliga frukt & nöt
Vetesur
Rågsur
Dinkel, både stor och liten
Stora suralvar
Lussekatter
Pepparkakor

Tillägg till detta kan komma senare, samt eventuella ändringar.

torsdag 28 oktober 2010

Höst först sen jul

Allahelgonahelgen har vi stängt både lördag och söndag, det är den 6-7 november, då går det bra att beställa bröd till fredagen den 5e om man inte vill vara utan bröd på helgen.

Det har dykt upp en del frågor om jul och julsortiment i bageriet de senaste veckorna. Vi tar redan emot beställningar på bland annat våra vörtbröd, som blev så uppskattade förra året, till dagen innan julafton då vi har öppet kl 7-16, men mer jul-information kommer snart!

Ska vi rädda världen tillsammans?

Jag har spenderat några fantastiska dagar på Terra Madre i Turin, intensivt och inspirerande var det minst sagt!


Terra Madre är ett världsmöte som hålls vart annat år, där möts ca 5000 mathantverkare, kockar, odlare, forskare och andra matproducenter från ca 150 länder för att diskutera frågor som handlar om hur man skall uppnå en hållbar matproduktion i världen. Det är Slow Food-rörelsen som står bakom Terra Madre och Slow Food är i Italien en stor och välkänd organisation, i Sverige är de mer anonyma, men man växer långsamt.

Slow Food grundades i Italien av Carlo Petrini i slutet av 80-talet, man kan säga att det var en motreaktion mot snabbmatskulturen och vårt hetsiga industrisamhälle, Slow Foods ledord är Gott, Rent och Rättvist. Rörelsen har nu spridit sig över nästan hela världen. Man jobbar bland annat för en bevarad biologisk mångfald, giftfri matproduktion som inte utarmar jorden och de människor som arbetar med den, för måltider att samlas runt och njuta av, ökad kunskap om matkultur osv.
De här dagarna fylldes av intressanta seminarier och workshops, möten med inspirerande människor samt en hel del god mat och dryck på Salone del Gusto, en gigantisk gastronomisk matmässa som pågick parallellt med Terra Madre i det stora mässområdet Lingotto.


Mat och matproduktion är en fråga som borde engagera mer! Det handlar inte bara om att äta sig mätt, all mat som konsumeras (och slängs!) i världen är producerad av någon någonstans på klotet. Det är lätt att det känns avlägset, men bakom brödet finns det (i bästa fall) en bonde, en mjölnare och en bagare. I de flesta kedjor är det fler inblandade än så, framför allt i det konventionella jordbruket, då är det även någon som har tillverkat konstgödsel och kemikalier som sprutas på åkrarna, någon som transporter detta, ibland någon som framställt utsädet genom genmanipulation osv. Vi utarmar både jord och människor på det här sättet, mycket pengar hamnar också hos de som redan har. I världen produceras mer mat än vad vi behöver, men fler människor är idag överviktiga än undernärda, så vad håller vi egentligen på med?

Jag upprörs mycket över detta, men det var en fantastisk känsla som mötet i Turin gav, av att vi faktiskt är ganska många som på olika sätt och i olika hörn av klotet arbetar för att motverka det här på något sätt.
Med risk för att låta banal; jag tror att vi alla kan förändra världen på något sätt, genom att tänka ett litet steg längre. Alla behöver äta, de flesta av oss gör det flera gånger om dagen, men vad är det vi stoppar i oss? Det finns någon bakom varje banan, varje bröd och varje köttbit. Jag är övertygad om att genom att göra medvetna val och öka sin kunskap kan vi puffa utvecklingen i rätt riktning.

onsdag 20 oktober 2010

Mot Terra Madre

Tidigt imorgon beger vi oss till Turin, jag och Anders Lunneryd från Wästgötarna. Jag ser fram emot dagar fyllda av möten, mat och inspiration! Rapport följer förhoppningsvis.

Idag kom ett paket med 200 g av den finaste ekologiska saffran man kan tänka sig. Smakar det så kostar det, som man brukar säga, men vill man ha härliga ekologiska lussekatter till jul så duger bara de bästa råvarorna...

Nästan som en liten huvudkudde..!

När jag kommer hem från Italien skall saffranet dränkas in med sprit och ligga och dra sig tills det närmar sig första advent. I bageriet börjar vi redan se fram emot juletider, vi hade ju det så trevligt förra året!

måndag 11 oktober 2010

Välsignade bagare

Tidig söndag morgon i bageriet. Det är gryning, vi bakar för fullt och öppnar dörren kl 8. En stamkund kommer några minuter senare, han utbrister -Välsignade vare er bagare, längtan efter färskt bröd är det enda som får upp mig ur sängen en sådan här morgon! Det ni åstadkommer gör det mycket roligare att bo i Göteborg!
Å vad jag blir glad och lite rörd över att få höra något så fint, tack så mycket! Som egen företagare och en hårt arbetande sådan är det väldigt lätt att all fokus hamnar på bakning och försäljning av bröd.

Vår produktion är krävande, bröden är ganska svåra att baka på grund av jäsning enbart på surdeg och lokalproducerat eko-mjöl utan tillsatser. Det gäller att allt stämmer varje dag, surdegen ska må bra, temperaturen i bageriet den rätta, jäsningen ska tajmas som vi vill, mjölets egenskaper ska vara under kontroll osv osv. Vi måste förhålla oss till många faktorer varje dag och hitta rätt i flödet för att bröden ska vara på topp, med andra ord krävs full koncentration hela tiden.

Vi bakar många bröd, men jag kan inte svara på hur många, en fråga som ställs relativt ofta, men det är sällan man hinner räkna... Hur som helt ska det till en viss planering, hur mycket ska man baka till olika dagar? Vi lär oss mer och mer om kundernas mönster men det är stört omöjligt att baka lagom varje dag. Vissa dagar blir det mycket bröd över och andra dagar tar det slut på tok för tidigt. Vi slänger inget, utan skänker överblivet till välgörande ändamål och det känns åtminstone skönt att bröden kommer någon till glädje i slutändan vare sig de är sålda eller inte.

Och det är just det som jag ofta glömmer bort i det dagliga arbetet! Bakning och försäljning, full fokus, sen när bröden försvunnit ut genom dörren är det liksom klart, men det är ju egentligen då det börjar på riktigt! Då, när bröden blir någon annans, någons favorit, någons fredagsmys, någons gå-bort-present, någons helgfrukost, någons 50-årsfest, någons längtan... Och det är så fint att tänka på men alldeles för lätt att glömma bort.

 Nygräddade frukt & nötbröd

Nu i veckan är det SM i mathantverk i Östersund, någon har frågat om vi ska vara med och tävla men det ska vi inte, just nu har jag siktet inställt på Turin och Terra Madre som är i slutet av nästa vecka. Jag åker dit som en i den svenska delegationen och väntar mig en helg med många härliga upplevelser. På Terra Madre möts 5 000 representanter från det världsomspännande Terra Madre-nätverket. Forskare, studenter, uppfödare, kockar, odlare och mathantverkare från hela världen möts för att diskutera frågor kring en hållbar matproduktion. Samtidigt pågår den stora internationella Slow Food-mässan Salone del Gusto, det ska bli riktigt spännande! Får se om vi är sugna på att tävla i SM nästa år.


Bilder från terramadre.org