måndag 1 februari 2010

Långtisdag den 16/2


Den 16/2 är det Fettisdagen, då kommer vi att ha extraöppet till kl 18.00. (Vanliga tisdagar stänger vi kl 14.00). Beställ beställ beställ...

måndag 25 januari 2010

Semlor semlor semlor...

Maja och Linnéa som är våra duktiga butikstjejer med lördagens provbak, man kan säga att de fick godkänt.


Nu känner man att det ljusnar ute, tulpanerna lockar i butikerna och alla dessa semlor! På vissa håll poppade de upp redan strax efter nyår, vi har valt att hålla på oss lite längre. Men imorgon är det dags för alvar & ivars semlor att göra efterlängtad entré. Vi ska försöka att hålla ställningarna, men (börjar känna mig lite tjatig!) beställ alltid i förväg om det är viktigt eller många semlor som skall inhandlas.

Vår semla är densamma som i fjol, en Krav-märkt råsockertoppad bulle bakad på ölands lantvete och dinkel. Den godaste mandelmassan som går att uppbringa som fyllning, (från danska Woodshade Organics, och här vi snålar inte!) och ekologisk vispgrädde därtill.

Vi får ofta frågan om vi bakar våra bullar på surdeg och det gör vi inte, det går men är en alltför tidskrävade och icke rationell process för bull-bakning. Dessutom tror jag att det blir godare på det vanliga sättet.


På vardagarna har vi planerat att baka ost & kumminbrödet ett tag framöver, det har varit lite strul med ostleveransen nu, men vi räknar med att få ordning på det under veckan. Inga andra nyheter är på gång just nu utan vi koncentrerar oss för fullt på att göra goda semlor ett tag framöver.

Nu kan alla hundägare känna sig lite extra välkomna för vi har äntligen ordnat en hundkrok på utsidan!



(Vi ser helst att hunden stannar utanför bageriet :)

tisdag 5 januari 2010

Nytt år och 1-årsdag!



Nu har vi städat ut julen och förbereder oss som bäst för att öppna bageriet igen på torsdag..

Om vi gör en liten tillbakablick på det gångna året kan vi bara konstatera att vi har haft ett helt fantastiskt år! På söndag är det ett år sedan vi slog upp dörrarna för första gången och efter det rullade det liksom bara på i en väldig fart.

Som ny företagare förbereder man sig på en lång startsträcka och att det inte alltid blåser medvind. Vi märkte snart att det inte riktigt stämde i vårat fall, vi har kunnat gasa på redan från första dagen. Hårt jobb har lönat sig och vi är nu fyra som jobbar i bageriet, plus några som kommer in och hjälper till när trycket är som hårdast. Vår stenhårda tro på att fler än vi själva inte vill kompromissa med sitt bröd har visat sig stämma väl. Fler och fler kunder har hittat oss under året och det är glädjande att så många kommer tillbaka med mersmak. Vi vill önska alla våra kunder en god fortsättning på det nya året och säga ett stort stort tack för året som har varit.

Vi tänker nu fortsätta vår kamp för bättre bröd åt folket! Och hoppas att det kommer att fortsätta blåsa en mild medvind längs Kastellgatan...

måndag 7 december 2009

Julbaket är nu i full gång


Tiden rusar iväg, och likaså gör våra vörtbröd och lussekatter! Vi har fått många lovord de senaste dagarna vilket känns helt fantastiskt.
Lite som är bra att veta om julen hos alvar & ivar:
Vi utökar öppettiderna den sista veckan innan jul:

måndag 21/12 öppet 7-18
tisdag 22/12 öppet 7-18
onsdag 23/12 öppet 7-15, -men den här dagen har vi bara utlämning av förbeställda bröd.
Beställ gärna bröd så snart som möjligt, vi har än så länge inte satt någon gräns, men om det fortsätter att komma in beställningar i samma takt som hittills så kommer vi att behöva sätta stopp om ett litet tag.

Lite om sortimentet:
Vörtbröd bakar vi nu alla dagar. Vårt vörtbröd är med russin och bakas på skållat rågmjöl, vetesurdeg, rågsurdeg, ölands lantvete, råsirap, råsocker, vört och goda kryddor. Det innehåller endast lite lite jäst och är saftigt och gott. Den 22 och 23 kan man beställa vörtbröd utan russin.
Frukt de luxe är ett otroligt lyxigt julfruktbröd. Fikon, äpplen, aprikoser, valnötter, korinter, mandel, kanel, apelsinskal, ja ni hör ju själva, mer frukt än bröd! Det kommer vi bara att baka de sista dagarna innan jul, från lördagen den 19 och framåt.
Lussekatter bakar vi så mycket vi hinner, de är gulare än gula inuti och smakar underbart av ekologisk saffran. Planen är att det skall finnas alla dagar helst hela tiden.
Skurna pepparkakor med mandel, apelsin, kanel, ingefära, svartpeppar osv, säljes i påsar om ca 15 st. Vi bakar även mandelskorpor med ingefära och apelsin eller kardemumma och lingon som säljes i påsar.
I slutet av veckan har vi troligtvis fått våra nya presentkort, ett annat bra julklappstips är att vi nu säljer Martin Johanssons fina bok -Surdegsbröd, en väldigt bra bakbok som är enkel och pedagogisk.

Efter jul tar vi ledigt och pustar ut ända till torsdagen den 7 januari. Sen är det 1-årskalas!

måndag 16 november 2009

Det lackar mot jul

Fler och fler frågor om julen dyker upp i bageriet, här kommer lite om vår plan:
Nästa helg 28-29/11, då det är första advent tycker vi att det är lagom att börja julbaka. Då kommer det att finnas finfina vörtbröd, lussekatter och pepparkakor till försäljning. I följande vecka kommer vi att ha saffransbullar och pepparkakor medan vörtbrödet bakas först till fredagen och helgen. Därefter kör vi för fullt till och med den 23 december då vi har öppet till kl 15.
Vi kommer även att baka goda skorpor som säljs i påsar och ett lite lyxigare julfruktbröd, men dagarna för det är inte bestämt än.

Under den här perioden är det viktigare än vanligt att vi får in beställningar i god tid, om vi har minst två dagar på oss så hinner vi planera ordentligt.

Vissa ändringar i det vanliga sortimentet kommer att krävas för att vi ska ha plats och tid med julsortimentet, det vi vet nu är att Gotlandsbrödet kommer att försvinna tills efter jul, äpple & valnöt och äpplebullarna kommer att plockas bort, sen får vi se om vi får ihop det eller om ytterligare justeringar kommer.

Idag har vi fått en låda med fina ekologiska kastanjer, så på fredag och lördag den här veckan kommer det att dyka upp något slags kastanjebröd!

torsdag 29 oktober 2009

Om att inte alltid lyckas

Dagarna blir många och långa i bageriet. Som surdegsbagare skall man helst alltid vara på topp, känna, smaka, lukta sig fram till det perfekta brödet. Blir det alltid som vi vill? Nej tyvärr, men vi har höga krav, förmodligen mycket högre än de flesta av våra kunder har. En sen trött eftermiddag kan man bli lurad av vågen, det hände mig igår och idag blev Sten för salt! Vi upptäckte det först efter att några av dem var sålda... Förlåt! Det är så svårt att hinna smaka allt varje dag även om det bästa vore om vi gjorde det.

Snälla, kom och klaga (men gärna på ett vänligt sätt) om vi har gjort ett misstag, vi kompenserar gärna med något och vi blir tacksamma över att få veta vad som inte har varit bra.

Vi märker också tydligt att det finns många delade meningar, Marcus, som hoppar in i kassan ibland tyckte t ex att lite för salt Sten var väldigt gott! Någon gillar bröd med riktig karaktär och brungräddad skorpa, medan vissa vill ha så ljus yta som möjligt, några vill ha luftiga bröd med stora hål i men andra tycker om de kompakta limporna bäst.

Vi strävar efter att hålla en hög och jämn kvalitet. Men för en bagare är varje dag en ny utmaning. Det gäller att aldrig tappa sugen och ge upp jakten på det där ultimata brödet. Trots att jag blev ledsen och besviken på mig själv (och på vågen) idag, blev jag jublande glad över de vackra rågsur-bröden. Så när som perfekta blev de!

Varje dag samma sak, men med små små nyanser i form av temperaturskiftningar, surdegens mognadsgrad, mjölets färskhet och fuktighet, bagarens humör, ugnens värme, osv osv. Vi får verkligen jobba med alla våra sinnen, men hur mycket vi än vill så blir det aldrig riktigt likadant. Säg gärna vad ni tycker, vi behöver både ris och ros!

Så här ser nya äpple & valnöt ut. Bitar av färska svenska krav-äpplen och rostade valnötter + dinkelbröd.

Som jag skrev i förra inlägget har vi stängt i helgen, både lördag och söndag. En del av helgen kommer vi dock att änga oss åt provbak inför julen, så bli inte förvånade om en viss juldoft/stämning sprider sig i kvarteret.

Och vi har fått nya fina papperspåsar med tryck på!

måndag 19 oktober 2009

Hektiska och härliga tider

Vi börjar idag med ett tack till GP och Anna-Lena och Stefan som gjorde ett väldigt fint reportage om oss.

Det är också på sin plats att hälsa alla nya kunder varmt välkomna samt att försäkra våra gamla trogna kunder om att vi gör vårt bästa för att allt ska vara "som förr" även om efterfrågan på surdegsbröd har ökat betydligt!

En två tre fyra..,undrar hur många som får plats!

Efter att chocken över anstormningen har lagt sig lite känner vi att vi är på banan igen, men bageriet är litet och vår kapacitet är och förblir begränsad. Det är otroligt glädjande att så många är intresserade av surdegsbröd, både av att köpa bröd men också att baka eget hemma. Vi har sålt otaliga surdegsklickar med medföljande goda råd de senste veckorna!

Vi gör vårt yttersta för att baka tillräckligt med bröd, men det är tyvärr inte alla dagar planeringen går ihop. Om man kommer sent på eftermiddagen eller om det är något särskilt bröd man vill ha så går det alldeles utmärkt att ringa och beställa i förväg.

Med bra planering och fler händer har vi faktiskt kapaciet att baka ännu mer. Vi vill ju gärna att alla ska få, men vi har heller ingen önskan att växa oss mycket större än vad vi är. Det är i den lilla skalan vi kan baka de bästa bröden och att vi bagare kan ha den fina kundkkontakten vi har nu är helt ovärderlig för oss.

Fler händer kan baka mer

Vid sidan av bakandet håller vi på att planera julsortimentet, vi har nog aldrig längtat så mycket till julen som i år, julstök i vårt eget bageri kommer att bli hektiskt och härligt! Vi har jagat eko- saffran över hela världen och har nu lagt en order på indisk ekologisk saffran från Schweiz som ett exempel på förberedelserna.

Den här veckan byter vi ut det omtyckta nyponbrödet mot ett äpple- och valnötsbröd, och vi kommer ett tag framöver att baka Sten med lingon i, Lingonsten!

Allhelgonahelgen stänger vi bageriet lördag och söndag, fredagen den 30/10 är det öppet som vanligt, men kanske blir det lite extra riv efter bröden så beställ gärna i god tid.